Het inloophuis: ontmoetingsplek, begeleiding bij kanker

Het inloophuis: ontmoetingsplek, begeleiding bij kanker Het inloophuis is een plek waar men terecht kan voor hulp en begeleiding bij kanker. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, maar men kan er ook terecht voor een kop koffie of het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten. Toch zijn veel kankerpatiënten niet op de hoogte van het bestaan van inloophuizen. Door te zorgen voor meer naamsbekendheid en het aanpakken van de wat oubollige reputatie van de inloophuizen zullen meer kankerpatiënten gebruik gaan maken van deze voorziening. Met het oog op de toenemende vergrijzing is dit van essentieel belang.

Hulp en begeleiding bij kanker

In Nederland zijn 80 inloophuizen die worden aangestuurd door de Stichting IPSO waar (oud-) kankerpatiënten, de partners en/of familieleden van kankerpatiënten terecht kunnen voor hulp bij het verwerken van hun ziekte. Mensen zijn er welkom voor een praatje of een kop koffie en ze kunnen hun ervaringen delen met anderen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Maar dat hoeft niet, men kan er ook terecht voor een activiteit naar keuze. Dit is overigens helemaal gratis.

Ontmoetingsplek bij kanker

De gasten van de inloophuizen worden in een huiselijke omgeving welkom geheten door gastvrouwen en gastheren die, vaak uit eigen ervaring, weten wat de impact van kanker is. Tevens geven inloophuizen voorlichting, houden themabijeenkomsten en nodigen ze patiëntenorganisaties uit om hun verhaal te komen vertellen. Sommige inloophuizen hebben ook getrainde vrijwilligers die kinderen, jongeren en gezinnen die te maken hebben met kanker begeleiden.

Het inloophuis is niet bij iedereen bekend

Het blijkt dat de gasten van de inloophuizen de hulp van het inloophuis als heel plezierig ervaren. Toch maken niet alle kankerpatiënten in Nederland gebruik van deze voorzieningen. De reden is dat patiënten vaak niet op de hoogte zijn van het bestaan van inloophuizen en daarnaast verwijst maar een kwart van de artsen de patiënten en/of familieleden door naar een inloophuis.

Het is niet alleen belangrijk dat mensen weten dat er inloophuizen bestaan, maar ook welke activiteiten en hulp er door de inloophuizen aangeboden kunnen worden. Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat meer dan drie kwart van de mensen die te maken hebben met kanker niet op de hoogte is van het aanbod van de inloophuizen. Verder blijkt dat wanneer mensen beter bekend zijn met inloophuizen ze vaker een inloophuis willen bezoeken.

De belangrijkste redenen om een inloophuis te bezoeken

  • de patiënt kan zijn verhaal kwijt
  • delen persoonlijke ervaringen met lotgenoten
  • men staat er niet alleen voor
  • men leert beter om te gaan met alles waar men tegenaan loopt
  • begrip van andere gasten

Redenen om geen gebruik te (gaan) maken van een inloophuis

  • de patiënt heeft een groot sociaal netwerk
  • men heeft het inloophuis niet nodig/men wil zich geen patiënt voelen
  • de patiënt is er nog niet aan toe
  • de patiënt heeft geen klachten
  • drempelvrees
  • de patiënt houdt niet van groepsactiviteiten

Grotere toegankelijkheid inloophuis

Praktische redenen die regelmatig worden genoemd zijn het feit dat er geen inloophuis in de buurt is of de aanname dat de activiteiten niet aansluiten bij iemands behoefte. De redenen om geen gebruik te maken van een inloophuis kunnen heel verschillend zijn, terwijl er bij een deel van de mensen wel behoefte bestaat aan ondersteuning. Dat geldt ook voor de naaste familie. Het inloophuis kan de toegankelijkheid vergroten door te zorgen voor een beter imago en door het aanbieden van laagdrempelige activiteiten. Zo kan mogelijk de angst voor het onbekende worden weggenomen.

Betere informatie inloophuis

Ondanks het feit dat mensen informatie ook via het internet op kunnen zoeken, vinden veel patiënten het prettig om informatie rechtstreeks van het inloophuis te ontvangen. De meeste mensen kennen het inloophuis via kranten, radio en/of tv. Dit geldt voor alle direct betrokkenen. Degenen die niet bekend zijn met het inloophuis geven aan dat ze het belangrijk vinden dat ze via de arts op de hoogte worden gebracht van het bestaan ervan. Dat mag eventueel ook door middel van brochures in de wachtkamer van de huisartspraktijk. Sowieso vinden naaste familieleden kranten, radio en/of tv een goed medium om bekendheid te geven aan een inloophuis.

Groter aanbod inloophuis

Door de toenemende vergrijzing zal het aantal kankerpatiënten aanzienlijk toenemen. Naast de al bestaande activiteiten die het inloophuis aanbiedt is het mogelijk om mensen die te maken krijgen met kanker standaard psychosociale hulpverlening aan te bieden. Hulpverlening die nog beter op hun behoeftes is afgestemd. Daarnaast is een gevarieerd aanbod noodzakelijk om meer mensen te kunnen bereiken.

Iedereen kent in zijn omgeving wel iemand met kanker. Gelukkig is deze ziekte vaak goed te behandelen. Maar de voormalige kankerpatiënten moeten opboksen tegen vermoeidheid en de angst dat de kanker weer terugkomt. Als u meer wilt weten over kanker of als u wilt weten of er in uw directe omgeving een inloophuis is dan kunt u terecht bij het Nationaal Fonds tegen Kanker.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongeren- en hulptelefoons in BelgiëJongeren- en hulptelefoons in BelgiëPuber zijn is niet altijd even makkelijk. Soms zijn er dingen die je liever niet met je ouders bespreekt. Soms heb je ge…
Cabaretier: Toon HermansToon Hermans wordt meestal in één adem genoemd met Wim Sonneveld en Wim Kan. Zij waren 'De Grote Drie' van het Nederland…
De vergrijzing, wat nu?Door de vergrijzing zullen de kosten voor de gezondheidszorg stijgen en worden pensioenen onbetaalbaar. In een aantal re…

Harvey Milk - Politicus en homorechten activistHarvey Milk - Politicus en homorechten activistHarvey Milk was een homoseksueel politicus in de jaren 70 die sterk opkwam voor homo-rechten, en de eerste openlijk homo…
San Pedro Sula: de gevaarlijkste stad ter wereldSan Pedro Sula: de gevaarlijkste stad ter wereldSan Pedro Sula is één van de grootste steden van de Republiek Honduras. De stad werd gesticht in 1536 door Pedro de Alva…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pimvantend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.ipso.nl/images/documenten/IPSO-ResCon-Behoefteonderzoek-inloophuizen.pdf
  • Happinez 2015/1
  • http://www.tegenkanker.nl/welzijn/adressen-inloophuizen/
  • http://www.inloophuissteenwijkerland.nl/
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 23-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.