Dag van de Daadkracht
In het noorden, noordoosten en oosten van de provincie Groningen wordt de Dag van de Daadkracht georganiseerd. De Groningers zetten daarmee de schouders onder initiatieven die daadkracht tonen in de regio. De drie genoemde gebieden zijn zogenaamde krimpregio’s en de gemeenschap moet alles op alles zetten op de leefbaarheid te vergroten en het voorzieningsaanbod op peil te houden. Het zijn prachtige gebieden met loffelijke initiatieven, die op de Dag van de Daadkracht het beste van hun kunnen tonen.
De Dag van de Daadkracht
In de provincie Groningen worden drie krimpgebieden onderkend.
- DEAL-gemeenten (Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum)
- Oost-Groningen
- gemeente De Marne
Krimp
Krimp betekent bevolkingsdaling maar het is ook meer. In de gebieden verandert de bevolkingsopbouw. Jonge, hoogopgeleide mensen en gezinnen trekken weg en vestigen zich elders. De mensen die blijven wonen zijn op leeftijd en de bevolking wordt steeds ouder. Er staan lege en onverkochte huizen in het gebied en het voorzieningenpijl daalt. Winkels sluiten en het wordt steeds moeilijker om de scholen en sportclubs in stand te kunnen houden. De leefbaarheid van de gebieden daalt.
Daadkracht
Tijdens de
Dag van de Daadkracht staan juist die initiatieven in het zonnetje die in die krimpgebieden zijn opgepakt en uitgewerkt. Vele mensen zien kansen en grijpen die. Organisatoren, vindingrijke mensen en ondernemers zetten de schouders onder een keur aan activiteiten en initiatieven. Er zijn bewonersinitiatieven, evenementen, coöperatieve voorzieningen en duurzame ontwikkelingen. De regio bloeit van het enthousiasme en de kracht om er wat van te maken.
Groeien
Tijdens de
Dag van de Daadkracht staan activiteiten centraal die zijn onder te verdelen in de onderwerpen groeien, leren, werken, zorgen, ontmoeten en meer. De daadkracht van de regio laat zien dat krimpgebieden niet ten onder hoeven gaan aan negatieve effecten van die krimp. Er kan van alles worden bedacht en gedaan om de leefbaarheid van een dorp of wijk op te krikken. Voor de verschillende initiatieven zoeken de mensen elkaar op en enthousiasmeren ze elkaar. Ze zetten zich in voor een gezamenlijk doel en dat is op de
Dag van de Daadkracht de leefbaarheid van het noorden, noordoosten en oosten van Groningen vergroten.
Inspiratie
Er doen veel initiatieven mee aan de
Dag van de Daadkracht en daarmee inspireren ze elkaar en anderen. Er zijn veel open huizen zodat iedereen kennis kan opdoen en kan ruiken, proeven, kijken en vooral beleven hoe geweldig het Groninger land is. De krimpregio gooit de deuren open. De
Dag van de Daadkracht is vooral een dag vol energie. De energie wordt gestimuleerd door het mooie landschap en door de enthousiasmerende initiatieven die worden ontplooid en de daadkracht die wordt getoond.
Oogstfeest
Na de
Dag van de Daadkracht wordt voor alle deelnemers een Oogstfeest georganiseerd, als dank voor de deelname en om de andere initiatieven te leren kennen. Dat Oogstfeest is in september. De dag wordt georganiseerd vanuit de provincie Groningen, met als theoretische basis de Nota
Ruimte voor Daadkracht. Een team mensen houdt zich met de praktische organisatie bezig. Het team wordt gevormd door: Annette Barelds, Rogier Brink, Dorine Sibbes, Marianne Besselink, Tim Smid en Mathilde Pruntel.
Initiatieven
De organisatie verzamelde een aantal initiatieven die binnen de
Dag van de Daadkracht laten zien wat ze in huis hebben. Naast de open huizen staan er ook workshops op het programma, zoals crowdfunding, leiderschap en communicatie.
Een greep uit het aanbod van initiatieven:
Bakkerij De Eenvoud
In Hongerige Wolf bestaat het plan om een bakkerij in een schaftkar te ontwikkelen, die Bakkerij de Eenvoud wordt genoemd. De bakkerij wordt een ontmoetingsplek waar je lekker kunt eten. Ook wordt het festival Hongerige Wolf gepresenteerd. Wie langskomt mag deeg kneden voor zijn eigen brood.
Bredeschool Noord
Delfzijl heeft Brede Scholen waar behalve kennis wordt opgedaan ook wordt gesport en cultuur wordt genoten. De twee scholen staan aan de Waddenweg en daarnaast staan de sporthal, het jongerencentrum, buurthuis en het Centrum voor Jeugd en gezin. De Brede School wil er voor jong en oud zijn, een echt huis voor de hele wijk.b In de Brede School Noord vindt de workshop
Communicatie plaats.
