Nationale Kerstboom – National Christmas Tree in Washington

Nationale Kerstboom – National Christmas Tree in Washington Amerika kent een aantal kersttradities die anders zijn dan in Nederland. Een van de vaste gebruiken rondom Kerstmis is het aansteken van de Nationale Kerstboom in de tuin van het Witte Huis in Washington. Het is de US Capitol Christmas Tree, een levende boom die door de president en de First Lady wordt ontstoken en daarna te bezichtigen is. Het aansteken van de lichtjes is het startmoment voor een reeks evenementen in de kerstperiode, de Christmas Pageant of Peace.
President Coolidge zet in 1924 de boom aan / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)President Coolidge zet in 1924 de boom aan / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

De kerstboom in de tuin van het Witte Huis


Nationale Kerstboom in Washington

De Nationale Kerstboom is een meer dan 12 meter hoge, groenblijvende, sparrenboom. Sinds 2012 is dat een Colodaro blauwspar. Voorheen werden ook wel gekapte bomen gebruikt, maar sinds 1973 is het een levende boom. Elk jaar sponsoren organisaties uit de verschillende staten ornamenten, die in een plastic bol zitten, beschermd tegen de regen. De versieringen zijn elk jaar uniek en de eerste keer dat de lichtjes aan gaan, in een speciale ceremonie waarbij de president op de knop drukt, betekent het startsein van een drie weken durend festival met verschillende evenementen in het teken van de kersttraditie. De boom staat in de Ellipse in President’s Park.

US Capitol Christmas Tree

De Nationale Kerstboom van Amerika, ofwel de US Capitol Christmas Tree is een traditie in Amerika. De grote kerstboom is het symbool van de gemeenschappelijke kerstviering. Hij heeft een plaatsje in de tuin van Washington DC van het Amerikaanse Capitool. De allereerste grote kerstboom, die werd opgericht en ontstoken op 24 december 1913, werd verlicht voor alle rijke en arme ingezetenen van Washington. Jong en oud mocht er van genieten, al lag de nadruk op de kinderen.

Boom van het licht

De Nationale Kerstboom in Washington werd in navolging van de Boom van het Licht opgesteld. De Boom van het Licht was de eerste grote verlichte kerstboom in Amerika die in 1912 in Madison Square Park in New York City werd aangestoken.

Ceremonie rond de US Capitol Christmas Tree

De US Capitol Christmas Tree wordt ontstoken door de president en dat wordt gevierd met een programma vol symboliek. Er lopen mensen in engelengewaden, er zijn tableaux vivants van het kerstverhaal, er worden kerstliederen gezongen en met vlaggen gezwaaid en de U.S. Marine Band speelt. Kinderen zingen voor de president.

Zakenlieden uit de regio

De eerste organisatoren van het evenement waren zakenlieden uit Washington. De grote kerstboom trok meteen veel bekijks en in 1914 werd er opnieuw een kerstboom opgericht, vergezeld van een programma om dat te vieren. Het was de bakermat van een traditie.

Amerikaanse traditie

Sinds die eerste jaren, georganiseerd door de zakenlieden, is het evenement uitgegroeid tot een nationale traditie. Voor de gelegenheid werd een grote boom omgezaagd die gevuld werd met duizenden lichtjes. In november 1923 stond de boom op The Ellipse South van het Witte Huis en dat jaar drukte president Calvin Coolidge op de knop die de enorme sparrenboom in het licht zette. Een menigte keek toe. Deze verlichte boom wordt als eerste boom in de traditie van National Christmas Tree gezien, niet alleen voor de ingezetenen van Washington maar voor alle Amerikanen.Roosevelt in 1934

President Franklin D. Roosevelt verbond er in 1934 een toespraak aan om het Amerikaanse volk een Kerstboodschap mee te geven. Hij liet ook sparren planten en een daarvan werd gebruikt als Nationale Kerstboom. In 1940 wees de president de South Lawn van het Witte Huis aan als plek voor de grote kerstboom. In de jaren van de Tweede Wereldoorlog werd de kerstboom niet verlicht.

Truman in 1945

Pas in 1945 brandde de kerstboom weer, aangestoken door president Truman. Hij gaf als kerstboodschap mee: “This is the Christmas that a war-weary world has prayed for through long and awful years. With peace come joy and gladness. The gloom of the war years fades as once more we light the National Community Christmas Tree.”

Drie weken lichtfeest sinds 1956

In 1956 werd het evenement rond de nationale Kerstboom opgerekt tot een evenement dat drie weken duurde, met vele activiteiten. Het evenement werd Christmas Pageant of Peace genoemd, de kerstmisoptocht voor de vrede. De Christmas Pageant of Peace wordt sindsdien gevierd.

De boom in 1965, inclusief 50 kleinere kerstbomen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)De boom in 1965, inclusief 50 kleinere kerstbomen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Kennedy en Johnson in 1963

In 1963 ontwierp General Electric het lichtplan en de decoraties voor de boom. Die werd in dat jaar pas op 22 december aangestoken door president Lyndon Johnson samen met zijn vrouw Lady Bird Johnson en hun dochter Luci, na de rouwperiode om de dood van president John Kennedy.

