Vooroordelen over goths

Vooroordelen over goths De goths (ook wel gothics) krijgen te maken met heel erg veel vooroordelen. Zo denken mensen dat goths in de duivel geloven, of dat ze bloed drinken. Ook zouden ze depressief zijn. Klopt dat wel? Of hebben we te maken met vooroordelen? Welke vooroordelen zijn er allemaal bij goths en in hoeverre is het waarheid?

Vooroordelen in subculturen

Er zijn overal wel vooroordelen over te vinden. Er wordt over iedere groep wel op een bepaalde manier gedacht. Dat kan bijvoorbeeld over een land zijn (zoals: Alle Nederlanders zijn gierig, of alle Amerikanen zijn dik) of een afkomst (zwarte mensen zijn criminelen). De dingen die men zegt, zijn niet waar. Natuurlijk kun je best eens een gierige Nederlander of een dikke Amerikaan tegenkomen, maar het betekent niet dat alle Nederlanders of Amerikanen zo zijn.

Ook over subculturen zijn genoeg vooroordelen. Gabbers zijn racistisch, hip-hoppers denken alleen aan geld en vrouwen enskaters zijn onnozel. Het is allemaal onzin, maar dat weet lang niet iedereen. Vooroordelen worden sneller gebruikt dan je in de gaten hebt. Soms heeft de mening van je omgeving er wat mee te maken, of dat wat je er op televisie over ziet. Als je bijvoorbeeld altijd in het nieuws ziet dat iemand van Turkse afkomst iets crimineels heeft gedaan, dan is de kans groot dat je gaat geloven dat Turkse mensen niet te vertrouwen zijn. Terwijl er op televisie nooit wordt gezegd: ‘een Nederlandse man overviel de bank’, het wordt dan veranderd in: ‘een man overviel de bank’. Het valt daardoor minder op dat ook mensen van Nederlandse afkomst criminele dingen doen. Je mening kan daardoor veranderen.

Dingen die onbekend zijn, zorgen ook vaak voor veel vooroordelen. Ook over de goths wordt veel beweerd. Het is een subcultuur die door veel mensen niet helemaal wordt begrepen, maar ze doen vaak net alsof ze er wel heel veel over weten. En daardoor ontstaan er ook veel verhalen die niet waar zijn.

Goths

Goths reageren stuk voor stuk anders op deze vooroordelen. De één doet er niets mee, de ander kan zich aangevallen voelen. Vooral de goths in de puberteit kunnen nogal heftig reageren. Dat is logisch. In de puberteit ervaar je dingen heel anders dan kinderen of volwassenen. Je probeert jezelf te leren kennen. Sommige pubers proberen rebels te zijn, anderen willen opvallen. Maar wat bij bijna iedere puber hetzelfde is, is dat ze veel aandacht schenken aan hun uiterlijk. Of dat nou volgens de mode is, of niet, het uiterlijk is belangrijk. Wanneer iemand dan iets te zeggen heeft over de subcultuur waar ze bijhoren, dan schiet dat in het verkeerde keelgat.

Vooroordelen over goths

Satanisme

Satanisten zijn mensen die de duivel aanbidden. Het aanbidden van de duivel noem je satanisme. Omdat goths bekend staan om hun duistere uiterlijk en hun voorkeur voor enge dingen, wordt er vaak gedacht dat goths satanisten zijn. Dit is niet het geval. De duivel heeft weinig tot niets met gothic te maken. Er zijn veel goths die atheïst zijn. Een atheïst is iemand die niet in God gelooft. Iemand die niet in God gelooft, gelooft daarom ook niet in de duivel. God en de duivel horen immers bij elkaar.
Er zijn ook goths die wél een geloof hebben. Zij zijn Christelijk of protestant en doen hun best om geen dingen te doen die God afkeurt.

