Gothic, een donkkerromatische levensstijl

Gothic, een donkkerromatische levensstijl Gothic is een levensstijl die vandaag de dag alom bekend, maar vaak onbegrepen is. Daarom wil ik met dit artikel proberen om een licht te scheppen in de gothische duisternis en u, de lezer, inzicht te geven in deze levensstijl

Geschiedenis

Hoewel de term gothic ver terug voert in de geschiedenis, en onder meer slaat op een oude Germaanse stam, een bouwstijl en een literaire stijl, wil ik me beperken tot de term gothic die slaat op de huidige subcultuur.

Gothic is ontstaan in de jaren 80, als tegenhanger van de punk stroming.
Het idee achter de stroming was min of meer hetzelfde als van de punkers; iets nieuws doen, wat niet alledaags is en ook nog eens extreem.
Deze overeenkomst ligt in het feit dat zowel goths als punkers zich buiten het sociaal geaccepteerde voelden staan.
De grote tegenstelling is dat veel van de goths in de jaren 80 erg elitair waren

Levensstijl

Gothic kan een muziekstijl zijn, net als een kledingstijl, maar voor een goth is het echt een levensstijl. Goth ben je, of je bent het niet. Het is niet iets wat je kan kopen. Het is een bepaalde manier van in het leven staan. Goth zijn is vooral jezelf zijn. Je kan goth zijn zonder je zo te kleden, of zonder naar de muziek te luisteren. Want goth zijn zit van binnen.
Tegenwoordig is goth zijn voor sommige jongeren een levensfase, waarin ze tegen heilige huisjes kunnen schoppen en “anders” kunnen zijn. Iets wat andere goths geheel niet aanstaat, zij vinden deze jonger (kindergoths of teenieboppers genoemd) nep en een slecht voorbeeld voor wat gothic zou moeten zijn.

Wat ook in de levensstijl van goths terug komt is creativiteit. Goths zijn vaak erg creatieve mensen, die hun kunst als een soort uitlaatklep gebruiken. Omdat goths vaak fijngevoelige mensen zijn is dit ook een manier van verwerken van alle nare, maar ook fijne dingen die ze mee maken in hun leven.

Muziek

Gothic en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het speelt een erg belangrijke rol in het leven van goths.
De stroming kent vele subgenres.
Aan de basis staat de gothic rock (ook wel death rock genoemd). Dit is de muziek van de jaren 80 waar het allemaal mee begon.
Hier gaat het om de beleving van thema’s als angst, eenzaamheid, verlatenheid, verwoesting en gelijksoortige thema’s, thema’s die ook binnen de gevoelswereld van een goth sterk voorkomen.
Andere bekende stijlen gothic muziek zijn:
  • EBM, wat Electroninc body music betekend. Een volledig elecotronische en vrij harde stijl van dans muziek.
  • Darkwave, het elektronische broertje van de gothic rock
  • Neofolk, een soort van mengeling tussen oude folk en industriele sounds
  • Synthpop (ook wel future pop genoemd) de vrolijke, lichte versie van EBM
  • New Wave een duistere vorm van popmuziek, vaak ook experimenteel van aard
  • Medieval, middeleeuwse muziek in een modern jasje

Wat vaak ook geschaard wordt onder de gothic muziek is gothic metal. Hierover wordt vaak gediscussieerd of het wel gothic muziek is. De overeenkomst met gothic ligt in de vergelijkbare esthetiek, maar meer raakvlakken met gothic heeft het eigenlijk niet.
Enkele gothic metal bands noemen zich zelf dan ook geen gothic metal bands.

Kleding

Voor ik verder ga over de kleding wil ik eerst een belangrijk misverstand uit de wereld helpen. Hoewel kleding voor goths vaak heel belangrijk is, hoef je geen gothic kleding te hebben om een goth te zijn. Het bezit van gothic kleding maakt je nog geen goth, goth ben je of je bent het niet, het is iets wat in je zit, niet iets wat je kaan aanschaffen.

Zo, nu verder over de gothic kleding.
Er zijn verschillende stijlen binnen de gothicscene.
De meest bekende is toch wel Antiquity: een kledingstijl met veel kenmerken van het Victoriaanse Engeland. We zien lange fluwelen jurken, blouses met ruches, vleermuismouwen, en vaak rijglaarzen of puntschoenen.
De kleuren zijn vaak donker, maar niet alleen zwart; aubergine, groen, paars, rood of blauw kom je ook vaak tegen.
De dames dragen vaak chokers of zilveren sierraden, altijd elegant en stijlvol.

