Graf en begrafenis Herman Brood op Zorgvlied

Herman Brood beëindigde zijn leven met een sprong vanaf het dak van het Hilton in Amsterdam, op 11 juli 2001. Enkele dagen later werd hij gecremeerd. Precies een jaar later maakte weduwe Xandra Brood tijdens een herdenkingsbijeenkomst in hetzelfde hotel bekend dat zijn urn begraven was op Zorgvlied aan de Amstel, als één van de eerste bekende Nederlanders op het nieuwe grafveld Paradiso. Tevens bleek dat de urn van zijn in juni 2002 overleden moeder in hetzelfde graf mee begraven was op dit kerkhof. Een enorme engel, ontwerp van kunstenaar Emile Zwartelé markeert de laatste rustplaats van de rock 'n' roll junkie.

Zelfmoord

Op 11 juli 2001, 's middags om 13.28 uur hield het voor Herman op. Met de sprong vanaf het Hiltondak beëindigde hij zijn leven op 54-jarige leeftijd. Niet geheel onverwacht, hij had er al eerder over gesproken met zijn vriend Bart Chabot.

Herman droeg in zijn kleding een afscheidsbrief, even voor zijn overlijden geschreven in de bar van het Hilton.

Enkele fragmenten:
"Ik heb er geen zin meer in, maak er een mooi feest van, misschien zie ik jullie nog eens. Deze snelheid in plaats van opbranden, dat laat ik aan de crematie over. Ik ga nu bungy zonder elastiek. Genade, pappa'"

'Herdenkingsfeest'

Op 16 juli, dag van het 'herdenkingsfeest', startte de uitvaartstoet bij zijn woning, onderweg werd stapvoets langs het Hilton hotel gereden. De zwarte kist stond in een beschilderde Amerikaanse slee, die het geheel in de stijl van Brood onderweg begaf. De lijkwagen werd vervolgens opgesleept door een opgetrommelde personenauto, tot aan poptempel Paradiso, waar de herdenkingsbijeenkomst gehouden werd.

De kist werd naar binnen gedragen door de roadies van de Wild Romance. Daar werd onder andere gesproken door Xandra en dochter Lola Brood. Hun jongste dochter Holly zong een liedje van K3. Bart Chabot las een vlammend betoog voor.
"Geloof me, voor Herman was het beter zo. En wij kunnen, met wat Herman heeft neer gezet, de rest van ons leven voort."

Verder werd er onder andere door Hans Teeuwen als Jules Deelder gesproken.

André Hazes deed een track van Ray Charles, ooit had hij die al eens vaker live samen gespeeld met Herman. Guzz Genser van de Wild Romance bracht 'Many rivers to cross'. Hun eerste drummer, Cees Meerman, zong 'Champagne & Wine' van Otis Redding. Met op de achtergrond de klanken van 'When I Get Home' het laatste nummer van Broods laatste studioalbum Ciao Monkey, namen leden van de Wild Romance en manager Koos van Dijk, met hun handen op de kist afscheid.

Voor de laatste keer verliet de rock 'n' roll junkie onder luid applaus het podium van Paradiso en werd overgebracht naar crematorium Westgaarde.

Crematie

My Way van Frank Sinatra dateert uit 1969. Een compositie van de Fransman Jacques Revaux met tekst van Paul Anka. Deze handelt over een persoon die aan het eind van zijn leven is beland en niet ontevreden constateert dat hij het misschien niet altijd even goed heeft gedaan op zijn levenspad, maar wel uniek geweest is, I Did It My Way, zo van toepassing op het leven van Brood.

Herman nam My Way op voor zijn bigband-cd Back on the corner maar wilde het uiteindelijk niet op dat album hebben. Hij zei volgens een woordvoerder van platenmaatschappij BMG: ''Breng het maar uit voor je weet wel", doelend op het feit dat hij al verwachtte niet heel oud te zullen worden. My Way, in de uitvoering van Herman zelf, klonk uiteindelijk tijdens zijn crematie, op het moment dat de kist, met daarop een fles Grand Marnier neerdaalde (in een gesprek met Bart Chabot had hij zich laten ontvallen dat hij na zijn dood wel geflambeerd wilde worden met behulp van deze drank).

