Ben jij een leentjebuur?
Of het nu komt door de crisis of dat mensen inzien dat je niet alles zelf hoeft te kopen, soms is lenen wel zo gemakkelijk en goedkoper. Als dat dan ook nog in de buurt kan, heb je ook geen logistieke problemen. Er wordt steeds meer geleend van elkaar
en waarom ook niet!
Aanschaf en lenen onder elkaar
Je ziet het steeds meer, want neem nu bijvoorbeeld een dure en luxe grasmaaier. Misschien te duur voor je relatief kleine grasveld, maar als nu de buren daar ook zo over denken, kan het wel interessant zijn toch zon mooie luxe grasmaaier aan te schaffen. De kosten worden immers gedeeld en die grasmaaier kan door iedereen met een grasveld ingezet worden.
Maar het kan natuurlijk ook dat je iets even nodig hebt, wat de buurman/vrouw al heeft. Waarom zou je dan niet vragen of het mag lenen? Als je een normale relatie met je buren hebt kan je over en weer zoiets doen en behalve dat het veel geld scheelt, ben je ook nog duurzaam bezig. Wat in de huidige maatschappij geen overbodige luxe is.
Afspraken maken
Maak vooraf wel duidelijke afspraken. Immers, gezamenlijke aanschaf levert enig moment ook onderhoud op of een reparatie of het besluit dat het zinvol is een verzekering af te sluiten. Als je hier afspraken over maakt, kom je niet voor onverwachte zaken te staan. Natuurlijk geldt dit ook voor het lenen. Als je iets uitgeleend wordt, wat heel en onderhouden is en het gaat kapot als jij het hebt, vergoed je dat natuurlijk.
Behalve dat het niet netjes is als je kapotte spullen teruggeeft, kan het de relatie met de buren ook om zeep helpen.
Wat te leen?
Hadden we het in het verleden bij lenen van elkaar veelal over tuinmateriaal en gereedschap, inmiddels wordt er steeds meer uitgeleend aan elkaar. Behalve de kosten, kan het sociale aspect ook belangrijk zijn.
Zonder elkaars deur plat te hoeven lopen, kan je over en weer best wat voor elkaar doen / uitlenen. Als je elkaar goed genoeg kent, kan iemand het zelfs leuk vinden om iets te kunnen doen / te kunnen betekenen. Bovendien vergemakkelijkt het proces als er - om wat voor reden dan ook - echt iets serieus aan de hand is of je gezamenlijk iets in de buurt op kunt of moet pakken.
Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay Enkele voorbeelden waar je aan kunt denken:
- Meubilair voor binnen of buiten Je hebt een feestje en hebt extra stoelen of (sta)tafels nodig. Wat is gemakkelijker dan de buren vragen of je wat materiaal mag lenen. Voel je niet verplicht hen ook uit te nodigen, maar als je het leuk vind
waarom niet.
- Mee-eten Je hebt lekker gekookt of gaat lekker koken en je hebt een buurman/vrouw die veel aan het werk is, waarom niet aanbieden dat hij of zij een lekker aanschuift. De meeste mensen koken sowieso al meer dan er op gaat, dus onverwacht is ook prima!
- Maar het kan ook gaan om een gerecht waar je mee bezig bent en je het een ingrediënt niet. Als de supermarkt niet om de hoek zit, wordt het toch lastig. Het bekende kopje suiker van de buren, kan dan uitkomst bieden. Bovendien is iets dergelijks de beste binnenkomer als je een beetje terughoudend bent richting nieuwe buren (of andersom).
- Kleding/sieraden Bij jonge meiden zie je het al langer, je hebt een leuk jurkje maar niet de juiste sieraden. Natuurlijk kan je die sieraden aanschaffen, maar als je wilt wisselen van sieraden kan dit een dure bezigheid worden. Wat doen jonge meiden
die wisselen uit en behalve sieraden kan je dit als je een beetje dezelfde maat hebt ook met kledingstukken doen. Bovendien verruim je als het ware je garderobe, hoe leuk is dat! Waarom zou je dat ook niet doen als volwassen vrouwen?
- Dieren We hebben met zn allen veel huisdieren en zijn er over het algemeen gek mee. Maar soms hebben we net even te weinig tijd. Dan is delen (en daar goed afspraken over maken) of tijdelijk een buur die de hond gezellig tussen de middag uit laat of de konijnen te eten geeft, misschien best aardig. Een oudere man of vrouw kan het zelfs als uitje zien, even met de beesten spelen. Terwijl fulltime dat huisdier misschien weer te veel is. Verschillende mogelijkheden dus.
- Vervoermiddel Waarom niet die fiets delen of lenen, als de buurman/vrouw deze maar af en toe gebruikt (of andersom). Of misschien de auto wel samen aanschaffen (let goed op met de verzekering!) of lenen van elkaar. Heb jij een hatchback en de buren een gezellig stadskarretje
jij een keer de stad in met het handige stadskarretje en de buren die spullen moet vervoeren kunnen de hatchback nemen.
- Diensten Als je bijvoorbeeld weet dat je buren goed zijn in het stylen van het interieur, waarom dan niet vragen of ze je willen helpen. Ben jij bijvoorbeeld handig en hebben de buren een paar handige handjes nodig om iets in de keuken te monteren
kan jij weer iets terug doen. Maar is de een handig achter de computer en de ander een goede boekhouder, waarom elkaars diensten niet eens een keertje lenen.
Tot slot
Vinden sommige mensen het nog een soort armoedig gedoe, steeds meer mensen die de voordelen van delen of lenen. Goede afspraken maken en aan de slag gaan, bovendien heb je vaak meer aan de goede buur dan aan een verre vriend!