Vreemdgaan: hoe nu verder?

Vreemdgaan: hoe nu verder? Welke praktische tips heeft de bekende Amerikaanse Slate-adviescolumniste Emily Yoffe voor personen die overspel hebben gepleegd, die aan vreemdgaan denken of die op een andere manier bij een buitenechtelijke relatie zijn betrokken? Wat adviseert zij mensen die vermoeden dat hun partner een slippertje maakt of een echte en serieuze verhouding met een andere man of vrouw heeft? Hoe kun je volgens haar als betrokkene de schade van echtbreuk zoveel mogelijk beperken en je huwelijk of relatie weer in goede banen leiden?

Een checklist voor bedriegers'

‘Een checklist voor bedriegers’ (A Cheater's Checklist) is de titel die Emily Yoffe op 13 november 2012 gaf aan haar populaire adviescolumn 'Dear Prudence' in het blad Slate. Emily Yoffe is een adviescolumniste die met een fikse dosis mensenkennis en de nodige humor in de Washington Post en het Amerikaanse blad Slate antwoordt op serieuze vragen van lezers.

Ongevraagd advies over een buitenechtelijke verhouding

Het bijzondere aan de de aflevering van haar adviescolumn met als titel ‘Een checklist voor bedriegers’ is dat het dit keer niet gaat om een gevraagd advies, maar om een ongevraagd advies. Yoffes raad is bedoeld voor David Petraeus, wiens buitenechtelijke relatie kort tevoren aan het licht was gekomen. Deze David Petraeus had als militair bevelhebber jarenlang zijn sporen verdiend in Irak en Afghanistan en stond in de westerse wereld in hoog aanzien.

De kwaliteiten van deze man, wiens vader een Friese koopvaardijkapitein was, werden ook in Nederland sterk gewaardeerd. Zo ontving hij op 16 maart 2012 van Hans Hillen, indertijd de Nederlandse minister van Defensie, de onderscheiding van Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.

Van 6 september 2011 tot 9 november 2012 was David Petraeus hoofd van de CIA. Aan zijn indrukwekkende loopbaan kwam plotseling een einde doordat zijn overspel met zijn biografe Paula Broadwell was uitgekomen.

In Nederland zou zo’n affaire relatief weinig ophef hebben veroorzaakt, tenzij er mogelijk sprake zou zijn van het uitlekken van geheimen. In de Verenigde Staten ligt dat echter anders: daar verwacht men van hooggeplaatsten een voorbeeldige levensloop. Anders wordt de druk om af te treden, zeer groot. Dit hoeft echter niet altijd het definitieve einde van een mooie loopbaan te zijn. Door uitgebreid spijt te betuigen kan een hooggeplaatst persoon in de VS die op echtbreuk of ander bedrog is betrapt, op een later moment vaak weer een eerder succesvolle carrière voortzetten.

Emily Yoffe krijgt van lezers vaak vragen over overspel, driehoeksverhoudingen en andere activiteiten die een huwelijk onder druk kunnen zetten. Dit keer stelde zij zich in haar adviescolumn voor dat David Petraeus haar advies had gevraagd over zijn buitenechtelijke verhouding. Voor hem en andere mensen die vreemdgaan, of die weten van andermans vreemdgaan, dan wel voor degenen die partner zijn van iemand die vreemdgaat, heeft deze adviescolumniste een aantal tips.

Haar belangrijkste adviezen komen in de kern op het volgende neer.

Beken alles, als je wordt betrapt

Vaak krijgt de verdachte van een misdrijf van zijn advocaat het advies om niet te bekennen, als het bewijs tegen de verdachte betrekkelijk zwak is.

De adviescolumniste Emily Yoffe adviseert mensen die door hun partner betrapt zijn op overspel echter juist aan om direct alles te bekennen, ook al is slechts een deel van het bedrog aan het licht gekomen. Zij gelooft dat in dit soort gevallen het vertellen van de waarheid minder pijnlijk is dan wanneer telkens nieuwe feiten aan het licht komen. Hoe pijnlijk de situatie ook is, als de partner eenmaal alles weet, is er een basis voor het opnieuw opbouwen van vertrouwen.

Houd een slippertje in een overigens lang en gelukkig huwelijk geheim

Emily meldt dat ze vaak hoort van mensen die tijdens een lang huwelijk een slippertje hebben gemaakt. Vaak wordt zo iemand verteerd door spijt. Hij of zij overweegt dan om een en ander op te biechten aan zijn of haar nietsvermoedende huwelijkspartner. Haar gebruikelijke advies is dan om het schuldgevoel te beschouwen als een gerechtvaardigde straf. In haar ogen is een bekentenis van de korte verhouding, vooral als die weinig of niets voorstelde, een onnodige klap in het gezicht van de liefhebbende partner.

