Stierenvechten in Mexico, de arena van San Miguel de Allende

Stierenvechten in Mexico, de arena van San Miguel de Allende De Spanjaarden hebben het stierenvechten overgebracht naar hun koloniën. Vooral in Mexico werd het enorm populair. In Mexico Stad staat op de Plaza de Toros México zelfs de grootste arena ter wereld. Maar sinds het begin van de 21e eeuw neemt het verzet tegen deze vorm van volksvermaak ook in Mexico toe. Sommige staten hebben het inmiddels verboden en het aantal gemeenten dat de arena's binnen hun grenzen heeft gesloten is groeiende. Zo niet in San Miguel de Allende.

De bekoring van de stier

De fascinatie voor de stier is al zeer oud. In rotstekeningen van 15.000 jaar BC is al een stier te herkennen. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat het sterrenbeeld Stier met het blote oog zichtbaar is.

Stier van Lascaux (Grotschildering in Frankrijk) / Bron: Coen.vromans, Wikimedia Commons (Publiek domein)Stier van Lascaux (Grotschildering in Frankrijk) / Bron: Coen.vromans, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Strijd van Theseus met de Minotaurus (Tuilerieën, Parijs) / Bron: AlexSky, PixabayStrijd van Theseus met de Minotaurus (Tuilerieën, Parijs) / Bron: AlexSky, Pixabay
Stiersprong van een Minoïsche stierenspringer (British Museum) / Bron: Mike Peel , Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Stiersprong van een Minoïsche stierenspringer (British Museum) / Bron: Mike Peel , Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

De arena in San Miguel de Allende, Mexico

De traditie van het stierenvechten bloeide in koloniale tijden op en is tot op de dag van vandaag nog stevig verankerd in de cultuur van San Miguel de Allende. In San Miguel de Allende vond het stierenvechten eerst plaats op het huidige Plaza Cívica Soledad. Ignacio Allende, een beroemde onafhankelijkheidsstrijder, was in zijn jeugd hier toreador. Gedurende een lange reeks jaren vierden de indianen hier het feest van hun beschermheilige, aartsengel Michaël. De stierengevechten ter ere van hem namen 14 dagen in beslag. Toen het plein niet meer gebruikt kon worden, werd het 'Plaza de Toros Oriente' gebouwd. De poort van deze arena in San Miguel de Allende ligt aan de Recreo 52 en geeft toegang tot één van de mooiste en oudste arena's in Mexico. Het is een prachtig monument in koloniale stijl gebouwd rond 1856 en biedt plaats aan 3000 toeschouwers. Naast het stierenvechten vinden hier veel andere activiteiten plaats zoals concerten, eerste communies, verjaardagsfeesten, trouwerijen en zakelijke bijeenkomsten.

Bron: 3s4uBron: 3s4u
Bron: 3s4uBron: 3s4u
Bron: 3s4uBron: 3s4u

Bron: 3s4uBron: 3s4u

Stierenvechten in San Miguel de Allende

Voorbereiding

De stierenvechters komen bijeen in het huis van Ignacio Allende. Ze worden daar opgehaald door een koets met twee zwarte paarden ervoor. De belangstelling is zeer groot. De krant gebruikt een drone om foto's te maken. Van hieruit rijden ze naar de arena. De regels zijn dezelfde als in Spanje, volgens een strikt protocol. Door middel van loting worden de stieren aan de stierenvechters gekoppeld.

In de arena

Een hoogwaardigheidsbekleder van San Miguel de Allende heeft de leiding over het evenement. Hij wordt de president genoemd. In verschillende fases wordt de stier geprikkeld om aan te vallen, waarbij de mensen in de piste hem proberen (verder) te verzwakken. In de laatste fase moet de matador binnen drie trompetsignalen de stier doden. Als dit niet lukt, zal de matador beschaamd afdruipen. Maar in de meeste gevallen delft de stier het onderspit. De president bepaalt vervolgens aan de hand van het enthousiasme van het publiek de beloning.