Bewonersbedrijf Delfzijl Noord
Defzijl Noord is een bijzonder bedrijf dat met bewoners voor de bewoners werkt. Samen doen staat centraal en door samenwerking wordt Delfzijl Noord leuker en beter gemaakt. De bewoners worden gestimuleerd om zich in te zetten voor bewonersbedrijfjes. Verder worden problemen in de wijk aangepakt. Denk aan tegengaan van zerfvuil, een huiswerkklas, een speelgoedruilwinkel, het opknappen van de speeltuintjes in de buurt en een repaircafé.
Heemtuin Muntendam
De Heemtuim van Muntendam wordt een podium voor diverse optredens en kunstenaars. Er komen verhalenvertellers, muzikanten en creatievelingen die hun kunsten tentoonspreiden. De Heemtuin wordt tien dagen lang een podium inclusief een streekmarkt. In de tuin staan beelden van Groningse kunstenaars en het paviljoen is de plek waar een tentoonstelling te zien is over de Natuurtuinen van ‘Vive Le Roy’. In de Heemtuin Muntendam wordt de workshop
Informeel Leiderschap gegeven.
Budgetcafé Appingedam
Het Budgetcafé is voor mensen die niet zoveel geld hebben en toch wel eens uit eten willen, onder het mom: Een lekkere maaltijd is voor iedereen betaalbaar. Bovendien is samen eten een stuk gezelliger dan alleen.
Het Winkelhuis Leens
In Leens is een unieke winkel geopend die Het Winkelhuis heet. De winkel staat vol met creatieve uitspattingen van achttien ondernemers. Zij verkopen er hun eigengemaakte spullen, van meubels tot sieraden en kleding. De winkel is opgezet in samenwerking met de gemeente De Marne is wordt beheerd volgens het
shop in shop principe.
Kunsthuis Oal Eer Godlinze
Kunsthuis Oal Eer in Godlinze organiseert een Open Atelier. Jong en oud kan creatief ‘los’ gaan in Godlinze. Ouderen kunnen zich oriënteren op het maken van levensboeken. Speciaal op de woensdagmiddag kunnen ouderen met hun kinderen of kleinkinderen langskomen voor creatieve activiteiten die ook nog eens de persoonlijke band versterkt.
Infocentrum Ulrum
In Ulrum staat het kloppend hart van Project Ulrum 2034, een dorpsbelangproject dat de leefbaarheid van het dorp wil vergroten.
In het Infocentrum Ulrum wordt de workshop
Crowdfunding gegeven.
Pluk en Moestuin Eenrum
Dorpsbewoners van Eenrum beheren de Pluk en Moestuin Eenrum. Ze verbouwen er op ecologische wijze groente en fruit en experimenteren met permacultuur. In de tuin worden educatieve dagen voor kinderen georganiseerd en er wordt uit de tuin gekookt. De tuin is een ontmoetingsplek om samen te werken, leren en van de tuinopbrengst te genieten.
Tocht om de Noord Garrelsweer
De organisator van Tocht om de Noord, Peter Velthuis, is op de Dag van de Daadkracht aangesteld als
Krimpambassadeur van de provincie Groningen. Hij weet te vertellen over de vele leuke initiatieven die je in de krimpregio’s tegen kunt komen. De ambassadeur is in het dorpshuis van Garrelsweer te vinden.
Stichting Sint Jan Kloosterburen
Stichting Sint Jan zet zich in voor de leefbaarheid van Kloosterburen. Dat gaat van zorg voor ouderen en voor mensen met een beperking tot beheren van de dorpstuin. De dorpstuin is ontworpen volgens de traditie van de kloostertuin. De stichting buigt zich ook over monumenten die in onbruik zijn geraakt. De Dag van de Daadkracht, 21 juni 2014, valt samen met de SintJansmarkt. Die markt staat vol met kunst, cultuur en eten en drinken kraampjes.
Dag van de Daadkracht
- Zaterdag 21 juni 2014 van 11.00 tot 16.00 uur
- gratis en voor iedereen toegankelijk
- zeer diverse initiatieven die verspreid liggen in de provincie
- er is bij alle initiatieven iemand aanwezig om bezoekers te ontvangen en te vertellen over het initiatief
- het initiatief is gevestigd in één van de volgende gemeenten: Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum, Oldambt, Veendam, Vlagtwedde, Menterwolde, Bellingwedde, Pekela en Stadskanaal en De Marne
Vooralsnog was de Dag van de Daadkracht een eenmalig evenement.
Auto, fiets, lopen
De organisatie heeft routes uitgezet die met de auto, te fiets of te voet te volgen zijn.
Lees verder