Lilith en Eva, de vrouwen van Adam

Lilith en Eva, de vrouwen van Adam Wie Adam zegt, zegt Eva. Maar zij was niet de eerste vrouw en dus ook niet per se de enige (mythologische) stammoeder van de wereldbevolking. Voordat God Eva uit Adam creëerde, deelde de eerste man zijn leven volgens een oude tekst namelijk met Lilith. Maar door meningsverschillen was dit niet van lange duur.

Eva was niet de eerste vrouw

De naam van Lilith wordt in het eerste boek van de bijbel (Genesis) niet genoemd, en ook verder wordt er over Adams eerste vrouw weinig vermeld. Dat Eva de tweede vrouw van Adam was, blijkt uit Genesis 2 vers 21-23. Hierin creëert God opnieuw een vrouw, terwijl in Genesis 1 vers 26-28 al is te lezen dat man en vrouw door Hem op de zesde dag van de scheppingsweek zijn gemaakt. Het verhaal over Lilith als eerste vrouw van Adam duikt voor het eerst op in Het Alphabet van Ben Sira (geschreven tussen 700 en 1000 na Christus). Dit joodse middeleeuwse geschrift wordt beschouwd als een satirische tekst. Een onderdeel ervan is de geschiedenis van Lilith, gebaseerd op de twee scheppingsverhalen van de vrouw in de bijbel.

Lilith en Adam uit de aarde, Eva uit de man

Met Eva zorgde Adam voor het eerst vermelde nageslacht, namelijk Kain en Abel. Adam en Eva waren op het moment dat zij kinderen kregen al verbannen uit de Hof van Eden (ook het paradijs genoemd), omdat zij van de Boom van Kennis van Goed en Kwaad hadden gegeten terwijl hen dit door God verboden was. Volgens Het Alphabet van Ben Sira verdween Lilith als eerste uit het paradijs, voordat Eva bestond. Lilith wilde zich niet onderwerpen aan de man en vond dat zij gelijk waren aan elkaar. Ze waren door God immers uit dezelfde stof gemaakt en om die reden niet verschillend. De ontstane situatie maakte dat Lilith de Hof van Eden al snel ontvluchtte. God gaf daarna drie engelen opdracht om haar over te halen terug te keren, maar Lilith liet zich niet vermurwen. In Genesis 2 krijgt Adam van God voor de tweede maal een vrouw aan zijn zijde. Deze vrouw, die later Eva wordt genoemd, is gemaakt uit een rib van Adam. Terwijl man en vrouw in het eerste scheppingsverhaal uit dezelfde 'stof uit de aardbodem' (Genesis 2 vers 7) gemaakt waren, is Eva wat dat betreft dus niet de gelijke van Adam.

De vrouw van Kain

De middeleeuwse tekst over Lilith biedt ook een mogelijke oplossing voor het idee dat de zonen van Adam en Eva anders wellicht met hun eigen zussen zouden moeten zijn getrouwd. In Genesis 5 vers 4 staat dat Adam een onbepaald aantal zonen en dochters had. Uit de bijbel wordt echter niet duidelijk wie de vrouw van Kain was, waar zij vandaan kwam en wanneer Kain een relatie met haar kreeg. Nadat hij zijn broer Abel had vermoord, vertrok Kain naar het land Nod. Pas nadat hij in dit oostelijk van de Hof van Eden gelegen land was aangekomen, vermeldt de bijbel dat hij een vrouw heeft. Hiermee wordt de indruk gewekt dat hij deze vrouw in Nod heeft ontmoet en zij een dochter kan zijn geweest van Lilith en Adam, en daarmee een halfzus was van Kain.
© 2011 - 2020 Ddem, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schepping en evolutie?Het boek ‘Genesis, Een spirituele visie op de vroegste geschiedenis’ van Emil Bock (1895 – 1959), een Duitse schrijver e…
Adam en Lillith. Het verhaal van Adam's Eva en LillithAdam en Lillith. Het verhaal van Adam's Eva en LillithAdam en Lillith? Het is toch Adam en Eva? Het verhaal over Adam en Eva is een prachtig verhaal uit de Bijbel dat vertelt…
Joodse Bijbel: Kaïn en Abel en nakomelingen AdamJoodse Bijbel: Kaïn en Abel en nakomelingen AdamDe eerste mensen die geboren worden zijn Kaïn en Abel, de twee kinderen van Adam en Eva (die door G'd geschapen werden).…
De eerste vijf boeken van de bijbelDe eerste vijf boeken van de bijbelWie de bijbel leest, begint meestal bij het begin. De eerste vijf boeken van de bijbel zijn Genesis, Exodus, Leviticus,…

Geschiedenis Tora: Wat is Kabbala – Joodse mystiek?Geschiedenis Tora: Wat is Kabbala – Joodse mystiek?Kabbala is de ziel van de Tora. Toen God de Tora aan Mozes openbaarde, gaf Hij ook uitleg over de Kabbala. De Kabbala is…
Multifunctioneel centrum in Scheveningen: ChizoneOp een steenworp afstand van het Scheveningse strand staat als een ontmoetingsplek tussen oost en west een monumentale k…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lilith
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Alphabet_of_Ben_Sira
  • De bijbel

Reageer op het artikel "Lilith en Eva, de vrouwen van Adam"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Robin Hagendoorn, 05-01-2020 00:59 #5
Ik vind het ook wat vergezocht dat Adam twee vrouwen had, nog voor de 7de dag; Gen. 2 kan ook een uitweiding zijn van Gen. 1. Ook het idee, dat de kinderen van Adam en Eva met elkaar trouwden en seks hadden is biologisch een probleem zou zijn, is pas aannemelijk na een aantal generaties en juridisch gezien pas na de instelling van de wetten van Mozes. De mens was net geschapen en biologisch/genetisch gezien perfect. De kinderen van Adam en Eva hadden geen gaten in hun DNA en daarom geen risico op genetisch verval door inteelt.

