De ex-vrouw van Marc Dutroux vervroegd vrij laten?
Toen er bekend werd gemaakt dat de ex-vrouw van Marc Dutroux, Michelle Martin, erin slaagde om spoedig in 2011 een 'voorwaardelijke' invrijheidsstelling te krijgen stootte dat op een muur van onbegrip.
Michelle Martin
- Michelle Martin wordt op 15 januari 1960 in Waterloo als enig kind geboren.
- 1966 Michelle's vader overlijdt aan de gevolgen van een verkeersongeval.
- 1981 Ze haalt haar diploma onderwijzeres.
- 1982 Op de schaatsbaan van Vorst leert Michelle de 26-jarige getrouwde Marc Dutroux kennen.
- Nog datzelfde jaar gaan ze samenwonen in Marcinelle.
- In 1984 wordt hun eerste zoon Frédéric geboren.
- 1985 Dutroux scheidt van zijn eerste vrouw. Hij verkracht in dat jaar vijf tienermeisjes.
- In 1988 trouwen Michelle Martin en Dutroux in de gevangenis.
- April 1989: de rechtbank in Charleroi veroordeelt Michelle Dutroux-Martin tot 5 jaar cel naar aanleiding van de verkrachtingen van de 5 meisjes uit 1985. Marc Dutroux wordt veroordeeld tot 13,5 jaar.
- In 1992 komen Dutroux en Michelle door de toepassing van de Wet Lejeune vervroegd vrij. Zij gaan in Sars-la-Buissière wonen.
- 1993 Michelle krijgt een tweede zoon en in 1995 krijgt Michelle haar derde kind: een meisje.
- In 2002 dient ze een verzoek tot echtscheiding in.
De misdaden in 1995 en 1996
In 1995 en 1996 ontvoerde Dutroux Julie Lejeune (8), Mélissa Russo (8), An Marchal (17), Eefje Lambrecks (19), Sabine Dardenne (12) en Laetitia Delhez (14). Tijdens de strafrechtelijke procedure blijkt dat Michelle op de hoogte iwas van de ontvoeringen.
Als Dutroux van december 1995 tot maart 1996 gevangen zit, weet Michelle dat Julie en Mélissa in de kelder opgesloten zitten, maar doet er niets aan. De twee meisjes komen om van ontbering.
Als Michelle op 13 augustus 1996 wordt gearresteerd beweert ze dat ze niet weet waarom ze Julie en Mélissa niet uit de kelder heeft bevrijd. Ze zegt dat ze verblind was door "de angst dat er beesten in de kelder zaten die haar zouden doden". "Ik was mezelf niet meer."
Het proces van 2004
Tijdens het proces tegen de Dutroux in 2004 doet ze zich voor als een weerloze, slaafse vrouw. De onderzoekende psychiaters concluderen dat Michelle op het moment van de feiten controle had over haar daden en derhalve verantwoordelijk was voor wat ze deed.
Ze werd beschuldigd van:
- lid van een bende te zijn die 6 meisjes ontvoerde en gevangen hield.
- De wederrechtelijke opsluiting van Julie, Melissa, An, Eefje, Sabine en Laetitia.
- De verkrachting van Yanka Mackova.
Ze bekende alle feiten, maar zei dat ze onder dwang van haar man Marc Dutroux handelde.
Michelle Martin werd op het proces-Dutroux veroordeeld tot 30 jaar cel.
Aanvragen tot voorwaardelijke invrijheidsstelling
In december 2006 diende ze een aanvraag tot vervroegde invrijheidsstelling in, net zoals in 2007 en 2009. Deze verzoeken werden telkens afgewezen.
In 2011 wordt haar verzoek tot 'voorwaardelijke in vrijheidsstelling' gehonoreerd. Van de 30 jaar zal ze er dan 16 jaar hebben gevangen gezeten.