Wees discreet met details van elkaars ‘vleeswaren’ of fantasieën daarover

Generaal Petreaus en zijn minnares Paula Broadwell, waren ondanks hun beider ervaringen bij de geheime dienst zo onhandig om via anonieme e-mail sappige details over hun relatie met elkaar te communiceren. ‘Anoniem’ bleek uiteindelijk niet anoniem genoeg te zijn en nu is de hele wereld getuige van de al te persoonlijke bijzonderheden.

Yoffe adviseert om bepaalde details die anderen nooit zouden mogen horen, uitsluitend in elkaars oren te fluisteren.

Hang andermans vreemdgaan niet aan de grote klok

Volgens Yoffe is het onverstandig als je andermans (al dan niet vermeende) vreemdgaan bekend maakt. Voor je het weet, ontdekken anderen iets in jouw eigen voorgeschiedenis dat het daglicht niet verdraagt.

Als je iemand ziet flirten, betekent dat lang niet altijd overspel

Als de een de ander bijvoorbeeld met ‘schatje’, ‘liefje, ‘mijn schat’ of ‘mijn lief’ aanspreekt, kan dat een min of meer onschuldige achtergrond hebben. Ook een gewone flirt hoeft niet te betekenen dat de twee het bed delen. Trek niet te snel conclusies. Voor je het weet, maak je goede relaties kapot van mensen die slechts graag in het gezelschap van de andere sekse vertoeven en die absoluut trouw zijn aan hun partner.

Kijk eerst naar foto’s van je kinderen, voordat je op ‘verzenden’ drukt

Emily Yoffe wil geen moraalridder zijn, maar ze zet wel graag aan tot nadenken. Zo adviseert ze naar wat foto’s van je kinderen te kijken, voordat je een pikante foto van jezelf verstuurt of een beschrijving van een spannend samenzijn. ‘Hoe zou je zoiets aan je kinderen kunnen uitleggen?’, zo prikkelt ze personen die bepaalde activiteiten buiten hun vaste relatie om ontplooien.

Wat is de waarde van het huwelijk na een echtbreuk?

Emily Yoffes advies aan bedrogen partners luidt: ‘gooi niet alles weg’. In de loop van de jaren heeft ze heel wat brieven ontvangen van bedrogen huwelijkspartners die zich afvroegen of ze gek waren omdat ze eigenlijk met de overspelige partner gehuwd wilden blijven.

Yoffe is van oordeel dat elk geval op zichzelf moet worden bekeken. In haar ogen kan beëindiging van het huwelijk een dwaze actie zijn als het bedrog niet deel uitmaakt van een patroon, als de bedrieger heeft bekend en oprecht berouw toont en zijn huwelijksbelofte weer wil waarmaken. Verder vindt ze dat een bedrogen partner zich niets moet aantrekken van de goedbedoelde adviezen van zijn of haar familie en vrienden. In haar ogen is een huwelijk iets tussen twee personen waarbij andere mensen hun oordeel maar beter voor zich kunnen houden.

Niemand die in het huwelijksbootje stapt, verwacht dat hij of zij te maken krijgt met een overspelige echtgenoot of echtgenote. Soms kun je tijdig, dus voordat je gaat trouwen, herkennen of je met een verkeerde partner te maken hebt. In andere gevallen is het na de ontdekking van de buitenechtelijke affaire een kwestie van afwegen of je relatie met je partner een nieuwe kans verdient.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…
Signaal vreemdgaan: hoe herken je overspel?Signaal vreemdgaan: hoe herken je overspel?Vreemdgaan herkennen: hoe herken je vreemdgaan? Vermoed je dat je partner je ontrouw is? Ben je bang dat je partner je b…
Onderzoek vreemdgaanOnderzoek vreemdgaanExacte cijfers over vreemdgaan zijn moeilijk te verkrijgen, een reden is omdat er een taboe heerst over het onderwerp vr…
Vreemdgaan: de affaire als afrodisiacumVreemdgaan: de affaire als afrodisiacumWat zijn de redenen dat iemand vreemdgaat? Vreemdgaan door de affaire met de ander te gebruiken de seks en de romantiek…

Studentenverenigingen in DelftStudentenverenigingen in DelftJe gaat studeren, maar zit te twijfelen of je bij een studentenvereniging wil. Natuurlijk is een studentenvereniging hee…
Het Nieuwe Werken in de zorg: bespaart en maakt blijHet Nieuwe Werken in de zorg: bespaart en maakt blijHoe krijgen we de zorgkosten omlaag? Tot nu toe lijken we het antwoord op die vraag te hebben gezocht in het aantrekken…
Bronnen en referenties
  • A cheater’s checklist; Emily Yoffe; Slate, 13 november 2012; http://www.slate.com/articles/life/dear_prudence/2012/11/dear_prudence_gen_david_petraeus_paula_broadwell_jill_kelley_and_gen_allen.html
  • David_Petraeus; Wikipedia; http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Petraeus
  • David_Petraeus; Wikipedia; http://en.wikipedia.org/wiki/David_Petraeus
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.