Daans, 14-04-2019 17:05 #4
Dat Eva de tweede vrouw van Adam was, blijkt uit Genesis 2 vers 21-23. Hierin creëert God opnieuw een vrouw, terwijl in Genesis 1 vers 26-28 al is te lezen dat man en vrouw door Hem op de zesde dag van de scheppingsweek zijn gemaakt.

Dit is nogal kort door de bocht in Genesis 2 staat geen tijdsaanduiding, dat kan dus net zo goed gebeurd zijn tijdens Genesis 1 op de zesde dag.

Lees Genesis 2 als een flashback naar wat er in de eerste 6 dagen van de schepping is gebeurd.

Jimpy, 06-02-2017 12:43 #3
Boom der kennis des goeds en des kwaads

Een satire, die zijn oorsprong heeft vanuit kabbala en mystiek, heeft ervoor gezorgd dat sommigen zijn gaan aannemen in bepaalde kringen dat Adam twee vrouwen had gehad, weliswaar achter elkaar, maar wel twee denkt men.
Zodoende vind men grond om meerdere vrouwen te mogen hebben in een huwelijkshuishouden, maar is dat wel zó?
Wanneer we de bijbelverzen lezen, zien we echter dat YHVH de mens schiep en daar een paar grondregels aan wijdde in Hoofstuk 1 van Genesis en in het tweede hoofstuk over diezelfde tweemens uitweidt.
Dat maakt er niet driemens van, het blijven er twee, die als voorbeeld geschapen zijn in huwelijksrelatie tot elkaar. Twee die zondigen, berouw krijgen, wel de consequenties moeten aanvaarden en als twee verder gaan.
In die tweemens ligt een groot geheim besloten en een afspiegeling van Yeshua en Zijn Bruid, welks bruiloft gaat plaatsvinden in de nog te vervullen najaarsfeesten

Nizam, 09-11-2013 01:20 #2
'De Bijbel is de enige ware bron van alle waarheden. Alle andere boeken zijn niet geïnspireerd door God, en daardoor onbetrouwbaar, althans wat geschiedschrijving betreft. Groeten Franet.'

En moeten wij deze stelling die je als absolute waarheid (zonder enige onderbouwing of wetenschappelijk bewijs) aanzwengelt, zo maar en klakkeloos van je aannemen Franet? Ik dacht het toch echt niet. Dat is de hypocrici van heeeel veeeel religieus gelovigen. Ze beweren iets en zeggen daarbij hooguit dat 'God' of 'Zijn hand' daarachter zit en that's it! Dat is heel erg goedkoop en zeer ongeloofwardig! Daarin zit uiteindelijk ook het failliet van godsdienst en religiositeit verschuild.

De wetenschap bewijst op grond van de vondst van duizenden kleitabletten en andere objecten van de Sumeriërs dat de verhalen in tora, bijbel en koran over de schepping, het paradijs, de zondvloed e.d. heel ordinair ontleend (gestolen) zijn uit de Sumerische mythologie. (Overigens is dat ook een van de grondredenen waarom geëngageerde/missionaristische gelovigen een grote hekel hebben aan het wetenschapsinstituut, de wetenschappelijke benadering en oprechte wetenschappers. Maar dat terzijde.)

Waar verdedigers/verkondigers van deze monotheïstische godsdiensten de mensheid willen laten geloven dat deze verhalen voor het eerst in de tora, bijbel of koran werden opgetekend, verlochenen zij het feit dat deze verhalen duizenden jaren vóór het ontstaan van de bedoelde godsdiensten al door Sumeriërs op tabletten werden opgetekend.

Dus NEE mensen. Laat je niets zo maar wijs maken.
De Bijbel is ZEER BESLIST NIET! de enige ware bron van alle waarheden.
En, het is een regelrechte leugen en belediging/vernedering van heel veel schrijvers van boeken om te beweren dat alle andere boeken onbetrouwbaar zouden zijn omdat zij niet geïnspireerd zouden zijn door God. Deze bewering getuigt ook van onrespect en belediging aan het adres van ongelovigen of atheïsten onder ons. Want deze bewering gaat ervan uit dat mensen die niet in god geloven daarom ook eigenlijk dom zijn. Foei toch! Geëngageerde/missionaristische gelovigen zouden zich hiervoor moeten schamen!

Groeten…

Franet (infoteur), 03-10-2011 11:22 #1
Eva was WEL de eerste en enige vrouw van Adam. Genesis 1 en Genesis 2 spreken elkaar niet tegen: Genesis 1 geeft een verslag van de volgorde der gebeurtenissen. Genesis 2 geeft een meer gedetailleerd verslag van de manier waarop alles is geschied. De Bijbel is de enige ware bron van alle waarheden. Alle andere boeken zijn niet geïnspireerd door God, en daardoor onbetrouwbaar, althans wat geschiedschrijving betreft. Groeten Franet.

Infoteur: Ddem
Gepubliceerd: 19-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 5
Schrijf mee!