San Pedro Sula: de gevaarlijkste stad ter wereld
San Pedro Sula is één van de grootste steden van de Republiek Honduras. De stad werd gesticht in 1536 door Pedro de Alvarado en maakte in de negentiende eeuw een enorme bevolkingsgroei door. Er wonen in de 21e eeuw ongeveer één miljoen mensen, maar de stad staat vooral bekend om het feit dat het gezien wordt als de gevaarlijkste stad ter wereld in vredestijd. Nergens op de wereld worden meer moorden gepleegd dan in San Pedro Sula en de stad is hiermee de moordhoofdstad van de wereld. Hoe is dit zo gekomen en wat zijn de problemen in San Pedro Sula?
Inhoud
Honduras
San Pedro Sula is de tweede stad van Honduras, één van de armste landen in Latijns-Amerika. Doordat het land een kolonie van Spanje is geweest, domineert de Spaanse taal hier nog altijd. Honduras staat bekend om zijn bodemrijkheid, bijvoorbeeld de mineralen die er terug te vinden zijn in de grond, de koffie die er verbouwd kan worden maar ook vanwege het tropische fruit.
In 1998 wordt het land echter zwaar getroffen door de orkaan Mitch, waarvan Honduras nog steeds de gevolgen ervaart. Zo is de bananenproductie nog steeds niet volledig hersteld. De problematiek in het land wordt verergerd door de grote rol die de georganiseerde criminaliteit speelt in het land. In Honduras worden de meeste moorden per hoofd van de bevolking gepleegd, wat niet vreemd is want de twintig meest gewelddadige steden ter wereld liggen allemaal in Latijns-Amerika.
Moordhoofdstad
In Honduras spant de stad San Pedro Sula de kroon met het aantal moorden die er worden gepleegd. Per 100.000 inwoners worden er in San Pedro Sula 179 mensen vermoord, terwijl het gemiddelde in de rest van de wereld staat op 6,2 personen per 100.000 inwoners. San Pedro Sula is hiermee de moordhoofdstad van de wereld. Lange tijd stond Ciudad Juarez in Mexico als gevaarlijkste stad ter wereld bekend, maar sinds een paar jaar heeft San Pedro Sula deze stad van de troon gestoten.
Het is uiteraard niet zo dat iedereen die op straat loopt zomaar wordt doodgeschoten, al is het niet verstandig in het donker de straat op te gaan. In beide steden speelt de handel in drugs een grote rol. Dit soort steden in Latijns-Amerika zijn belangrijke distributiepunten voor de drugshandel richting de Verenigde Staten. Dit leidt ertoe dat steden worden gedomineerd door straatbendes. De bendes persen mensen af en voeren onderling oorlogen met elkaar uit. Het is een probleem wat alleen maar toeneemt. Dit is vaak te wijten aan gebrek aan kansen in de maatschappij, zo ook in San Pedro Sula.
Problemen in San Pedro Sula
Hoe kan een stad uitgroeien tot de gevaarlijkste stad ter wereld? Uit bovenstaande feiten blijkt dat georganiseerde criminaliteit en drugshandel een groot probleem zijn in San Pedro Sula. Er zijn echter meer factoren die bijdragen aan het feit dat de stad zo gevaarlijk is.
Werkeloosheid
Volgens de bevolking van de stad is er namelijk sprake van grote werkloosheid en een gebrek aan gelijke kansen. De helft van de bevolking in San Pedro Sula heeft geen werk, waardoor veel jongeren in de criminaliteit belanden. Ze plegen voornamelijk moorden voor een bepaald geldbedrag en zien het als een snelle manier om aan geld te komen. Daarnaast vertrekken ouders van jongeren vaak naar de Verenigde Staten om een beter leven te beginnen en blijven de kinderen achter bij hun opa en oma in Honduras.
Wapens
Een ander probleem is dat de helft van de bevolking in San Pedro Sula een wapen draagt. Wapens zijn legaal in de stad, zolang je je maar registreert. Dit leidt ertoe dat wapens binnen handbereik zijn en het gebruik van wapens als normaal wordt beschouwd. Hierdoor worden er sneller wapens getrokken, wat leidt tot meer moorden.
Tekort agenten en corruptie
Tot slot is er ook een tekort aan agenten in de stad. Er zijn te weinig surveillerende agenten om de orde te kunnen handhaven. Daarnaast wordt er door de criminelen ook met de politie onderhandeld als ze gepakt worden. Een politieagent in San Pedro Sula verdient maar net genoeg geld om zijn gezin te onderhouden, daarom zijn veel politieagenten gemakkelijk om te kopen. Er is hier dan ook sprake van corruptie.
Georganiseerde criminaliteit, drugshandel, werkloosheid, tekort aan politie en corruptie zijn dus allemaal factoren die bijdragen aan de maatschappelijke problematiek in San Pedro Sula. Pas als al deze problemen worden aangepakt, zal de criminaliteit in de stad de kans krijgen om af te nemen.