Een High Tea is een leuke manier om gasten te ontvangen

Een High Tea is een leuke manier om gasten te ontvangen Een High Tea is een Engels gebruik en heeft dan ook een Engelse naam. Een “High Tea” betekent gewoon een uitgebreid of rijkelijk opgediend souper en dat is het dan ook. Wie er al eens aan meegedaan heeft is er beslist weg van. Het is ook leuk en gezellig om op het gemak, samen met een stel vriendinnen en/of vrienden tijdens een High Tea bij te praten. In veel restaurants kan men een High Tea voor een beperkt aantal mensen bestellen, maar u kunt ook een High Tea in de intieme sfeer van uw eigen huis organiseren. Dat is niet alleen een stuk goedkoper, maar vaak ook veel gezelliger dan in een restaurant. Aan de andere kant hebt u er dan natuurlijk wel wat werk aan, want om al die kleine hapjes te maken bent u wel een paar uurtjes bezig.

Alleen gasten ontvangen die tijd vrij kunnen maken voor een High Tea

Voor een High Tea moeten u en uw gasten wel tijd vrij maken, want het zou jammer zijn om al die lekkere hapjes te snel achter elkaar weg te werken. Dat is ook helemaal niet de opzet van het evenement. Het is juist de bedoeling om tijdens het gezellige samenzijn op het gemak thee (of het mag ook koffie zijn) te drinken en alle lekkere hapjes die u voorgeschoteld worden uit te proberen en dat zijn er vaak heel wat. Na afloop van een goed opgezette High Tea hebt u echt genoeg gegeten en beslist geen honger meer.

Grote verschillen

Er zijn nogal wat restaurants waar u een leuke High Tea kunt bestellen. Ook bij Intratuin is dat mogelijk. Informeer altijd naar de prijs, want daar is nogal wat verschil in. Natuurlijk wordt de prijs ook bepaald door de entourage, de aankleding van de tafel en de hapjes die op tafel komen. In elk geval moet er een kan met heet water zijn en een uitgebreid aantal theezakjes van allerlei soorten om de thee van uw keuze vers te kunnen zetten. Daarnaast komt er meestal een etagère op tafel met allerlei zoete en zoute koekjes, bonbons, scones, kleine cakes, honing, suikerzakjes, jam, enzovoort. De warme hapjes worden tussendoor apart opgediend.

De aankleding van de tafel voor een High Tea

Die is vaak op de Engelse smaak gericht. Daarbij kan het gaan om een mooi servies met roze of blauwe bloemetjes of een gezellig gebloemd tafelkleedje met bijpassend decor op het servies. Een etagère ontbreekt echter bijna nooit en die is ook nodig om op een kleine plaats veel kleine zoete en hartige hapjes te kunnen plaatsen. Per gast wordt er van elke soort een hapje op gezet, zodat iedereen van alle hapjes kan proeven. Zijn er meer dan twee gasten, dan staan er vaak ook meer etagères op tafel.

Een tafeltje voor wat extra hapjes en een mooie etagère horen erbij

Vaak wordt er ook een tafeltje naast de gedekte tafel gezet, waarop de kan met heet water en de etagère worden neergezet. Op die manier nemen ze geen extra plaats op tafel in en kan het aanbod van de hapjes wat uitgebreid worden.

De volgorde van de hapjes op tafel

Die is er eigenlijk niet. Wie gewend is om eerst zout en dan zoet te eten, kan dat natuurlijk doen, maar u mag ook alles gewoon door elkaar nemen. Er zit immers genoeg tijd tussen. U eet de hapjes waar u op dat moment zin in hebt. Warme hapjes worden vaak tussendoor op tafel gezet en die moeten natuurlijk zo warm mogelijk gegeten worden. Dan zijn ze immers het lekkerste.

Zelf een leuke en lekkere High Tea organiseren

Vindt u het wel een leuk idee, maar vindt u een High Tea in een restaurant wat te duur, organiseer dan eens een High Tea gewoon bij u thuis. Zo moeilijk is dat immers niet. Dek de tafel en kleed die mooi en gezellig aan, zodat die een lieflijke, Engelse uitstraling heeft.

Geen groot servies

Plaats vooral kleine bordjes op tafel en geef er een mes en vork bij. Het zijn immers allemaal kleine hapjes. Vaak kunt u er gewoon de bordjes van uw gebakstel voor gebruiken. Ook een servet mag niet ontbreken, want sommige hapjes worden gewoon met de handen genomen.

Thee of koffie

Voor de thee kunt u theeglazen, maar ook kopjes en schotels gebruiken. Vul een schaal met zakjes thee van verschillende soorten en zet die op tafel. Wil iemand geen thee, maar liever koffie, dan mag dat ook geen probleem zijn. Iedereen moet het immers naar zijn zin hebben. Zet de koffie dan ook in een thermoskan klaar, zodat men die, net als de thee, kan pakken als hij/zij daar zin in heeft.

