Voorzieningen in Rijsbergen

Voorzieningen in Rijsbergen Rijsbergen ons dorpje, dat is het dorpslied van Rijsbergen. Veelzeggend hoe de inwoners van Rijsbergen kijken naar hun eigen dorpje, vlak aan de Belgische grens onder de rook van Breda, net boven Zundert Rijsbergen telt 6.380 inwoners. Daarmee is het na Zundert de grootste dorpskern van de gemeente. De andere kernen Achtmaal, Wernhout en Klein-Zundert zijn kleiner. Tot 1997 was Rijsbergen een zelfstandige gemeente maar is net als veel andere gemeentes in die tijd gefuseerd. Rijsbergen heeft zijn dorpskarakter echt behouden. Dat is terug te zien aan het feit dat er slechts een basisschool en een supermarkt is.

Voorzieningen

De voorzieningen zijn er prima. Alle eerste levensbehoeften zijn er aanwezig. Zo is er een Plus supermarkt aanwezig en zijn er naast deze nog tal van gespecialiseerde zaakjes. Zo is er nog steeds een bakker, een slager en een groenteboer te vinden in het dorpscentrum. Ook andere belangrijke instellingen zoals een bank met pinautomaat is aanwezig. Daarnaast zijn er nog diverse winkels te vinden die ook op zondag geopend zijn.

Nood

Naast deze voorzieningen is er ook een medisch centrum aanwezig. Hier zitten een aantal huisartsen en de apotheek. Daarnaast is er ook een fysiotherapeut aanwezig. Tevens beschikt het dorp over zijn eigen brandweerpost en een ambulancepost.

Horeca

Rijsbergen staat in de omgeving bekend om zijn grote aantal kroegen. In de hoofdstraat alleen al bevinden zich zes horecagelegenheden. Ook buiten de dorpskern bevinden zich een aantal cafés. Daarnaast zijn er nog goede eetgelegenheden waaronder een tweetal cafetaria's. Een van deze cafetaria's staat in de Cafetaria top honderd van 2013 op de derde plaats van Nederland en mag zich daarmee in 2014 het beste cafetaria van Brabant noemen. Tevens zijn er een aantal gezellige restaurantjes.

Sport

Sportpark de Laguiten is de voornaamste plaats waar sport wordt bedreven. Er is een voetbalclub aanwezig(VVR), tennisclub(RTC), Sporthal en zwembad. Daarnaast is er een 18-holes golfbaan en zijn er diverse voetbalvelden voor cafévoetbal. In het buurthuis De Koutershof zijn ook nog enkele dansstudio's.

Verkeer

Rijsbergen ligt op redelijk korte rijafstand van een aantal grote steden. Binnen een kwartier kan je in het centrum van Breda zijn met de auto. Antwerpen, Tilburg en Rotterdam liggen allemaal op ongeveer 30 minuten rijden.

De belangrijkste wegen in en naar Rijsbergen zijn de N263 (Breda- Antwerpen) en de N394 (Etten-leur-Rijsbergen). Ook zit je binnen tien minuten op de A16 en de A58.

Openbaar vervoer is slechts beperkt aanwezig in het dorp. De lijn 115 verbind Rijsbergen met Breda, Zundert en Wernhout. Rijsbergen kent zes bushaltes:
 • Krabbenbossen
 • Baantjespad
 • Burgermeester Gommerstraat
 • Julianalaan
 • Antwerpseweg
 • Oude Postbaan

Evenementen

Het grootste en meest aansprekende evenement in Rijsbergen is de Boerendag. Deze wordt ieder jaar in het eerste weekend van augustus gehouden. Er komen jaarlijks ongeveer 15.000 bezoekers op af. Hier laten 800 vrijwilligers zien hoe het boerenleven er vroeger aan toe ging. Daarnaast is er ook een ruim opgezette braderie.

Er zijn ook nog andere evenementen die jaarlijks terugkeren. Een aantal hiervan zijn:
 • We love 2 party
 • De kerstmarkt, initiatief van de Rijsbergse ondernemers
 • Carnaval (georganiseerd door CV De Aopelaanders)
 • Fancy Fair
© 2013 - 2024 Dennis596, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemencorso ZundertBloemencorso ZundertHet bloemencorso in Zundert staat bekend als het grootste bloemencorso ter wereld. Twintig buurtschappen strijden om de…
Trappistenbier ZundertVrijdag 29 november 2013. Dit is de dag waarop de gemeente Zundert weer een aanwinst rijker is, namelijk trappistenbier…
Hoogte van het salaris in overheidsdienstHoogte van het salaris in overheidsdienstHet salaris van de minister-president is het meest besproken salaris van Nederland. Mensen die werkzaam zijn in de publi…
Zundert Trappist - Info en ReviewrecensieZundert Trappist - Info en ReviewDe Zundert Trappist is sinds 10 december 2010, door de Internationale Vereniging Trappist, gekozen tot het 9e officiële…

Prins Charles eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëPrins Charles eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëDe Britse Prins Charles zit nog steeds in de wachtkamer om Koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en No…
Zwarte Piet en Sinterklaas: de geschiedenisZwarte Piet en Sinterklaas: de geschiedenisOp 5 december vieren we het feest van Sinterklaas. Een heus kinderfeest waar veel vrolijkheid centraal staat. De intocht…
Bronnen en referenties
Dennis596 (5 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.