Nieuwe boom in 1978

De speciaal geplante kerstbomen gingen dood en toen moest er een nieuwe boom gezocht worden. In York Pennsylvania stond een Colorado blauwspar die geschikt was. Het was een 15 jaar oude boom die geplant was als moederdagcadeau. Deze boom wordt overgeplant in de tuin van het Witte Huis. President Jimmy Carter en zijn dochter Amy zijn de eersten die deze kerstboom laten schitteren.

Reagan in 1983

In de jaren 70 en 80 helpen vaak kinderen mee bij de presidentiële verlichting van de boom. Soms wordt er een briefschrijfster uitgekozen, zoals in 1983 de kleine Amy Bentham van 7 jaar oud. Zij had naar een ‘Make a Wish’-programma geschreven en werd uitgekozen om samen met president Reagan en First Lady Nancy de boom aan te steken.

Bush in 2002

President George W. Bush en First Lady Laura Bush laten zich assisteren door schoolkinderen uit Washington, Samara Banks en Benjamin Schneiller van 7 jaar oud. Het is tevens de aftrap van het “Call to Service” programma, waar vrijwilligers maaltijden klaarmaken en uitdelen aan daklozen in de stad.

Obama en het jubileumjaar 2015

In 2015 zet Obama de boom aan. Het evenement is de kick off van het jubileumjaar van National Park Service. In 2016 bestaat de dienst honderd jaar. De boom is dat jaar versierd met gouden linten en zilverwitte sterren, passend bij de vieren van zo’n mijlpaal. Het zijn de National Park Service en National Park Foundation die de jaarlijkse Nationale Kerstboom presenteren.

Trump in 2017 en 2018

In de loop van de jaren zijn er zoveel mensen die het aansteken van de boom willen zien, dat er, net als bij de Amerikaanse Paastraditie, een loterij is ingesteld om te bepalen wie erbij aanwezig mag zijn. Via een website kunnen gegadigden zich aanmelden. Het aansteken van de nationale Kerstboom door president Trump en zijn vrouw Melania en leden van de First Family is op 30 november 2017. De boom brandt van 16:30 uur tot middernacht, het park is open vanaf 8:00 in de ochtend. De wandelroute naar de grote boom is omgeven door 56 kleinere kerstbomen die de 50 staten en gebieden van Amerika verbeelden en versierd zijn met handgemaakte decoraties. In 2018 worden de lampjes op 28 november aangedaan, voor de 96ste keer.

Energiezuinig LED-licht

In 2007 wordt energiezuinig LED-licht geïntroduceerd voor de Nationale Kerstboom. General Electric ontwerpt ook dit lichtplan en sponsort sinds 1963 het licht en de decoraties. In 2008 wordt het lichtplan opnieuw aangepast en nog energiezuiniger. Ook wordt Santa’s Workshop geïntroduceerd, een markt waar veel is te zien en de Amerikanen tips kunnen opdoen voor een nog leukere kerstviering.

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
Presidenten van de Verenigde StatenPresidenten van de Verenigde StatenIn 2020 zijn er opnieuw verkiezingen voor het Amerikaanse Presidentschap gehouden, de volgende staan voor 2024 op het pr…
Wie kunnen de Amerikaanse president tussentijds opvolgen?Wie kunnen de Amerikaanse president tussentijds opvolgen?Elke vier jaar kiest het Amerikaanse volk zijn president, de persoon die het hoogste gezag van de Verenigde Staten van A…
Presidenten van AmerikaAmerika telt tot nu toe 44 presidenten van 1789 tot nu. Omdat het er teveel zjin om ze allemaal in één keer te behandele…

Dagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks KatrecensieDagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks KatHidde Dirks Kat leefde rond de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw. Hij werd geboren in Hollum op Ameland en werd walvi…
Stierenvechten in Mexico, de arena van San Miguel de AllendeStierenvechten in Mexico, de arena van San Miguel de AllendeDe Spanjaarden hebben het stierenvechten overgebracht naar hun koloniën. Vooral in Mexico werd het enorm populair. In Me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tim Evanson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • https://www.nps.gov/whho/learn/historyculture/national-christmas-trees-through-the-years.htm geraadpleegd op 1 december 2017
  • http://thenationaltree.org geraadpleegd op 1 december 2017
  • https://www.verenigdestaten.info/kerst-in-amerika/ geraadpleegd op 1 december 2017
  • https://www.hln.be/nieuws/buitenland/extravagante-kerst-in-het-witte-huis-melania-gaat-voor-een-heus-kerstbomenbos~af77a689/ geraadpleegd op 1 december 2017
  • https://www.rec geraadpleegd op 1 december 2017
  • https://www.nationalparks.org/about/pressroom/press-releases/5-dates-remember-2017-national-christmas-tree-lighting geraadpleegd op 1 december 2017
  • https://thenationaltree.org/lighting-ceremony/ geraadpleegd op 13 december 2018
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 14-12-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.