Koningslied voor Inhuldiging Koning Willem-Alexander

Koningslied voor Inhuldiging Koning Willem-Alexander Voor de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013 bedacht het Nationaal Comité Inhuldiging dat er een Koningslied moest komen, naast Koningsspelen en de verzameling van dromen, als inspiratie voor de Koning. Heel Nederland zingt het Koningslied op de dag van inhuldiging van Willem-Alexander, was het plan. Helemaal zonder slag of stoot komt het Koningslied er niet. Het werd onderwerp van een rel, social media ontplofte van het commentaar, de componist trok zijn compositie terug en later werd het toch uitgevoerd: veel gedoe om een Koningslied dat er tòch kwam.

Daar sta je dan


Koningslied voor de Koning

Aan alle Nederlanders is gevraagd om teksten en zinnen op te sturen die zijn verwerkt in het officiële Koningslied. De teksten van de Nederlanders inspireerden de professionele tekstschrijvers. Een groep schreef aan de definitieve tekst die speciaal voor 30 april 2013 voor de nieuwe Koning is gemaakt:
  • Jack Poels;
  • John Ewbank;
  • Alain Clark;
  • Guus Meeuwis;
  • Daphne Deckers.
Een deel van het lied is een rap. De rap-sectie is geschreven door:
  • Kraantje Pappie;
  • Gers Pardoel;
  • Ali B;
  • Lange Frans.
De componist van het lied is John Ewbank. Het Koningslied wordt uitgevoerd door het Metropole Orkest en Carel Kraayenhof.
Dit is de tekst van het Koningslied:

John Ewbank en het lied voor de dag van de Inhuldiging

Bron: KoningsliedBron: Koningslied
KONINGSLIED

Daar sta je dan
Je zag dit moment al zo vaak in je dromen
En daar is t dan
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier
Ben je er klaar voor?
Kun je dat ooit echt zijn?

Daar sta je dan
Ieder mens heeft een taak in dit leven
Alles gedaan om je voor te bereiden
Daar is het dan
Je belooft dat je alles zult geven
Iedere stap die je zette die leidde naar hier
En kijk om je heen
Wij lopen met je mee

Door de regen en de wind
Zal ik naast je blijven staan
Ik bescherm je tegen alles wat komt
Ik zal waken als jij slaapt
Ik behoed je voor de storm
Hou je veilig zo lang als ik leef

Een strijd, twee levens
We staan voor elkaar, niet te breken
Een vlag, twee leeuwen
Met elkaar in de zon en de regen
Zij aan zij, borst vooruit
Trots als een pauw, dit is ons geluid
En hoe klein we ook zijn
Onze daden zijn groot
Gaan niet onderuit
Voor jou, mijn kind
Voor m’n pa, voor m’n ma
Loop voor jou door de wind en regen
En zal achter je blijven staan
Ik draag een vaandel met jouw naam
Geloof in jou zolang we bestaan
Ik bouw een dijk met m’n blote handen
En hou het water bij jou vandaan

Laat me weten wat je droomt
Waar je hart zo naar verlangt
Ik zal niet rusten tot het waar geworden is
En als je ooit je weg verliest
Ben ik je baken in de nacht
Ik wijs je de haven in de duisternis

Ik zal strijden als een leeuw
Tot het jou aan niets ontbreekt
Hou je veilig zo lang als ik leef

De W van Willem
Drie vingers in de lucht, kom op, kom op
De W van Willem is de W van wij
Heel Oranje staat zij aan zij
De W van water waar we niet voor wijken
We leggen het droog en we bouwen dijken
De W van welkom in ons midden
Tot welke God je ook moge bidden
De W van Willem
De W van wakker, stamppot eten
Miljoenen coaches die beter weten
De W van altijd willen winnen
Wat het ook is waar wij aan beginnen
De W van wij zijn een met elkaar
Met de schouders naast elkaar
En dus roepen we vandaag van

Door de regen en de wind
Zal ik naast je blijven staan
Ik bescherm je tegen alles wat komt
Ik zal waken als jij slaapt
Ik behoed je voor de storm
Hou je veilig zo lang als ik leef


Laat me weten wat je droomt
Waar je hart zo naar verlangt
Ik zal niet rusten tot het waar geworden is
En als je ooit je weg verliest
Ben ik je baken in de nacht
Wijs je de haven in de duisternis

Ik zal strijden als een leeuw
Tot het jou aan niets ontbreekt
Hou je veilig zo lang als ik leef


