Wat is de invloed van agressie?
Agressie. Wat beïnvloed agressie en wat voor invloed heeft het op onze acties? Welke factoren zorgen ervoor dat de mens besluit agressief te reageren?
In dit artikel zullen de volgende onderwerpen besproken worden:
- Wat is agressie?
- Hoe komt agressie tot expressie?
- Welke factoren beïnvloeden agressie?
- Kunnen we agressie voorkomen?
Wat is agressie?
Agressie is een intentionele actie die als doel heeft een ander fysieke of mentale pijn te bezorgen. De actie kan fysiek of verbaal zijn, maar hoeft niet te slagen om agressief genoemd te kunnen worden. Agressie kan twee vormen aannemen. Allereerst heb je puur vijandige agressie die mensen direct pijn doet. Ten tweede heb je instrumentale agressie. Hierbij probeer je een ander indirect pijn te doen.
Hoe komt agressie tot expressie?
Agressie kan op verschillende manier geuit worden. Je hebt directe en indirecte agressie, introverte ( mentaal) en extraverte ( verbaal en fysiek) varianten. Ook kunnen mensen sociaal buitengesloten worden. Dit is ook een vorm van agressie.
Er is een verschil tussen mannen en vrouwen en de mate van agressie die uit hen voort komt. Mannen worden sneller agressief omdat ze situaties sneller interpreteren als provocatief. Vrouwen doen dit minder snel. Echter, op het moment dat een situatie als provocatief ervaren wordt, dan zijn beide geslachten even agressief. De manier waarop is echter wel verschillend. Vrouwen kiezen vaker voor mentale agressie, terwijl mannen elkaar sneller fysiek te lijf gaan. De meeste gewelddadige incidenten worden door mannen gepleegd. Dit komt omdat zij meer testosteron bezitten. Dit hormoon wordt gezien als een mogelijk oorzaak voor agressie.
Welke factoren beïnvloeden agressie?
Er zijn veel factoren die mogelijk een invloed hebben op agressie.
- Evolutie: Mogelijk is agressie een belangrijke overlevingstrategie gebleken. Agressie is namelijk ook aanwezig in het gedrag van dieren.
- Chemisch: De amygdala, een stuk van de hersenen controleert agressie. Wanneer er een vermindering van het stofje serotonine optreedt, ontstaat er meer agressie. Ook testosteron is van belang bij het opwekken van agressie.
- Frustratie: Een gevoel van frustratie kan agressie opwekken. Dit gebeurt vaak tijdens sociale acties.
- Provocatie: Provocerend gedrag kan leiden tot agressie. Agressie als reactie op agressie is veel voorkomend.
- Mediageweld: Geweld in de media vergroot de kans op agressieve uitspattingen. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor. Zij kunnen de realiteit moeilijker scheiden van fictieve werelden, zoals deze bijvoorbeeld in spelletjes voorkomen.
- Straf: Straffen kunnen mensen agressief maken. Straffen werkt in principe alleen maar wanneer dit meteen na het strafbare feit gebeurd.
- Alcohol: Alcohol zorgt ervoor dat mensen informatie niet meer normaal kunnen opnemen en verwerken. Dingen worden zo snel verkeerd geïnterpreteerd en dit kan leiden tot agressie.
- Pijn en ongemak: wanneer je je niet goed voelt, ben je eerder geneigd om agressief te reageren.
- Observatie: Wanneer je vaak agressief gedrag aanschouwd, ben je eerder geneigd ook agressief te reageren omdat je het gedrag van anderen vaak imiteert.
Kunnen we agressie voorkomen?
Er zijn manieren om agressie te verminderen. Er zijn ook zaken die zeker niet helpen, hoewel mensen ze vaak aanprijzen.
Vaak hoor je mensen zeggen dat het goed is om je agressie op iets af te regeren door even goed te boksen met je kussen of iets dergelijks. Dit werkt niet, sterker nog, het verergerd agressie alleen maar.
Wat wel helpt is het nogmaals nadenken over iets dat mogelijk provocatief was. Is dit werkelijk zo? Verder kun je proberen je emoties te controleren en je aandacht op iets anders te richten. Na een uitbarsting van agressiviteit is het het effectiefste om mensen te leren over hun fouten en ze mild te straffen. Als je ze namelijk te streng straft, worden ze veel agressiever.