Wat weten we over Halloween?
Halloween kennen we uit de Verenigde Staten van Amerika … en van verschillende horror-speelfilms, Hollywood heeft er wat toppertjes voor gemaakt. En toch is Halloween een heel sociaal en leuk feest waar menigeen naar uitkijkt, leuke kleding regelt, snoep gereed heeft liggen en zich helemaal voorbereidt op die bel die continu gaat of waar een leuk speciaal Halloween-feest wordt gevierd. Waar staat Halloween voor en wat doet het met ons?
De basis van Halloween
Kelten en Christenen
Halloween wordt op een vast datum gevierd, namelijk 31 oktober. De naam is afkomstig van Hallow-e’en ofwel All Hallows Eve … wat wij beter kennen als Allerheiligenavond. De 31ste oktober is de datum van het oudjaar voor de Kelten. Daar begint het jaar namelijk op onze 1 november. Het was het feest van de oogst die binnen was gehaald en het zaaigoed voor het nieuwe jaar lag klaar.
Even een soort rustmoment, een vrije dag. Daarnaast zijn de Kelten bijgelovig en ze geloven dat op de 31ste oktober alle overledenen terugkomen om middels een levend wezen in het leven te kunnen stappen. Eten moest dan voor de deur gelegd worden, de maskers (de uitgeholde pompoen met een “dreigend” gezicht) schrikken vervolgens de geesten weer af.
Veel later gingen de Christenen zich mixen, ze kleedden zich in lompen en gingen bedelend langs de deuren voor de zielencake. Dat is een brood met krenten. Dat het in de Verenigde Staten nog een groot feest is, heeft te maken met het gegeven dat halverwege de 19e eeuw de Ieren en Schotten het land in grote getallen binnenkwamen en hun tradities meenamen naar het nieuwe land. Tradities die vervolgens overgenomen werden.
Pompoen met licht
Kinderen zijn vaak al lang van te voren bezig, want die avond verkleden ze zich, om aan te bellen bij iedereen zodra het donker is. Ze gaan vergezeld van een uitgeholde pompoen “met een gezichtje” en een lichtje er in of andersoortige lampion langs de deuren. De bedoeling is dat er snoep gegeven wordt. Als de kinderen iets ouder worden, gaan ze vaker naar Halloweenfeesten die er speciaal voor georganiseerd worden.
Halloween in Nederland?
Halloween zoals we het vanuit de Verenigde Staten kennen, kennen wij niet echt. Wel is het zo dat Allerheiligen natuurlijk ook in Nederland bestaat en kinderen langs de deuren gaan - soms leuk uitgedost - en snoep verzamelen. Wij koppelen het vaak aan het katholieke Sint Maartenfeest, maar zelfs daar wordt op verschillende manieren uitleg gegeven.
De feestende volwassenen
Verder worden er ook in Nederland en in België steeds meer specifieke feesten georganiseerd. Een feest voor volwassenen weliswaar, maar waar je alleen welkom bent als je je ook echt gek uitdost, je gezicht heftig opmaakt en aan “het spel” mee wilt doen. Vaak gaat het hier over jong volwassenen.
Traditie of puur commercieel?
Er is nogal wat discussie over het feest, want menigeen ziet het toch echt alleen als commercieel feest waar vooral de commercie stevig verdient. De commercie slaat in steeds meer tradities doe, denk maar aan Valentijnsdag, maar aangezien menigeen het oppakt is het dus reden om door te zetten. Van de andere kant … als jonge mensen er plezier aan beleven, waarom niet. Vind je het niets, dan doen je gewoon lekker niet mee.
Tot slot
Halloween vieren doe je of doe je niet, als kind ga je vaak in de stroom mee van de vriendjes en vriendinnetjes, maar ook of het gezin er bekend mee is en wat de school er al of niet mee doet. Wat je er ook van denkt als volwassene … voor menig kind is het gewoon leuk om te doen! En voor de volwassenen die ook nog naar een feest wil … waarom niet. De een dost zich vreemd uit met Carnaval en de ander met Halloween.