Tegelijkertijd draaiden op dat moment 12 verschillende radiozenders de plaat. Het nummer verscheen alsnog op single en werd postuum de eerste en enige #1 hit voor Brood.

Moeder Herman begraven in hetzelfde graf

Precies een jaar na het overlijden van Brood werd in het Hilton een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Anderhalve week daarvoor, was op zaterdagavond de moeder van Herman, na een ziekbed van drie weken overleden. Op 3 juli 2002 werd ze gecremeerd. Het laatste liedje dat tijdens haar afscheidsbijeenkomst werd afgespeeld werd was Hermans versie van My Way.

Op de herdenkingsplechtigheid ter gelegenheid van de eerste sterfdag van Herman Brood maakte weduwe Xandra niet alleen bekend dat de as van hem was begraven op kerkhof Zorgvlied, maar dat zijn moeder op dezelfde plek, in hetzelfde graf ter aarde besteld was, zoals haar wens was. Tijdens de bijeenkomst werd twee minuten stilte in acht genomen exact op het moment van het overlijden een jaar eerder.

Grafveld Paradiso Zorgvlied

Op begraafplaats Zorgvlied is een speciaal gedeelte ingericht waar grafmonumenten en gedenktekens met afwijkende formaten geplaatst kunnen worden. Die gebied heet, in het geval van Herman Brood heel toepasselijk Paradiso. Hij is een van de eerste bekende Nederlanders die hier begraven is. Ook de urn van zijn moeder, Bertha Schipper (29 April 1920 - 29 Juni 2002), is in dit perceel bijgezet.
Grafnummer: PAR I 0009

Het grafmonument

De immense engel, uitgevoerd in brons op het graf is ontworpen door Emile Zwartelé. Op de steen staat de naam met geboorte- en sterfdatum. In de sokkel van het beeld heeft Cees Woud, van het gelijknamige natuursteenbedrijf uit Wormerveer, de teksten: 'Respect' en 'Hij gaf licht' gebeiteld.

Op de eerste sterfdag was al wel de zerk en sokkel geplaatst, het tweed meter hoge engelbeeld was niet op tijd af. Dat werd uiteindelijk geplaatst op 3 september 2012.

Adres en openingstijden Zorgvlied

Adres: Amsteldijk 273, 1079 LL Amsterdam

Openingstijden
  • maandag tot en met vrijdag 08.00 tot 17.00 uur
  • zaterdag 10.00 tot 17.00 uur
  • zon- en feestdagen 10.00 tot 17.00 uur

Van 1 april tot en met 1 oktober op woensdag van 9.00 uur tot 20.00 uur geopend.

Lees verder

© 2013 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WestCord Art Hotel Amsterdam - met werk van Herman BroodWestCord Art Hotel Amsterdam - met werk van Herman BroodIn Amsterdam staat aan de Spaarndammerdijk een hotel dat eigenlijk bestaat uit twee hotels: een driesterrenhotel en een…
Herman de vriendschapscake: het verbindende element van etenHerman de vriendschapscake: het verbindende element van etenHerman doet denken aan een kettingbrief. Het gaat echter niet om een brief maar om een portie deeg die je krijgt van een…
De befaamde Herman CakeEen Herman. Hij is al jaren bekend en komt volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amisch hem al maakten u…

Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013De landelijke intocht van Sinterklaas, het feest dat op de landelijke televisie wordt uitgezonden, is elk jaar weer een…
Hoe verzin ik een originele naam voor mijn baby?Hoe verzin ik een originele naam voor mijn baby?Als je zwanger bent, breekt er een spannende periode aan. Dat heeft niet alleen te maken met de gezondheid van je kind,…
Bronnen en referenties
  • www.daanwesterink.nl
  • www.zing.demon.nl
  • www.amstelveen.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.