Een andere populaire stijl is: Cybergothic/cyberpunk/industrial
Dit is een hele stoere stijl waar vaak gebruik wordt gemaakt van lak en leer, maar ook van gewatteerde stoffen en gaasstoffen.
Naast zwart, zie je bij cyber ook veelvuldig gebruik van felle/neon kleuren. De kleding is vaak strak en sexy, maar tegelijkertijd ook heel stoer door het gebruik van riemen en gespen
Schoenen die vaak gedragen worden zijn schoenen met plateauzolen, ook vaak versierd met gespen.

Uit Japan is de stijl gothic lolita overkomen waaien
Het is stijl met veel kant en liefelijke accessoires zoals kleine roosjes en linten. Er wordt veel gebruik gemaakt van de kleuren zwart en wit. Rokjes komen vaan tot de knieen en er zit vaak een hoepel in zodat de rok mooi wijd staat, maar een petticoat is ook een mogelijkheid. Dit in combinatie met kniekousen (ook vaak met bijvoorbeeld linten of roosjes) en schoenen met een hoge hak of bootjes.
Als accessoires bij de kleding zie je vaak parasols, hoedjes, maar ook teddyberen.
Het baseert zich op de 18e eeuwse, Victoriaanse, waarbij meisjes er haast als een porseleinen pop uitzien

De laatste stijl die ik wat uitgebreider wil uitlichten is Batcave/Deathrock
Dit is min of meer de originele gothic stijl, die stamt uit de begindagen van de gothic. Dit is een stijl die punk en horror met elkaar combineert tot iets geheel eigens.
In deze stijl wordt er veel gebruik gemaakt van meedere lagen kleding, gescheurd over elkaar heen. Het is vaak oude kleding.
Ook zien we vaak vrouwen met minirokjes en daar onder meerdere ook weer gescheurde panty’s.
Ook in de make-up zien we de horrorinvloeden terug, de huid wordt lijkt bleekgemaakt, en er wordt veel zwart en rood gebruikt.

Verder heb je heel veel crossover stijlen. Zo heb je bijvoorbeeld punk-goth; wat, zoals de naam al aangeeft, punk combineert met gothic. En ook fairy goth, waar gothic gecombineerd wordt met bijvoorbeeld elfenvleugels om een soort sprookjes figuur te creëren. En dan heb je nog de fetish stijl, waarin veel gebruik wordt gemaakt van lak en leer, een soort van bdsm stijl


Vooroordelen

Er bestaan honderden vooroordelen over goths, zo zouden ze depressief zijn, aan zelfmutilatie doen en alleen maar zwart dragen.
Het is waar dat goths de duistere kant van het leven aantrekkelijk vinden, en dat ze deze kant ook verromantiseren. Maar depressiviteit komt onder goths niet meer voor dan in andere subculturen.
© 2007 - 2024 Lady_wolf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gothic: De MuziekVele mensen vragen zich af wat gothic-muziek inhoudt. Deze vraag is heel erg simpel te beantwoorden: het is muziek waar…
Vooroordelen over gothsVooroordelen over gothsDe goths (ook wel gothics) krijgen te maken met heel erg veel vooroordelen. Zo denken mensen dat goths in de duivel gelo…
Gothics, Skaters, Emo’s, Alto’s, R&B-ers, Hiphoppers en meerGothics, Skaters, Emo’s, Alto’s, R&B-ers, Hiphoppers en meerWelke jongerenculturen zijn er nu in Nederland? Vroeger had je veel jongerenculturen, maar tegenwoordig zijn er ook nog…
Gothic: KledingEr is niets indrukwekkender dan de kledij van de gothic. Of e het wilt toegeven of niet, het is altijd indrukwekkend om…

mijn kijk opHet dilemma van de integratieIntegratie is al enige tijd een hot item in de Nederlandse samenleving in het algemeen en in de politiek in het bijzonde…
Eerwraak een belangrijk aandachtspuntEerwraak is een kwestie van normen en waarden en heeft niets te maken met de Islam, zoals vele mensen denken. In de Isla…
Bronnen en referenties
Lady_wolf (5 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.