Kijkavonden en hospiteren voor een (studenten)kamer: tips

Kijkavonden en hospiteren voor een (studenten)kamer: tips Iedereen moet er ooit aan gaan geloven: het verlaten van het ouderlijk huis. Maar waarheen? Je schrijft je in op een kamerwebsite, je vraagt eens wat rond of je belt briefjes af die in de lokale supermarkt hangen. En dan maar wachten. Tot dat dan eindelijk het langverwachte telefoontje of mailtje komt: je mag komen kijken. En hoe dan verder? Je wilt natuurlijk overkomen als de ideale huurder, zodat ze jouw wel moeten kiezen voor de kamer. Maar moet je dan gaan slijmen en cadeautjes meebrengen, of juist zo onopvallend mogelijk overkomen? En hoelang moet je blijven hangen zonder dat het irritant wordt voor de verhuurder? En hoe kun je eisen stellen aan de kamer zonder lastig over te komen? In dit artikel lees je tips voor de perfecte kijkavond.

Vooraf

Oriënteer je op de kamer en wat je er al van weet. Waar ligt het ergens in de stad, welke bezienswaardigheden liggen er in de buurt en hoever is het verwijderd van jouw werk of universiteit? Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar zijn ook goede gespreksonderwerpen voor met verhuurders.

De meeste kijkavonden zijn ’s avonds, en dus kan het zijn dat je pas laat klaar bent. Het is zonde om eerder te vertrekken omdat je anders de trein niet meer haalt, dus het kan handig zijn om een logeeradresje te regelen bij een kennis of hotel daar in de buurt. Bovendien kun je dan de dag daarna nog even de omgeving verkennen. Het liefst wil je zo veel mogelijk kijkavonden bezoeken, maar het kan stom overkomen als je al na een tijdje eerder weg moet omdat ‘je nog naar andere kamers gaat kijken.’ Dan lijkt het net alsof deze kamer niet goed genoeg voor jou is. Zorg er dus voor dat je jouw avond slim inpland zodat er geen ongemakkelijk momenten ontstaan.

Welke kleren moet je aandoen? Nou, gewoon de kleren die je altijd aan hebt. Als je de kamer uiteindelijk krijgt, zul je ook in die kleren rondlopen. Het beste en belangrijkste wat je kunt doen is gewoon jezelf blijven. Je wil toch ook dat je jou kiezen om de persoon die jij bent, niet om het toneelstukje wat je opvoert.

Laat je ouders thuis! Je gaat op jezelf wonen, en zult op eigen benen moeten gaan staan. Brengen je ouders je naar de kamer toe? Dan bied je ze een lekker kopje koffie aan in een café om de hoek terwijl jij naar de kamer gaat kijken. Als je zeker weet dat jij de kamer hebt gekregen, kunnen ze natuurlijk in alle rust langskomen.

Kom op tijd! Het kan zijn dat je naar een andere stad moet verhuizen en dus nog wat onbekend bent met de omgeving en de straten daar. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd in de buurt van de kamer bent en heb altijd een kaartje van de omgeving bij de hand. Beter te vroeg dan te laat!

Het gesprek

Natuurlijk is zo’n avond spannend. Toch is het belangrijk om niet al te zenuwachtig te zijn. Ga je niet blindstaren op deze avond, maar kijk alvast verder. Bereid wat antwoorden voor. Meestal gaan de vragen die je krijgt over de hobby´s en je studie, maar ook praktische vragen komen voorbij. Ben je een avond of een ochtend mens? Hoe sta je tegenover gezamenlijk eten, en ben je een opgeruimd persoon? Dit weet je van jezelf, maar soms is het toch handig om het nog even op een rijtje te zetten.

Moet je een cadeautje meenemen? Het wordt zeker niet verwacht, en iets als een geurkaars kan best slijmerig overkomen. Een fles wijn of kratje bier doet het echter wel goed bij de wat ‘wildere’ studentenhuizen. Kijk dus eerst naar wat voor een soort mensen de verhuurders zijn, en bepaal aan de hand daarvan wat je doet.

Wees geïnteresseerd naar de verhuurders of medebewoners. Dat komt niet alleen goed over, maar je wilt zelf ook weten met wat voor mensen je te maken krijgt. Misschien hebben jullie wel wat dingen met elkaar gemeen. Een zelfverzekerde, stevige handdruk doet het altijd goed! Wees enthousiast over de kamer en laat merken dat jij hem echt heel graag wilt hebben.

Wees eerlijk. Als ze iemand zoeken die elke dag mee gaat zuipen in de kroeg, en jij zit eigenlijk liever thuis met een filmpje op de bank, dan moet je dat zeggen. Liegen helpt zowel jou als de verhuurders niet, want jullie moeten allebei weten met wie je in huis komt te wonen.

Stel je vragen. Je kunt er beter nu realiseren dat deze kamer het niet is voor jou, dan pas als je er al bent ingetrokken. Houd wel in de gaten dat je niet irritant of zeurderig overkomt. Er is namelijk een verschil tussen vragen stellen en de kamer afkraken,
Zet je mobiel uit. Het is vervelend als je net in gesprek bent met de verhuurder en je wordt onderbroken door een irritante beltoon.

Ken je eigen minpunten. Dat getuigt van zelfkennis en komt volwassen over. Bovendien hoeven de verhuurders er dan niet zelf naar te gissen. Je moet echter niet alleen maar negatieve dingen over jezelf vertellen, want dan blijven er weinig redenen over om jou uit te kiezen als huurder. Geef daarom ook redenen waarom ze jou juist wel zouden moeten kiezen. Waarom is dit dé kamer voor jou, en wat maakt jou uniek? Denk hier van te voren al eens goed over na.

Na afloop

Blijf niet langer hangen dan gewenst. Als de avond is afgelopen, ga je weer weg zonder nog even na te blijven plakken en extra te slijmen bij de verhuurders.

Wacht op het telefoontje of mailtje, en ga niet zelf bellen. Dat komt er ongeduldig over en het kan goed zijn dat de verhuurder er even de tijd voor nodig heeft om te beraad plegen over wie de kamer zal krijgen. Heb jij ondertussen al een andere kamer gevonden, dan is het wel zo netjes om even te bellen dat er met jou geen rekening meer gehouden hoeft te worden.

Wen aan afwijzingen. Er zijn zoveel anderen die ook een kamer zoeken, dat het ook wel eens een aantal keer niet wil lukken. Een afwijzing is niet gericht op jou als persoon, maar of je in het huishouden past. Geef niet op, want er is ook ergens een plekje voor jou.

Succes!
© 2012 - 2024 Nellyxd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonen in een studentenhuisHet is zover: je gaat studeren in een andere stad en gaat op kamers. Het avontuur tegemoet! Hoe is het om te wonen in ee…
Alles over hospiterenAlles over hospiterenEr komt een tijd dat je dan toch echt het huis uit moet. De wijde wereld in, vaak ga je dan studeren in een bekende of o…

Waardevolle bijdrage in afscheidsalbum of jubileumboekWaardevolle bijdrage in afscheidsalbum of jubileumboekJe komt op een jubileumfeest waar een collega wordt gehuldigd die 25 jaar bij de zaak is. Of je gaat naar de afscheidsre…
Gewetensbezwaarde ambtenaren, discriminatie en wet is wetmijn kijk opGewetensbezwaarde ambtenaren, discriminatie en wet is wetGewetensbezwaarde ambtenaren - De zogenaamde sociaalliberale partij D66 heeft op 3 augustus 2012 een initiatiefwetsvoors…
Nellyxd (13 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.