Verzet tegen het stierenvechten

Hoewel stierenvechten in Mexico nog steeds heel populair is, neemt de frequentie van de evenementen af. In San Miguel de Allende kon je rond 1980 bijna elk weekend wel naar een stierengevecht. In 2017 zijn dat er 2 tot 3 per jaar. Er is een groeiend verzet. Drie staten en bijna tien gemeenten hebben het stierenvechten uitgebannen. Maar het is niet eenvoudig. De invloed van Spanje is nog steeds groot. Spanje probeert het stierenvechten op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen en heeft stierenvechten officieel uitgeroepen tot nationaal ‘cultureel erfgoed’. Ook de Europese Unie neemt geen duidelijk standpunt in. Allemaal signalen die het ook in Mexico moeilijker maken om het stierenvechten uit te bannen.

Petitie tegen het stierenvechten in San Miguel de Allende

Bron: Manuel González Olaechea, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Manuel González Olaechea, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
13 januari 2016 werd in San Miguel de Allende een petitie opgesteld om het stierenvechten te verbieden. In deze petitie worden de wreedheden opgesomd. Het blijkt dat de stier van te voren al zo verzwakt is dat de matador heel wat minder risico loopt dan het lijkt. Daarnaast wordt duidelijk dat de paarden waarop de picadors in de arena rijden behoorlijk te lijden hebben. De verwondingen die de paarden oplopen zijn niet te zien door de bescherming die ze dragen, maar daaronder komen vaak meerdere gebroken botten, ribben of een opengereten buik voor. Ondanks deze petitie en zo'n 50% steun onder de bevolking gaat het stierenvechten nog steeds door. Hoe diep de traditie zit, blijkt uit de woorden van twee vrouwen uit San Miguel de Allende van boven de 70, die van jongs af aan naar het stierenvechten zijn gaan kijken. "We vinden dat stierenvechten helemaal niet leuk, we kijken er ook nauwelijks naar. Het gaat ons om het kijken naar de mensen die hier naartoe komen. Iedereen is prachtig aangekleed en veel mensen dragen van die mooie kleren uit de tijd van Ignacio Allende. Iedereen is er, het is heel gezellig."
© 2017 - 2024 3s4u, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stierenvechten in Spanje en PortugalStierenvechten in Spanje en PortugalHet stierenvechten, waar we in Nederland vooral het Spaanse stierenvechten onder verstaan, staat onder sterke druk van t…
Madrid; StierenvechtenStierenvechten is in Spanje een cultureel gebeuren. Toch is het aantal gevechten in de afgelopen jaar aanzienlijk afgeno…
Isabel Allende, de schrijfster achter de musical ZorroIsabel Allende, de schrijfster achter de musical ZorroBegin 2011 was heel Nederland in de ban van het tv-programma 'Op zoek naar Zorro'. Uiteindelijk werd Tommie Christiaan d…
recensie"Het eiland onder de zee"- Isabel AllendeIsabel Allende is al een gevestigde waarde in de wereld van de literatuur. In haar laatste werk "Het eiland onder de zee…

Nationale Kerstboom – National Christmas Tree in WashingtonNationale Kerstboom – National Christmas Tree in WashingtonAmerika kent een aantal kersttradities die anders zijn dan in Nederland. Een van de vaste gebruiken rondom Kerstmis is h…
El Tianguis, markt in Mexico in de traditie van de AztekenEl Tianguis, markt in Mexico in de traditie van de AztekenEen tianguis is een traditionele markt in Mexico en Centraal-Amerika die op een bepaalde dag van de week plaatsvindt. De…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bullfighting
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Taurus_(constellation)#History_and_mythology
  • http://plazadetorossma.com/en
  • https://www.wikispanje.nl/2015/11/11/190/
  • http://www.elflamenco.nl/07-Cultura/Stierenvechten/Beschrijving.html
  • https://www.sosvox.org/en/petition/no-to-the-bullfighting-of-la-insurgencia-in-san-miguel-de-allende-mexico.html
  • Afbeelding bron 1: Coen.vromans, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: AlexSky, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Mike Peel , Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 4: 3s4u
  • Afbeelding bron 5: 3s4u
  • Afbeelding bron 6: 3s4u
  • Afbeelding bron 7: 3s4u
  • Afbeelding bron 8: Manuel González Olaechea, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
3s4u (17 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.