Een etagère vol kleine hapjes

Zet een aantal lege, papieren vormpjes voor cup cakes op een etagère en vul die met kleine, droge hapjes, zoals kleine, zoete koekjes, een paar lekkere bonbons, een paar kleine, zoute koekjes, minicakes, scones, brownies, cupcakes, muffins, stukjes appeltaart, verse noten en wat u nog meer lekker lijkt. Het moet echter allemaal klein zijn, anders zitten uw gasten al snel vol en dat is hierbij niet de bedoeling. Voor gastgevers die plezier in koken hebben zijn een paar gevulde eieren ook leuk om op te dienen

Slagroom voor de lekkerbekken

Plaats ook kleine kommetjes met wat slagroom op de etagère en kleine schaaltjes met twee of drie soorten jam en honing, die u ook kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen. Per gast een klein bakje met slagroom doet het eveneens altijd goed. De gasten kunnen het gebruiken bij de kleine cakes en de scones. Versier de etagère nog met een paar druiven, wat partjes mandarijn, een paar aardbeien, of schijfjes komkommer, naargelang het seizoen.

De kleine, warme hapjes

Kijk eens in de diepvries van uw supermarkt. Daar zijn vaak doosjes met kleine hapjes te vinden, zoals een mini pasteitje, mini quiche, kleine koffiebroodjes, enzovoort. U kunt ook een quiche nemen en deze na het opwarmen in kleine stukjes van ongeveer drie bij drie centimeter verdeeld op tafel zetten. Ook een kleine boterkoek kan in stukjes gesneden op de etagère gelegd worden.

Andere warme hapjes

Denk ook eens aan een uienstokbrood, dat u opwarmt en waar u dunne schijfjes van kunt snijden. Soesjes of hoorntjes met een hartige vulling. Wraps, gevuld met sla, zalm en kruidenkaas. Kleine, hartige hapjes kunt u ook vaak kant en klaar in de supermarkt of bij de slager en/of bakker krijgen.

Kleine saucijzenbroodjes en/of kaasbroodjes

Een saucijzenbroodje kunt u zo in vieren verdeeld warm op tafel brengen. Nog beter is het om een doosje minipasteitjes te kopen en deze zelf te vullen met iets zoets of iets hartigs. Kleingesneden hartige sandwiches met sla, zalm, en/of salade zijn eveneens hartige hapjes voor tussendoor. Laat uw fantasie maar werken. Alles mag, als het maar klein en lekker is en elke gast zijn eigen stukje ervan krijgt.

Serveer niet te snel

Zet niet alles tegelijk op tafel. Zorg dat er tussen de verschillende “gangen” wat tijd zit. Het is immers de bedoeling dat er gezellig tijd genomen wordt voor de lekkere hapjes. Zorg wel regelmatig voor vers heet water voor de thee. Een klein afvalbakje doet het altijd goed, want op die manier houdt u de tafel overzichtelijk en kunnen eventuele theezakjes, jam- of honingkuipjes, enzovoort snel opgeruimd worden. De tafel blijft er zo ook mooi uitzien.

Zelf ook van uw eigen High Tea genieten

Maak het uzelf niet al te moeilijk, zodat u van uw eigen High Tea ook kunt genieten. Denk er van tevoren goed over na, zodat u een goede mix krijgt van kant-en-klaar hapjes en het een en ander dat u zelf van tevoren kunt klaarmaken. Het is de bedoeling dat u tijdens de High Tea alleen af en toe een kan heet water op tafel moet zetten om verse thee te kunnen maken en af en toe wat warme hapjes in de oven moet zetten en deze hooguit moet snijden, zodat u voor de rest gezellig met uw gasten aan tafel kunt blijven zitten.

Spreek samen af op een ruim bemeten tijdstip

Spreek voor de High Tea een tijd af, waarop iedereen kan en alleen als alle gasten daar ook ruim tijd voor maken. Moet er iemand na een bepaalde tijd weg, dan zet dat toch druk op het evenement en dat is juist niet de bedoeling. Neem er de tijd voor.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst high tea organiseren, tipsKerst high tea organiseren, tipsHigh tea met kerst, raakt steeds meer in opkomst. Het is gezellig, lekker en niet zo tijdrovend en stressy als het organ…
Pasen, de Paas High TeaPasen, de Paas High TeaSoms wil je voor de Pasen wat anders dan een brunch organiseren. Met Pasen is eten en een feestelijk gedekte tafel steed…
Een aantal lekkere, hartige high tea-hapjesEen aantal lekkere, hartige high tea-hapjesSteeds vaker worden er high tea's gehouden in Nederland. Tijdens een high tea wordt er veel thee gedronken en worden er…

Zelf geen zin om te koken? Eten bij de burenZelf geen zin om te koken? Eten bij de burenSommige mensen hebben niet zo’n zin om te koken of zijn er niet zo goed in. Altijd naar een restaurant is te duur en ook…
Hollum – Het westelijkste dorp op AmelandHollum – Het westelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.