Kerstpuzzel AIVD 2020, de oplossingen zijn moeilijk vindbaar

Kerstpuzzel AIVD 2020, de oplossingen zijn moeilijk vindbaar De decembermaand is sinds 2011 de maand voor het oplossen van de jaarlijkse kerstpuzzel van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) draagt bij aan de visie van de AIVD en ondersteunt de Rijksoverheid bij de beveiliging van de staatsgeheimen. De kennis van de NBV ligt vooral op het gebied van de technische maatregelen rond de informatiebeveiliging. Deze kennis is ook dit jaar weer gebruikt voor het maken van een bijzondere kerstpuzzel. Een kerstpuzzel die bestaat uit een aantal kleinere opgaven. De AIVD kerstpuzzel wordt gezien als de moeilijkste puzzel van het jaar. De AIVD kerstpuzzel houdt altijd verband met gebeurtenissen van het afgelopen jaar. De kerstpuzzel van de AIVD stimuleert het systematisch en logisch nadenken. Puzzelaars maken kennis met de creatieve denk- en werkwijze van deze dienst. De AIVD kerstpuzzel viert in 2020 twee bijzondere jubilea.

AIVDDe AIVD kerstpuzzel

De AIVD kerstpuzzel is een begrip onder de medewerkers van de AIVD. De vragen zijn bedacht door medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), dat staatsgeheimen versleutelt. Het doel van de puzzel was van oorsprong om het systematisch en logisch denken van de medewerkers binnen de AIVD te stimuleren. Sinds 2011 wordt de AIVD kerstpuzzel gepubliceerd op de website van de AIVD en mag iedereen een poging wagen om de puzzel op te lossen, maar binnen de AIVD is deze puzzel al veel langer een traditie. Simpel is het oplossen van de AIVD kerstpuzzel echter helemaal niet. De AIVD kerstpuzzel wordt gezien als de moeilijkste kerstpuzzel van Nederland. Voor het oplossen van de puzzel kan de deelnemer 100 punten verdienen. Tussen 2011 en 2015 was het nog niemand gelukt om de puzzel met een totale score van 100 punten op te lossen.

Club van honderd

De club van honderd heeft bestaansrecht gekregen in 2016, omdat er negen deelnemers van de editie van 2016, 100 of meer punten wisten te verzamelen. In 2017 bleek de puzzel merkbaar pittiger en konden er geen nieuwe leden aan deze club worden toegevoegd. In 2018 lukte het enkele puzzelaars wel om bij deze club te mogen behoren.

AIVD kerstpuzzel 2020

De AIVD kerspuzzel viert in 2020, maar liefst twee jubilea. De dienst bestaat 75 jaar en van de AIVD kerstpuzzel komt dit jaar voor de 10e keer in het openbaar uit. De AIVD kerstpuzzel 2020 bestaat uit 30 opdrachten. De kerstpuzzel is te downloaden op de website van de AIVD. De opdrachten van deze kerstpuzzel zijn ook weer los van elkaar op te lossen. Voor iedere opdracht kan men punten scoren. Het aantal punten staat bij de vraag tussen haakjes. De persoon met de meeste punten wint een beker. Veel van de breinbrekers in deze kerstpuzzel hebben te maken met cryptografische opdrachten. Toch heeft men voor het oplossen van de AIVD kerstpuzzel geen wiskundeknobbel nodig. Wel wordt er door de bedenkers van de kerstpuzzel een hoog beroep gedaan op creativiteit en logisch denken.

Speciaal voor deze jubileumeditie zitten er in de puzzel “retro-opgaven” verwerkt. Dit zijn opgaven die je hopelijk doen terugdenken aan opgaven uit eerdere edities.

Samenwerken

Samenwerken bij het oplossen van de kerstpuzzel is toegestaan, maar de makers van de kerstpuzzel moedigen iedereen aan om het team van puzzelaars niet groter te maken dan vier personen.

