Gelijkwaardigheid binnen verschillende godsdiensten

Gelijkwaardigheid binnen verschillende godsdiensten Gelijkwaardigheid is voor iedere godsdienst anders. Iedereen heeft er een andere kijk op en iedereen kent bepaalde grenzen. Maar hoe zien mensen dit vanuit het Christendom, Jodendom, Humanisme, Islam of het Hindoeisme? In dit artikel kom je alles over te weten.

Christendom

Christenen hebben altijd geloofd dat God aan elk mensenleven veel waarde toekent en dat Hij van alle mensen evenveel houdt. Maar ook het Christendom kent ongelijke behandeling. Hier zijn homoseksuele relaties bijvoorbeeld verboden. Eigenlijk strijdt het tegen de natuurwet en het sluit de 'gave' van het leven volgens de Christenen. In de bijbel staat dat je alle wezens die God geschapen heeft lief moet hebben. Hierbij horen dus ook dieren. Mishandeling wordt afgekeurd en het Christendom kent dan ook niet het offeren of doden van dieren voor een speciaal ritueel.

Jodendom

Binnen het Jodendom gelooft men dat ieder mens is geschapen naar Gods beeld en dat daarom man en vrouw gelijkwaardig zijn. Het 'etiketteren' van mensen naar hun (seksuele) geaardheid komt bijna niet voor. Homoseksualiteit wordt hierintegen niet geaccepteerd. Volgens de Joden 'bestaat' homoseksualiteit eigenlijk niet en hierin wordt dus niet iedereen gelijk behandeld. Het (zinloos) vernietigen van levens hoort bij het vernietigen van een diersoort, en dat tellen Joden gelijk aan het eten van bloed, wat absoluut verboden is. Dieren zijn dus niet veel minder gelijkwaardig dan de mens.

Humanisme

Hoewel Humanisten over allerlei onderwerpen verschillend kunnen denken, is 'gelijkwaardigheid' een sleutelbegrip. Iedereen is gelijk en men wordt dus ook zo behandeld, ondanks hun verschillen. Humanisten zijn tegen discriminatie (dus ook op de grond van iemands seksuele geaardheid). Humanisten voelen de plicht om de natuur met zorg te behandelen en ze willen goed omgaan met dieren. Het voorkomen van lijden bij dieren zien ze als een kenmerk van 'humaniteit'.

Islam

In de islam is niet per se gelijkwaardigheid maar vooral rechtvaardigheid belangrijk. Bij de Islam is de verhouding tussen vrouw en de man niet echt gebaseerd op gelijkwaardigheid. Het dragen van een hoofddoek is bijvoorbeeld een verplichting voor alle volwassen moslimvrouwen, omdat Allah dat eist. Vanwege het feit dat mannen en vrouwen verschillend zijn, behandelt de Islam ze ook op een verschillende manier. Binnen de Islam zijn er ook onderdelen waar men geen onderscheid maakt tussen een man en vrouw. De Koran verklaart dat de mens de beheerder over de dieren is. Dieren mogen dus geofferd worden, maar hier moet wel een geldige reden voor zijn, anders wordt het gezien als een grote zonde. Binnen de Islam komt ook, net als binnen sommige andere godsdiensten, uithuwelijking voor, hoewel dit eigenlijk verboden is. Homoseksuele relaties worden niet getolereerd.

Hindoeisme

Binnen het Hindoeisme is er ook sprake van ongelijkheid. Man en vrouw zijn vanuit het Hindoeisme gezien niet gelijk aan elkaar. Ze verschillen zowel op het lichamelijke als op het geestelijke niveau. Waar mannen goed in zijn, kunnen vrouwen niet altijd goed in zijn en waar vrouwen goed in zijn gaat mannen soms slecht af. Een huwelijk kan volgens het Hindoeisme alleen met iemand van het andere geslacht en er is sprake van uithuwelijken. Ook verdienen alle mensen, dieren, planten en andere dingen in de natuur eerbied en respect.
© 2012 - 2024 Karli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Célestin Freinet en het freinetonderwijsCélestin Freinet en het freinetonderwijsCélestin Freinet werd geboren in het jaar 1896. Hij was een dorpsonderwijzer uit Frankrijk. In zijn klassen merkte hij d…
Dan of als: wanneer gebruik je het?Dan of als: wanneer gebruik je het?Voor veel mensen is het verwarrend wanneer dan of als moet worden gebruikt. Deze woorden lijken veel op elkaar, maar wor…
Vrouwen in het ambt van diaken en ouderling binnen de kerkmijn kijk opVrouwen in het ambt van diaken en ouderling binnen de kerkDe kerk kent verschillende ambten. In de protestantse kerken gaat het dan om het ambt van predikant, ouderling en diaken…
Het Gouden RozenkruisHet Gouden RozenkruisHet Lectorium Rosicrucianum – Geestesschool van het Gouden Rozenkruis Gnosis en geestvonkatoom zijn woorden met een diep…
Bronnen en referenties
  • www.scholieren.com
  • www.schooltv.nl
  • www.infonu.nl
  • www.protestant.nl
  • www.wikipedia.nl
  • www.humanistischverbond.nl
  • www.vragenoverislam.nl
  • www.home.planet.nl
  • www.forum.indianflava.nl
  • www.google.nl
  • Het boek 'Wegen naar wijsheid'
Reacties