Zingen in Rotterdam voor de Koningsvaart in Amsterdam

Op 19 april 2013 wordt het lied gepresenteerd en de bijbehorende clip getoond. In de clip zijn bekende Nederlandse artiesten te zien die meezingen en rappen. Het lied wordt gezongen vlak voordat koning Willem-Alexander met zijn gezin op 30 april 2013 in Amsterdam aan de Koningsvaart begint. Heel Nederland en het Caribisch gebied kan meezingen. Vlak voor de Koningsvaart in Amsterdam wordt het lied in Rotterdam ingezet door Paul de Leeuw. Er vindt in de havenstad een concert plaats in Ahoy, waar ook Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis en Rob de Nijs meezingen. Heel Nederland kan op 30 april 2013 om 19.30 uur meezingen via de televisie of schermen op pleinen. Het koningspaar volgt het concert in Amsterdam vanaf een groot scherm en een videoverbinding.

Petitie tegen het Koningslied

Meteen na de presentatie van het Koningslied barst het op de social media los van de kritiek. Lang niet iedereen vindt het een mooi lied. Er wordt zelfs een petitie opgesteld tegen het Koningslied. In iets meer dan één dag hebben meer dan 38.000 mensen de petitie ondertekend. Het is schrijfster en columniste Sylvia Witteman die het initiatief neemt tot de petitie die op www.petitie24.com staat. De petitie heet: "Nee tegen het koningslied." Met de ondertekening van de petitie onderschrijf je het volgende: "Ik zeg NEE tegen wakker stamppot eten met drie vingers in de lucht. Uit protest tegen het zwakzinnige 'Koningslied' treed ik bij dezen af als Nederlands onderdaan."

Klagen op Facebook

Het klagen gaat op Twitter en Facebook ook van de bovenste plank. De Facebook-pagina "Sorry voor het Koningslied" wordt in een dag tijd door tienduizenden mensen "leuk" gevonden. Recensenten slijpen de potloden en schrijven vernietigende commentaren. In de NRC wordt het lied "de koekhapversie van een lofzang" genoemd.

Bijval voor het Koningslied

Het Koningslied krijgt ook bijval. Velen vinden de ophef en de negativiteit overdreven. Twitteraar Lars Koster verwoordt het aldus: "Halve natie luistert naar de rijmelarij van o.a. Bløf, Nick & Simon en Jan Smit en zit nu te zeiken op #koningslied #hypocriet".
Twitteraar Frank zet de kritiek in het juiste perspectief: "Boston trilt nog na, dagelijks liggen banken onder vuur, maar half Nederland panikeert over #Koningslied. Heerlijk, zo ken ik m'n land weer".

Koningslied op YouTube

Nadat een filmpje van het Koningslied op YouTube verscheen was het op de eerste dag van verschijning halverwege de dag ongeveer 20 minuten van het YouTube kanaal verdwenen. Het was te vaak aangemerkt als spam en daarom volgens het beleid van YouTube verwijderd. Later die dag werd het filmpje weer gepubliceerd.

iTunes

Op de dag van lancering werd het lied het meest gedownloade nummer in de Nederlandse iTunes-store. Radio 2 had vrijdag 19 april 2013 de primeur van het officiële Koningslied en daarna was het voor 99 cent voor een ieder te downloaden.
Diezelfde dag werd #koningslied trending topic op Twitter. In totaal hebben 51 artiesten hun medewerking verleend aan het Koningslied door het in te zingen. Het werd op de dag van de inhuldiging gezongen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koningslied bij de inhuldiging van Willem-AlexanderKoningslied bij de inhuldiging van Willem-AlexanderHet Koningslied dat ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander als koning van Nederland werd gemaakt en werd gezong…
Koning – Koningslied teruggetrokken en toch gezongenKoning – Koningslied teruggetrokken en toch gezongenVoor de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd een Koningslied gemaakt. Anderhalve dag na de presentatie op 19 apr…
Inhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandInhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandWillem-Alexander is in 2013 de zevende vorst die in De Nieuwe Kerk het ritueel van de inhuldiging doorloopt. De koning v…
Koning – Witte inhuldiging door republikeinenKoning – Witte inhuldiging door republikeinenNederland is een koninkrijk, maar niet iedereen in het land is koningsgezind. Republikeinen roepen op om op de dag van d…

ConflictsociologieConflictsociologieBinnen de sociologie zijn er drie (hoofd)stromen te onderscheiden. De conflictsociologie is daar een van. Conflictsociol…
Yanomami - Indianen uit het Amazone-GebiedDe Yanomami behoren tot de Indianen uit het Amazone Gebied die tot relatief kort geleden totaal geen contact met de buit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Koningslied logo
  • www.nieuwsuit.com
  • www.elsevier.nl
  • www.nos.nl
  • www.petitie24.com
  • Afbeelding bron 1: Koningslied
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.