Bloed drinken

Omdat veel goths houden van de verhalen over Dracula, wordt er snel gedacht dat goths bloed drinken om zo Dracula na te doen. Natuurlijk is dit maar een vreemd verhaal. Als je ergens van houdt, betekent dit niet dat je het meteen na gaat doen. Als je goth bent, betekent dat dus niet dat je bloed drinkt.

Nooit lachen

Volgens veel mensen lachen goths nooit. Ze zijn allemaal depressief en willen daar ook helemaal niets aan doen.
Een depressie is een psychologische ziekte. Het betekent dat je altijd heel somber bent. Je kunt in een depressie raken, omdat er bijvoorbeeld vervelende dingen in je leven zijn gebeurd. Door middel van veel therapie kun je er weer bovenop komen, maar dit kan lang duren. Het is heel rot om een depressie te hebben, en het kan iedereen overkomen. Je buurvrouw kan er last van hebben, of misschien wel iemand in je familie. Het is dus logisch dat er ook goths zijn die depressief zijn, maar dit betekent niet dat alle goths hier last van hebben.

Altijd alleen

Een gothic is altijd alleen en vreselijk eenzaam. Althans, dat is wat er vaak wordt gedacht. Waarom wordt dit gedacht? Veel goths hebben geen collega’s of klasgenoten die ook gothic zijn. Het lijkt daardoor misschien net alsof ze een beetje eenzaam zijn en niemand kennen zoals zij. Maar goths zien elkaar vooral op feesten en evenementen. Ze komen ook wel bij elkaar thuis, om gezellig met elkaar te praten. Trouwens, waarom zou een goth alleen goths als vrienden hebben? Een goth bij jou op school, kan het misschien wel heel goed vinden met iemand die de laatste mode volgt. Net zoals een depressie, kan eenzaamheid ook voorkomen bij iedereen. De kans zit er dus wel in dat er goths zijn die zich wel eenzaam voelen, maar dit kan ook gelden voor andere mensen die je tegen kunt komen.

Alleen zwart

Mensen denken altijd dat goths alleen maar zwart dragen. Veel goths dragen echter allerlei soorten kleuren in hun kleding. Denk bijvoorbeeld aan neonkleuren.

Eng

Veel mensen denken dat goths de dingen doen die ze doen, zodat mensen ze eng vinden. De kleren die ze dragen, de muziek die ze luisteren en hun voorkeuren. Ze vinden het leuk als mensen van ze schrikken. Ook dit is niet altijd waar. Dat sommige mensen het er misschien een beetje raar en eng uit vinden zien, wil niet meteen zeggen dat een goth zich zo kleedt om mensen af te schrikken.

Slot

Er zijn nog veel meer vooroordelen over goths, maar de meeste komen allemaal op hetzelfde neer. Bedenk altijd van tevoren of jouw gedachten over iemand ook echt kloppen. Niemand vindt het leuk als iemand iets over je zegt dat niet waar is.
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gothic, een donkkerromatische levensstijlGothic, een donkkerromatische levensstijlGothic is een levensstijl die vandaag de dag alom bekend, maar vaak onbegrepen is. Daarom wil ik met dit artikel probere…
Gothic: KledingEr is niets indrukwekkender dan de kledij van de gothic. Of e het wilt toegeven of niet, het is altijd indrukwekkend om…
Gothic: De MuziekVele mensen vragen zich af wat gothic-muziek inhoudt. Deze vraag is heel erg simpel te beantwoorden: het is muziek waar…
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…

Anders Breivik: alles over Anders Breivik de terroristAnders Breivik: alles over Anders Breivik de terroristOp 22 juli 2011 blies de 32-jarige Anders Breivik in Noorwegen een auto op in het centrum van het Noorse Oslo. Daarbij v…
Weemoedig? Zo vind je dierbare bekenden van vroeger terugWeemoedig? Zo vind je dierbare bekenden van vroeger terugAls jongere besef je op dat moment niet dat je ooit een groot verlangen kunt krijgen naar je leuke vriendje of vriendinn…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.