Kees-Jan, 12-04-2015
Beste redactie,

Ik vind de (aanvallende) kritiek behoorlijk overdreven. Ik heb ook onderzoek moeten doen naar o.a. de islam en heb dezelfde informatie als u meerdere malen aangetroffen. Volgens het criterium van betrouwbaarheid kan deze informatie als 'waar' aangenomen worden. Verder lezen de mensen die gereageerd hebben dit artikel niet goed. De (voorzichtige) woordkeuze suggereert dat u nadrukkelijk geen subjectieve informatie voorschotelt. Het artikel is erg betrouwbaar en van een goede kwaliteit. Het geloof is voor een ieder anders. Dit kan betekenen dat de vertelde informatie volgensAhlam en Gucle niet als de waarheid wordt beschouwd. Advies: vertrouw op uw eigen zoektechnieken en woordkeus. Mensen met kritiek zijn er altijd wel. Bovendien is de waarheid niet altijd leuk om aan te horen. Keep up the good work!

Kees-Jan Reactie infoteur, 15-04-2015
Dank!

Ahlam, 17-09-2014
Wat betreft uithuwelijken klopt voor geen meter en wat betreft baas over dieren klopt ook voor geen meter. Uithuwelijken binnen de islam is streng verboden! Omdat het voorkomt in de islam betekent niet dat het mag binnen de islam.
Advies aan diegene die dit artikel heeft getypt is om beter te gaan verdiepen in de islam. Reactie infoteur, 18-09-2014
Beste Ahlam,

De informatie in dit artikel heb ik verkregen door verschillende bronnen (zoals te zien is onder het artikel), en ik ben er daarom vanuit gegaan dat dit de waarheid was.
Omdat ik zelf niet gelovig (en dus ook niet islamitisch) ben weet ik niet 100% zeker of alles precies klopt, maar, zoals al eerder gezegd, ben ik daar wel vanuit gegaan toen ik op meerdere sites/boeken dezelfde informatie vond.

Bedankt voor het advies, ik zal de informatie waar nodig veranderen.

Guclu, 14-09-2014
Christendom: "Hier zijn homoseksuele relaties bijvoorbeeld verboden."
Jodendom: " Volgens de Joden 'bestaat' homoseksualiteit eigenlijk niet en hierin wordt dus niet iedereen gelijk behandeld."
Islam: "Binnen de Islam vindt ook discriminatie plaats. Homoseksuele relaties zijn verboden."

Zoek de verschillen!

Homoseksule relaties zijn verboden in het christendom en in het jodendom "bestaat" het niet, maar wanneer het op de Islam aan komt is het discriminatie. Probeer de volgende keer eens objectief te zijn in plaats van de islam te bestempelen als een discriminerend geloof.

Over uithuwelijking gesproken: zowel de jongen als het meisje heeft het recht om deze met geldige reden te weigeren. Maagdelijkheid is erg belangrijk zowel in de islam als in het christendom. Reactie infoteur, 15-09-2014
Beste Guclu,

Het is absoluut niet mijn bedoeling geweest de islam 'te bestempelen als een discriminerend geloof'. Het spijt me als dit wel zo overkomt in het artikel, ik zal het daarom zo snel mogelijk aanpassen.

Dit is een ouder artikel, ik heb het woordje 'ook' gebruikt om duidelijk te maken dat deze 'discriminatie' niet alleen binnen de Islam voorkomt, maar bijvoorbeeld óók binnen het Christendom. Het woordje discriminatie is misschien niet de goede keuze geweest.

Ik zal de extra informatie toevoegen en waar nodig veranderen.

Karli (14 artikelen)
Laatste update: 11-03-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.