Zelf geen zin om te koken? Eten bij de buren

Zelf geen zin om te koken? Eten bij de buren Sommige mensen hebben niet zo’n zin om te koken of zijn er niet zo goed in. Altijd naar een restaurant is te duur en ook afhalen kost veel geld. In dat geval kan op Thuisafgehaald.nl gekeken worden naar mensen in de buurt die maaltijden aanbieden. En dat kost niet heel veel. Een mooi alternatief als je zelf niet wilt koken.

Koken voor onbekenden

Wie meedoet met Thuisafgehaald.nl kookt voor vreemden. Mensen komen het eten afhalen en verorberen het ook in hun eigen huis. Maar anderen gaan het vervolgens ook proeven en natuurlijk beoordelen. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Virtueel plein

In feite is Thuisafgehaald een virtueel kookplein waarbij mensen die koken en eters bij elkaar worden gebracht. Mensen die graag veel koken en dat delen met anderen kunnen hun maaltijden er op aan bieden, maar ook mensen die gewoon wat over hebben zetten het online. Op de site wordt dan vermeld wat er te eten valt, voor hoeveel personen en wat de kosten zijn. Wie op zoek is naar een lekkere hap zonder zelf te willen koken, kijkt in de omgeving en biedt het daar aan. Zoeken kan op de woonplaats of een hele provincie. Iemand die gebruik wil maken van de voorziening moet een gratis account aanmaken en kan dan vervolgens iemand mailen die wat aanbiedt.

Thuisafgehaald bestaat in 2013 een jaar

Thuisafgehaald.nl bestaat in 2013 een jaar. De gedachte achter de site is om mensen te verbinden. Door met elkaar eten te delen, wordt een buurt hechter doordat mensen elkaar leren kennen. Ook zijn er uit de site vriendschappen ontstaan. Hoewel de gedachte is dat er eten kan worden afgehaald, eten mensen soms ook samen. Een andere achterliggende gedachte is dat eten niet verspild wordt. Wie wat over heeft, deelt dat met anderen in plaats van het in de vuilnisbak te gooien.

Dertigduizend koks en mensen die afhalen

De site beschikt inmiddels over dertigduizend koks en mensen die het eten afhalen. Vooral in de grote steden wordt veel gebruik gemaakt van de voorziening.

Stichting

Achter de site zit een stichting die wordt gefinancierd uit fondsen en subsidies.

Geen commerciële bedrijven

Op de site zijn commerciële bedrijven niet welkom. Ook mogen mensen die eten koken geen hoge prijzen vragen. De site stelt dat 7.50 euro per maaltijd het hoogste bedrag is dat gevraagd mag worden.

Op verzoek koken

Overigens kunnen mensen ook verzoeken doen via de site. Dan kookt de kok in kwestie wat iemand graag wil eten.

Hoe werkt Thuisafgehaald?

  1. Mensen die koken voor anderen geven op welke ingrediënten ze gebruiken, hoeveel porties er zijn en tot wanneer mensen kunnen bestellen. Ook wordt de prijs vermeld. De gemiddelde prijs is ongeveer 2,50 euro per portie. Op de site staan soms ook foto’s van de gerechten.
  2. Als iemand heeft besteld en de kok gaat akkoord, wordt er een bevestigingsmail verstuurd. Daarin worden ook weer prijs en afhaaltijd vermeld. Het bedrag voor de maaltijd moet contant worden betaald.
  3. Wie eten wil afhalen, moet wel zelf bakjes meenemen om het voedsel in te vervoeren.
  4. Wie mee wil doen als afhaler of als kok moet eerst een account aanmaken. Dit is gratis.
  5. Op de site is via een zoekfunctie te zien waar maaltijden gehaald kunnen worden.
  6. De stichting adviseert om de kostprijs in rekening te brengen voor de maaltijd.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschillen met de buren voorkomenMet uw buren kunt u beter geen ruzie hebben. Door verschillende oorzaken kunnen er echter eenvoudig geschillen ontstaan.
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Ben jij een leentjebuur?Ben jij een leentjebuur?Of het nu komt door de crisis of dat mensen inzien dat je niet alles zelf hoeft te kopen, soms is lenen wel zo gemakkeli…
Besparen: Diepvries kokenBesparen: Diepvries kokenDe winkels puilen uit van het kant en klare eten. Chinees, Japans, Italiaans, Thais, van alles is te koop. In ons land k…

Mantelzorg tegen wil en dankMantelzorg tegen wil en dankWat is er mooier en bevredigender dan mantelzorg uit liefde? En wat is er moeilijker dan mantelzorg uit plichtsgevoel? S…
Een High Tea is een leuke manier om gasten te ontvangenEen High Tea is een leuke manier om gasten te ontvangenEen High Tea is een Engels gebruik en heeft dan ook een Engelse naam. Een “High Tea” betekent gewoon een uitgebreid of r…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.