Prins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-Brittannië

Prins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-Brittannië De Britse Prins Charles zit nog steeds in de wachtkamer om Koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland te worden. Hij is de 65 gepasseerd: de prins vierde op 14 november 2013 zijn 65e verjaardag. Hij heeft het record van de langste termijn van troonopvolger; Charles, Prins of Wales, is de eeuwige kroonprins. Zijn moeder blijft in het zadel zitten en blijft vooralsnog koningin. Charles neemt wel veel voor haar waar.

Prins Charles nog steeds geen koning


Verjonging van de Koningshuizen

Waar de Nederlandse en Belgische koningshuizen relatief jonge vorsten aan het hoofd van de monarchie hebben – beide landen kregen in 2013 een nieuwe koning (Filip van België is dan 53 en Willem-Alexander van Nederland 46) - is Koningin Elizabeth (1926) sinds 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Op 14 november 2013 vierde Prins Charles zijn 65e verjaardag. Nog altijd is hij kroonprins.

Kroonprins en Prins of Wales

Prins Charles, geboren in 1948, is de eerste in lijn van de troonsopvolging. Charles heet voluit Charles Philip Arthur George en is sinds 1969 formeel Prins of Wales. In 2016 is zijn moeder, Koningin Elizabeth, 90 jaar en ze laat steeds meer taken aan haar zoon over. Hij reist bijvoorbeeld naar Sri Lanka in plaats van zijn moeder, om een vergadering van de Gemenebest voor te zitten.

Gemenebest

De Britse Gemenebest is een intergouvernementele organisatie waarin het Verenigd Koninkrijk en veel voormalige Britse koloniën een vrijwillige verbintenis zijn aangegaan. De Britse vorst is het symbolische hoofd van de organisatie. Die taak heeft de Prins of Wales van zijn regerende moeder overgenomen.

Oudste zoon van Elizabeth en Philip

Charles, de oudste zoon van Elizabeth en Philip, is conservatief opgevoed en kreeg zijn opleiding via privé leraren en op kostscholen. Aan de Cambridge University studeerde hij culturele antropologie. Hij presenteert zich als een ietwat onbenaderbare man die licht excentriek is. De prins zet zich in voor duurzaamheid en de strijd tegen de opwarming van de aarde. Zijn landgoederen beheert hij op biologische wijze.

  / Bron: Dan Marsh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0) / Bron: Dan Marsh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Diana en Camilla

In 1981 trouwde Charles met Diana Spencer, de prinses die uit zou groeien tot de Peoples Princess. Het paar kreeg twee kinderen, William en Henry. Ladi Di kwam in 1997 door een auto-ongeluk in Parijs om het leven. Het stel was toen al een jaar gescheiden. In 2005 trouwde Charles met Camilla Parker Bowles. Tijdens het huwelijk met Diana onderhield Charles een relatie met haar en dat namen de Britten hem zeer kwalijk. Na het ongeluk van Diana zag een groot deel van het Britse volk Charles helemaal niet meer zitten als toekomstige koning. Ze suggereerden dat de troonsopvolging maar een generatie over moest slaan en zagen na Elizabeth liever William dan Charles op de troon. In de loop der jaren is de verstandhouding met de Britten langzaam hersteld.

Mediacampagne rond 'de vergeten prins'

Rondom Charles is een uitgekiende mediacampagne gestart om het vertrouwen in de persoon en de capaciteiten van Charles te winnen en herwinnen. Hij is neergezet als een man die dingen beter wil maken, die wil helen.
De man die een recordperiode kroonprins is wordt ook wel neergezet als ‘de vergeten prins’ en dat is een beetje zielige benaming. Wie wil er nu vergeten worden? Inmiddels is Charles zelf grootvader.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon Georgenieuws uitgelichtZwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon GeorgeOp 22 juli 2013 is het eerste kind van de Britse prins William en Catherine Middleton geboren, prins George. Prins Georg…
Prins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenPrins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenDe Britse prins William kreeg een relatie met Kate Middleton eind 2003. In 2007 zijn ze een paar maanden uit elkaar gewe…
Prins William en Kate Middleton zijn getrouwdPrins William en Kate Middleton zijn getrouwdHeel Groot Brittanië was maanden lang in de ban van het sprookjes huwelijk tussen Prins William en Kate Middleton. Op vr…
Frederik VIII van Denemarken, de eeuwige kroonprinsFrederik VIII van Denemarken, de eeuwige kroonprinsFrederik Christiaan Willem Karel, geboren als zoon van een prins, werd op 20-jarige leeftijd kroonprins van Denemarken.…

De moderne heksenvervolgingenDe moderne heksenvervolgingenHet algemene idee dat heksenvervolgingen tot het verleden behoren staat haaks op de werkelijkheid. In verscheidene lande…
Voorzieningen in RijsbergenVoorzieningen in RijsbergenRijsbergen ons dorpje, dat is het dorpslied van Rijsbergen. Veelzeggend hoe de inwoners van Rijsbergen kijken naar hun e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dan Marsh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Friesch Dagblad
  • Wikipedia.org
  • www.europa-nu.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles,_prins_van_Wales geraadpleegd op 30 mei 2015
  • Afbeelding bron 1: Dan Marsh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 11-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.