The Harlem Shake, rage februari 2013

The Harlem Shake, rage februari 2013 The Harlem Shake is in februari 2013 de nieuwe rage over de gehele wereld. Er verschijnen per dag talloze YouTube filmpjes met Harlem Shakes. Maar wat is dit nu precies? Waarom doen mensen een rare dans? Waar komt deze rage vandaan? Dit wordt in dit artikel aan u uitgelegd, zo bent u weer helemaal op de hoogte van de nieuwe rage: The Harlem Shake en wellicht gaat u zelf ook wel een Harlem Shake uitvoeren?

Wat is The Harlem Shake

'The Harlem Shake is één van de nieuwste hypes op het internet. In deze filmpjes van ongeveer 30 seconden danst in eerste instantie iemand in zijn eentje vergezeld door schijnbaar ongeïnteresseerde omstanders. Na 15 seconden gaat de muziek los en danst iedereen mee. ' (Bron:Omroep Gelderland)

De eerste persoon die start met The Harlem Shake is vaak gemaskerd of draagt een helm. De omstanders zijn zich er niet van bewust dat deze persoon The Harlem Shake doet. Wanneer de bass in het liedje daalt versnelt de video en gaat iedereen meedoen met The Harlem Shake. Dit doet men door weinig of hele rare kleding te dragen en vervolgens hele gekke bewegingen te maken. Om The Harlem Shake uit te kunnen voeren heeft u dus geen musicaal talent of ritmegevoel nodig, iedereen kan meedoen. Ook zit er geen speciaal dansje aan vast. Gewoon rennen, springen, kruipen gek rondhuppelen past prima binnen The Harlem Shake.

Waar komt deze nieuwe rage vandaan?

Harlem Shake is een single van de Amerikaanse dj en muziekproducent Baauer en tevens een internetfenomeen. De single kwam al in mei 2012 uit, echter is The Harlem shake pas rond februari 2013 populair geworden over vele landen ter wereld, waaronder Nederland. Deze populairiteit is te danken aan de release van een video door vlogger Filthy Frank. Hij heeft 13 000 volgers op YouTube. Deze volgers verspreidde het filmpje in een razend tempo en steeds meer mensen gingen dit nadoen. In enkele weken tijd werden meer dan 12 000 video's met Harlem Shakes gemaakt en geplaatst op YouTube.

De nieuwe 'Gangnam Style'?

The Harlem Shake is na Gangnam Style een nieuwe grote rage. Dit zorgt ervoor dat The Harlem Shake als opvolger wordt gezien van Gangnam Style, waarbij ook iedereen een gek dansje doet wat is geinspireerd op het lied Gangnam Style van de Koreaanse zanger PSY.

Waarom is The Harlem Shake zo populair?

Allereerst is The Harlem Shake populair aangezien het korte filmpjes zijn. Gemiddeld duurt een filmpje zo'n 30 seconde: de eerste 15 seconden is iemand in zijn eentje iets aan het doen, de laatste 15 seconden doet iedereen mee met gekke bewegingen aan The Harlem Shake. Korte filmpjes zijn aantrekkelijk om te kijken aangezien de kern snel aan bod komt en men dus geen minuten lang hoeft te kijken om iets te zien.

Ook is een van de redenen waarom The Harlem Shake zo populair is het feit dat bekende voorbeelden het ook doen: zo heeft het jeugdelftal van PSV bijvoorbeeld een eigen Harlem Shake opgenomen. Steeds meer voetbalclubs volgen dit en gaan ook een Harlem Shake uitvoeren.

Waar zijn voorbeelden van Harlem Shakes te vinden?

Als u op YouTube Harlem Shake invoert krijgt u talloze filmpjes waarin Harlem Shakes worden uitgevoerd. Ook ziet u dat deze filmpjes allemaal dezelfde kern hebben, maar verder helemaal verschillend zijn. Sommige Harlem Shakes worden uitgevoerd door sportclubs, andere door vriendengroepen, andere door een schoolklas of door een groep collega's. Kortom: alles is mogelijk met The Harlem Shake.
© 2013 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harlem shake - Wat is het?Harlem shake - Wat is het?Begin 2013 neemt de internetrage "Harlem Shake" het web over. Er verschijnen duizenden clips op YouTube met zogenoemde H…
De 'Minder Dan 20 Calorieën' MilkshakeSchrikt u ook zo van de calorieënteller op menig milkshake en smoothie? Zelfs home-made is het soms nog oppassen, want u…
De clownerie van de Harlem GlobetrottersDe clownerie van de Harlem GlobetrottersBasketbal is ook show. Geen enkel team begrijpt dat beter dan de Harlem Globetrotters. Bijna 90 jaar lang al degraderen…
Cocktails die de herinnering aan vakantie levendig houdenNet terug uit Thailand en daar die fantastische Mai Tai gedronken? Of hele dagen aan een Spaans strand gelegen en dan ís…

De toekomst van de winkelstraatDe toekomst van de winkelstraatEr is steeds meer leegstand in winkelcentra. Dat komt doordat steeds meer winkels het voor gezien houdt. Een belangrijke…
Allochtonen in NederlandNederland is een multicultureel land. Er zijn verschillende soorten mensen uit verschillende landen die woonachtig zijn…
Bronnen en referenties
  • http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/1998879/the-harlem-shake-verovert-gelderland-7-filmpjes.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Harlem_Shake
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.