Lekker afreageren

Je kent het vast wel!? Iemand die je afsnijdt in het verkeer of je baas die zeurt dat je toch echt op tijd moet komen of al die andere tegenslagen als alles weer eens lekker tegen zit allemaal. Het is dan gewoon lekker om dan eens goed te gaan schelden en het af te reageren op andere mensen. Dan voel je jezelf vaak al een stuk beter door iemand anders de schuld te geven. Niet iedereen doet dat op dezelfde manier.

Manieren van afreageren:

Je kunt afreageren door agressief te zijn. Je reageert bijvoorbeeld meteen agressief, op het moment dat je geïrriteerd of gefrustreerd raakt. Iemand maakt een kritische opmerking tegen je en je begint meteen te schelden. Je kunt ook je agressie verschuiven. Dan slik je je agressie eerst nog even in maar op het moment dat je dan thuis komt of bij vrienden bent ga je ruzie gaat maken. Je reageert je rotgevoel af op iemand die er eigenlijk niets mee te maken heeft. Je kunt ook je agressie opsparen en dan plotseling, om iets kleins ontploffen omdat je dan al je agressie opgespaard hebt. Dan komt het er erger uit dan dat je gewoon gelijk afreageert. Je kunt je ook afreageren door je rotgevoel te 'vergeten' en 'weg te duwen’. Dan ga je dingen doen waar je je goed bij voelt, je gaat eens lekker uit met vrienden, eet lekker ongezond, je koopt (te) veel of zit alleen maar te gamen.

Heb je er zelf last van?

Meestal heb je er zelf geen last van en het lucht vaak wel op. Op je werk kun je je alleen beter niet afreageren als je je baan graag wilt houden. Een baas vindt het prima als je voor jezelf opkomt op een normale manier. Als jij een prettige werkomgeving wilt, met een aardige baas en leuke collega’s, dan moet je ook zelf je best doen. Het is dan erg handig als je op een rustige manier je eigen frustraties en irritaties bespreekbaar kan maken.

Hebben anderen er last van?

Afreageren kost de samenleving veel geld en ergernis. Maar dat niet alleen. Nog belangrijker is misschien wel de sfeer op straat. Als mensen al vanwege een klein dingetje agressief op elkaar reageren, wordt de sfeer op straat er niet beter op. Agressie op straat – schelden, de middelvinger, bedreigingen en echt geweld – zorgt voor een gevoel van onveiligheid en wantrouwen. Mensen durven dan ’s avonds niet meer de straat op. Of zijn bang om iets te zeggen uit angst voor de reactie.

Trucs

Tot 10 tellen:

Als je voelt dat je agressief wilt reageren op iemand, tel dan langzaam tot 10. Zet eventueel achter ieder cijfer iets leuks. Bijvoorbeeld ‘dagje strand’. Tel dan: 1 dagje strand, 2 dagje strand, 3 dagje strand, enzovoort.

Ontspan je:

Als je agressief bent, zijn je spieren meestal gespannen. Probeer ze bewust te ontspannen. Dat doe je door ze eerst extra te spannen en daarna los te laten.

Denk aan iets leuks:

Stel je in gedachten iets leuks voor. Probeer het zo levendig mogelijk voor te stellen. Wat zie je precies in gedachten? Hoe ruikt het? Wat hoor je en wat voel je?

Bedenk iets geks:

Probeer iets raars te maken van de persoon waar je je zo druk over maakt. Ben je woedend op je collega, bedenk dan in gedachten dat hij heel gekke kleren aanheeft, of een slurf krijgt of ondersteboven aan het plafond hangt, of naakt voor je staat. Als je dat goed doet, kun je niet zo boos meer blijven.

Loop weg:

Weglopen is een goede manier om te zorgen dat je geen dingen doet waar je achteraf spijt van krijgt. Verzin eventueel een smoes. Of zeg dat je liever later verder wilt praten. Of haal gewoon je schouders op en bedenk dat het niet de moeite waard is om je er druk over te maken. Als je wegloopt, krijg je de tijd om even rustig je boze bui te laten zakken. Weglopen is niet voor watjes. Als je kunt weglopen, betekent het dat je sterker bent dan je woede. En dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag.

Praten over je frustratie:

Het is goed om te praten over je frustratie. Dan wordt duidelijk waar je precies mee zit. Of wat er speelt tussen jou en iemand anders. Dan kun je ook een oplossing zoeken. Je kunt er ook over praten met een goede vriend of vriendin. Maar ook met degene met wie je problemen hebt. Wil je een goed gesprek, denk dan aan het volgende:

Praat vanuit jezelf (de ik vorm)

Wanneer je boos bent of geïrriteerd, heb je al snel de neiging om de ander de schuld te geven. Je zegt dan eigenlijk: het is jouw schuld dat ik mij nu zo voel! Als je het probleem verteld vanuit je eigen gezichtspunt geef je de ander een kans om mee te denken.

Luister goed naar de ander

Lees verder

© 2007 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geweld zonder redenen, maar mét oorzakenIn dit artikel worden eventuele oorzaken van zinloos geweld besproken aan de hand van de vier categorieën van biologisch…
Oorzaken van geweldsdelicten bij jongerenGeweld en agressie onder jongeren is tegenwoordig een veelvoorkomend fenomeen. Steeds vaker is in het nieuws dat jongere…
Hoe ga ik om met agressie?Hoe ga ik om met agressie?Agressie is iets waar we allemaal mee geconfronteerd worden. Vaak op tv, maar soms ook in het dagelijks leven. Hoe ga je…
Wat is de invloed van agressie?Agressie. Wat beïnvloed agressie en wat voor invloed heeft het op onze acties? Welke factoren zorgen ervoor dat de mens…
Bronnen en referenties
  • www.wolters-noordhoff.nl/connect
Donkertje (44 artikelen)
Laatste update: 18-11-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.