Een taalcoach kan het verschil maken

Een taalcoach kan het verschil maken In ons land zijn veel mensen die de Nederlandse taal niet (goed) beheersen. Dit maakt integratie in onze samenleving moeilijk. Veelal hebben zij weinig contacten. Het inzetten van een taalcoach kan helpen om dit probleem op te lossen. Deze taalcoach, ook wel taalvrijwilliger of taalmaatje genoemd, helpt met het oefenen van de Nederlandse taal in de praktijk. Tegelijkertijd probeert de taalcoach deze mensen beter wegwijs te maken in de eigen woonomgeving.

Anderstaligen

De groep mensen die geen Nederlands spreekt, maar hier wel woont, noemen we anderstaligen. Ze willen Nederlands leren als tweede taal. Te denken valt aan asielzoekers, vluchtelingen, inburgeraars, arbeidsmigranten en gezinsherenigers. Het is voor deze groep moeilijk om contact te maken. Inkopen doen bij de supermarkt, een bezoek aan de tandarts of simpelweg contact met de buren: integreren in de samenleving begint met taal! Als je de taal in een land spreekt en verstaat, dan kun je pas goed meedoen in de samenleving, een studie volgen en een (vrijwilligers)baan vinden.

Taalcoach

Een taalcoach is een vrijwilliger die een paar uur per week met een anderstalige afspreekt om de taal te oefenen in de dagelijkse praktijk. Je leert een taal sneller door het veel te spreken. Door het persoonlijke contact tussen een anderstalige en een taalcoach neemt het taalniveau van de anderstalige toe. Maar ook voor de vrijwilliger zelf zijn er voordelen. Het verbreedt je wereld, door samen te praten over bijvoorbeeld de cultuur en gebruiken van de anderstalige. Maar ook geeft het veel voldoening als de anderstalige vooruitgang laat zien. Het is dankbaar werk.

De voordelen van taalcoaching voor de anderstalige:

  • Het leren van de Nederlandse taal gaat sneller
  • Hij of zij leert de Nederlandse samenleving kennen
  • Inzicht in de Nederlandse cultuur én normen en waarden
  • Het verbetert de zelfredzaamheid
  • Het zorgt voor meer zelfvertrouwen

Taalvrijwilliger worden

Om taalcoach te worden kun je contact opnemen met een taalcoachorganisatie. Op Het Begint Met Taal kun je verschillende maatschappelijke organisaties vinden die hierbij zijn aangesloten. Zo is er in Amsterdam het ABC ‘Amsterdams Buurvrouwen Contact’. Zij richten zich vooral op geïsoleerde vrouwen. Een andere organisatie is SamenSpraak, in verschillende plaatsen in Nederland actief, net als de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas. Sommige bibliotheken bieden taalondersteuning en -begeleiding. Maar ook via VluchtelingenWerk kun je als taalcoach aan de slag. VluchtelingenWerk verzorgt onder andere alfabetiserings- en inburgeringscursussen voor vluchtelingen die een verblijfsstatus in Nederland hebben. Als aanvulling hierop bieden ze taalcoaching aan.

Als je minimaal anderhalf uur in de week over hebt en het leuk vindt om met mensen te werken, kun je aan de slag als vrijwillige taalcoach. Je moet zelf wel goed Nederlands spreken, maar je hoeft geen taalwonder te zijn. Bij de meeste organisaties krijg je een training aangeboden, hier krijg je achtergrondinformatie en handvatten om het werk als taalcoach zo goed mogelijk te kunnen doen. Dit vrijwilligerswerk is geschikt voor iedereen, zoals gepensioneerden en studenten, maar ook voor anderstaligen die de Nederlandse taal al goed beheersen.

Vormen van taalcoaching

Eén-op-één begeleiding

Spreek af bij de anderstalige thuis of op een neutrale plek, zoals in een buurthuis of bibliotheek. Maar je kunt er ook op uit gaan. Maak een wandeling en vertel wat je onderweg tegenkomt, bezoek de markt of supermarkt en benoem wat je daar kunt kopen. Bij een anderstalige die nog maar net begint met de Nederlandse taal kun je plaknotities op allerlei voorwerpen in huis plakken en daarmee oefenen. Een (woord)spelletje is ook leuk en leerzaam. Maak gebruik van (kinder)boeken met veel illustraties. Vergroot zo langzaam de woordenschat en oefen met de uitspraak. Iemand die al wat meer kennis heeft van de Nederlandse taal kun je helpen met lezen, schrijven en spreken van hele zinnen en teksten. Bekijk samen een krant of reclamefolder en bespreek wat er staat. Vraag wat de behoefte is van de anderstalige. Op internet kun je veel informatie vinden evenals oefenmateriaal.

Groepsles

Alleen of met meerdere vrijwilligers kun je een groepje anderstaligen begeleiden. Bespreek met zijn allen de gebruiken in Nederland, maar ook in het land van herkomst van de anderstaligen. Welke feestdagen zijn er bijvoorbeeld? Een leuk thema is het weer, benoem de verschillende termen en dit kun je elke keer herhalen. Hoe is het weer buiten? (Niets is zo veranderlijk als het Nederlandse weer). Andere thema’s kunnen zijn: keuken, regels en afspraken, verkeer, school, ziekenhuis, enzovoort. Een goede oefening is ook een rollenspel. Bijvoorbeeld het maken van een afspraak bij de huisarts of een sollicitatiegesprek.

Taalcafé

Een laagdrempelige bijeenkomst voor anderstaligen en vrijwilligers. Er kan bijvoorbeeld over actuele thema’s gesproken worden. Bespreek Nederlandse televisieprogramma’s en het belang ervan om hiernaar te kijken. Praat over het nieuws of over plaatselijke gebeurtenissen. Speel een spelletje, bijvoorbeeld scrabble of kwartet.

Het verschil maken

Het is voor een anderstalige moeilijk om een vreemde taal te leren en een nieuw leven in een ander land op te bouwen. Een taalcoach helpt regionaal en kan daarom ondersteunen bij het vergroten van het sociale netwerk van een anderstalige. Taalcoaching werkt aanvullend op de Nederlandse taalles, het stimuleert bij het gebruik van de Nederlandse taal in alledaagse situaties.

Sommige contacten tussen een taalcoach en anderstalige groeien zelfs uit tot een vriendschap, omdat er gewerkt wordt op basis van wederzijds respect. Als taalcoach kun je het verschil maken in iemands leven!
© 2017 - 2024 Syte-ing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help de vluchtelingen met VluchtelingenWerk NederlandHelp de vluchtelingen met VluchtelingenWerk NederlandEr zijn nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest tijdens de vluchtelingencrisis. Tientallen miljoenen mensen wereldw…
Verschil tussen een asielzoeker en vluchtelingVerschil tussen een asielzoeker en vluchtelingDe woorden asielzoeker en vluchteling zijn door de Europese vluchtelingencrisis erg populair. Deze twee termen worden do…
Hoe kan je een vluchteling helpen?Hoe kan je een vluchteling helpen?Er zijn veel vluchtelingen die de tocht naar Europa niet overleven. De mensen die het wel overleven zijn vaak zwaar getr…
De zandmandala: een bijzondere mandalaDe zandmandala: een bijzondere mandalaDe zandmandala is een kunstwerk dat geheel uit zand bestaat. Vroeger werden er allerlei kleine steentjes gebruikt in pla…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wokandapix, Pixabay
  • www.hetbegintmettaal.nl
  • www.vluchtelingenwerk.nl
Syte-ing (9 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.