De voorwaardelijke invrijheidsstelling in België
Definitie
De vervroegde invrijheidstelling kan worden omschreven als een systeem waardoor gevangenen worden vrijgelaten vooraleer ze hun werkelijk opgelegde straf hebben uitgevoerd.
De vervroegde invrijheidsstelling valt in 2011 vooralsnog onder de regeling van de voorwaardelijke invrijheidsstelling in België.
Voorwaarden
- Betrokkene moet veroordeeld zijn tot een vrijheidstraf, waarvan hij een bepaald gedeelte van zijn straf heeft ondergaan.
- De gedetineerden kunnen pas voorwaardelijk vrijkomen indien de gevangenisdirectie dit mogelijk acht.
- Voor levenslang gestraften bedraagt de tijdsvoorwaarde zestien jaar.
- Gedetineerde dient blijk te geven van goed gedrag gedurende de detentie.
- Er mogen geen tegen indicaties aanwezig zijn. Deze hebben betrekking op de afwezigheid van vooruitzichten op sociale reclassering, het risico op het plegen van nieuwe strafbare feiten, het risico van recidive, het risico dat de veroordeelde slachtoffers zou lastigvallen en de houding van de veroordeelde ten aanzien van zijn slachtoffers.
- Ook zal de strafuitvoeringsrechtbank bijvoorbeeld rekening houden met de mogelijkheid van de veroordeelde om een onderdak te vinden, de geleverde inspanning om de burgerlijke partij te vergoeden etc.
- Voorwaarden kunnen worden opgelegd door de strafuitvoeringsrechter om het risico op recidive te beperken of indien ze noodzakelijk zijn in het belang van de slachtoffers.
De voorwaarden m.b.t. Michelle Martin
Binnenkort zal Michelle Martin 16 jaar in detentie hebben gezeten. Wat dat betreft is aan de voorwaarden in de wet voldaan.
De directeur van de gevangenis beslist of de aanvraag tot 'voorlopige' in vrijheidsstelling mag worden ingediend bij de strafuitvoeringsrechtbank. Blijkbaar heeft de directeur van de gevangenis geacht dat Michelle Martin in aanmerking kan komen voor voorwaardelijke invrijheidsstelling.
Ten aanzien van die invrijheidsstelling zal de strafuitvoeringsrechtbank wel specifieke voorwaarden stellen in het belang van de slachtoffers. De strafuitvoeringsrechtbank heeft aangegeven dat Michelle Martin in een klooster dient te gaan in Frankrijk. Dit laatste zal niet gebeuren omdat Frankrijk weigert Michelle Martin in Frankrijk al dan niet in een klooster te ontvangen. De verwachting is dat er toch andere vrij stringente voorwaarden gesteld gaan worden.
Sociale ontzetting over de vrijlating van de ex-vrouw van Dutroux
De affaire Dutroux heeft de Belgische natie doen schudden op haar grondvesten en doet dat nu nog.
Het is vooral het afgrijzen over hetgeen weerloze meisjes is aangedaan dat grote tegenstand oproept voor allen die bij de zaak Dutroux waren betrokken. Het onbegrip over de voorwaardelijke of vervroegde vrijlating van een persoon uit deze affaire is begrijpelijk.
Echter: Michelle Martin heeft meer dan de helft van haar straf er op zitten en volgens de wettelijke regels, die overigens speciaal sinds de vrijlating van de beide Dutroux in de 90'er jaren werden aangepast, geven haar nu de kans en het recht om eerder vrij te komen.
Dat men in België zelf niet blij is met deze situatie mag blijken uit het feit dat de strafuitvoeringsrechtbank nogal stringente voorwaarden aan haar invrijheidsstelling wil verbinden. Hoe vrij zal Michelle Martin zijn in een klooster?
Het blijft uiteindelijk een zaak die sociaal en politiek gezien bijzonder moeilijk ligt. Toch is er niets aan te doen. Als Michelle Martin vrij komt heeft ze de wet aan haar zijde.
Lees verder