Tips en antwoorden AIVD kerstpuzzel 2020 zijn moeilijk te vinden

De AIVD kerstpuzzel wordt niet voor niets gezien als de moeilijkste kerstpuzzel van Nederland. Natuurlijk komt dit allereerst door de complexiteit van de opgaven, maar ook doordat het wordt gestimuleerd om geen tips met elkaar uit te wisselen op internet. Iets wat wel in groten getale gebeurt met bijvoorbeeld de eveneens populaire Dr. Denker kerstpuzzel. Jarenlang werden de antwoorden van de AIVD kerstpuzzel zelfs na afloop niet openbaar gepubliceerd. Alleen puzzelaars met 1 of meerdere punten kregen de uitwerkingen thuis gestuurd. De oplossing van 2020 wordt in de loop van 2021 wel gepubliceerd op de website van het AIVD. Alle belangrijke informatie met betrekking tot de AIVD kerstpuzzel 2020 is te lezen op de site van de AIVD.

Antwoorden AIVD kerstpuzzel 2020

Wie de AIVD kerstpuzzel wil maken en de antwoorden wil opsturen, moet de puzzel downloaden en de oplossingen in dat zelfde bestand zetten. Die antwoorden worden (deels) geautomatiseerd nagekeken. Geef vooral in de commentaarvelden bij de vragen
aan hoe je de puzzel hebt opgelost of welke deelresultaten je hebt bereikt. De PDF met je ingevulde
oplossingen kun je tot 12 januari 2021 23:59 uur inzenden naar:

aivdkerstpuzzel2020@minbzk.nl

Beloning voor de winnaar

De winnaar van de AIVD kerstpuzzel 2020 wordt, evenals voorgaande jaren, beloond met eeuwige roem én de felbegeerde kerstpuzzelbeker.

AIVD kerstpuzzel junior

In 2020 is er een speciale junioreditie van de kerstpuzzel van de AIVD voor jongeren van 10 tot en met 15 jaar. Deelnemende puzzelaars krijgen een plaats op de officiële ranglijst. Jongeren mogen alleen, met een klein team, maar ook met de hele klas puzzelen. De uitslag van individuele inzenders en/of klassen wordt in de loop van 2021 gecommuniceerd via de mail. Deze lijst komt dus, net zoals de ranglijst van de volwassen editie, niet op de website van de AIVD te staan.
© 2015 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dr. Denker: De kerstpuzzel van Dagblad van het NoordenDr. Denker: De kerstpuzzel van Dagblad van het NoordenDe Dr. Denker puzzel, die jaarlijks vlak voor de kerst in het Dagblad van het Noorden verschijnt, is een begrip geworden…
Veiligheidsdienst Nederland: de AIVDVeiligheidsdienst Nederland: de AIVDHeb jij wel eens contact gehad met de Nederlandse veiligheidsdiensten? Hopelijk niet, want in dat geval heb je een straf…
De tweede november - Tomas RossrecensieDe tweede november - Tomas RossIn 2013 publiceerde Tomas Ross de roman 'De tweede november - Wie zat er achter de moord op Theo van Gogh?' Ross was bev…
Hoe word ik geheim agent?Hoe word ik geheim agent?Lijkt het wel wat om als een soort James Bond door het leven te gaan? Dan kun je kiezen voor een carriere als geheim age…

Thanksgiving dayThanksgiving kennen we allemaal, maar weten we ook hoe en wanneer deze nationale feestdag van de Verenigde Staten ontsta…
Wat is een monument?Wat is een monument?Een gebouw kan lang geleden gebouwd zijn, maar is ieder oud gebouw per definitie een monument? In oorlogen zijn veel geb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.want.nl/pittige-hersenkraker-de-kerstpuzzel-2015-van-de-aivd/
  • AIVD.nl
  • Algemeen Dagblad ( 12 december 2015)
  • http://nos.nl/artikel/2074891-aivd-publiceert-moeilijkste-kerstpuzzel-van-nederland.html
  • https://www.aivd.nl/publicaties/publicaties/2016/12/12/kerstpuzzel-2016
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 18-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.