Het ultieme griezelfeest - Halloween!

Halloween is niet alleen een griezelfeest dat in de Verenigde Staten populair is. Ook in Nederland kom je steeds vaker Halloween-kleding, Halloween-snoep en Halloween-decoratie tegen in de winkels. Ook worden steeds vaker Halloween-feesten gegeven. Het is de bedoeling dat je je zo griezelig mogelijk probeert te verkleden. Populaire kostuums zijn bijvoorbeeld Dracula en een heks. In de Verenigde Staten gaan ze nog een stukje verder: kinderen gaan in hun enge kostuums langs de deuren om snoep te verzamelen. Maar wat is Halloween precies en waar komt het vandaan?

Wat is Halloween?

Halloween is een feest dat ieder jaar op de avond van 31 oktober plaatsvindt. In, met name Engelstalige landen, is het een populair feest waarbij kinderen verkleed langs de deuren gaan. Mensen versieren hun huizen met speciale Halloween-decoratie en halen snoep in huis om aan de kinderen mee te geven. Bekende decoraties zijn de pompoenen, die uitgehold worden en voorzien worden van een eng gezicht. Vaak wordt in de uitgeholde pompoenen een kaarsje gezet om het nog enger te doen laten lijken. Deze pompoenen staan beter bekend onder de naam Jack-'o-Lanterns. Wanneer de bewoner de deur opendoet, roepen de kinderen: "Trick or Treat!". De bewoners krijgen dan de keuze om snoep te geven of een geintje uithalen. Vaak wordt dan snoep meegegeven. Een bekende snack tijdens deze avond zijn de appels, die bedekt zijn met suiker of toffee.

Wat betekent Halloween?

De naam Halloween (oorspronkelijk Halllowe'en) is een samentrekking van All Hallows Eve, wat in Nederland beter bekend staat als Allerheiligenavond. Dit is de avond voor Allerheiligen, dat op 1 november plaatsvindt. In de Keltische kalender begon het nieuwe jaar op deze dag en daarom kan 31 oktober gezien worden als oudejaarsavond. Een dag waarop iedereen vrij was om te vieren dat oogst binnen was.

Halloween in Nederland

In Nederland is er een feest te vinden, die veel overeenkomsten toont met Halloween: Sint Maarten. Bij dit feest gaan de kinderen ook langs de deuren om snoep op te halen. Dit wordt ieder jaar op 11 november gevierd in de katholieke delen van Nederland, België en noord-Frankrijk. Kinderen gaan met hun lampionnen langs de deuren en zingen een liedje in ruil voor snoep. Toch lijkt er steeds vaker voor Halloween gekozen te worden.

Fright Nights in Walibi

De populariteit van Halloween is ook te merken aan het stijgende aantal Halloween-feesten dat georganiseerd wordt. Met name jongvolwassenen zien steeds vaker de charme in van dit feest. Zo worden er bij de pretparken Walibi in Nederland en Belgie aandacht besteed aan het feest. Er worden zogenoemde Fright Nights georganiseerd, die volledig in het teken staan van griezelen. De attractieparken zijn dan ook in de avond geopend. Er lopen die avond vele acteurs, verkleed in de engste kostuums, om je de stuipen op het lijf te jagen. Daarnaast heb je er speciale Halloween-voorstellingen.

Feesten in Nederland

Ook cafés en discotheken organiseren ook steeds meer en meer speciale Halloween-feesten. Hierbij is het de bedoeling dat de bezoekers verkleed komen en er een griezelig leuke avond van maken. Vaak zijn de cafés en disco's ook versierd met de typische Halloween-decoraties, zoals de Jack-'o-Lanterns, spinnenwebben, spoken en vleermuizen. Een bekend feest is bijvoorbeeld FOX Amsterdam Halloween Parade. Hierbij gaat een parade van griezelige wagens, vampiers, heksen, enge clowns en nog veel meer dwars door de stad. Aansluitend vindt er een groot feest plaats.

Kritiek op het feest

Hoewel steeds meer mensen Halloween ontdekken, zijn er ook mensen die de nodige kritiek op het feest hebben. Net als bij Valentijnsdag wordt Halloween gezien als een commerciële dag, die enkel bestaat om mensen geld uit te laten geven. Daarnaast zien veel kerkgenootschappen de feestavond als een heidens feest. Het zou mensen aanzetten tot het oproepen van geesten, iets wat niet is toegestaan is in de Bijbel.
© 2013 - 2024 Anna1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…
Wat weten we over Halloween?Wat weten we over Halloween?Halloween kennen we uit de Verenigde Staten van Amerika en van verschillende horror-speelfilms, Hollywood heeft er wat…

Communisme, verleden of realiteit?Communisme, verleden of realiteit?Communisme was gedurende het grootste deel van de twintigste eeuw dé boeman van "het vrije westen". Na de voormalige Oos…
Fuggerei te Augsburg, woonadres van grootvader W.A. MozartHet aan de romantische Strasse gelegen Augsburg behoort tot de mooiste steden van Duitsland. Haar rijkdom dankt Augsburg…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween
  • http://www.history.com/topics/halloween
Anna1985 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.