Kuan Yin, de chinese moeder godin

Kuan Yin, is een geliefde godin van miljarden mensen over de wereld. Haar naam betekent ' wie de schreeuwen van de wereld.' hoort.

Kuan Yin

Haar naam wordt ook wel geschreven als Quan Yin, Quan’Am, Kannon of Kannin. Zij is de verpersoonlijking van meelevendheid en vriendelijkheid en hoort het huilen van elk wezen. Kuan Yin wordt ook wel de godin van de vergeving (Goddess of Mercy) genoemd. Zij is een maagd godin die vrouwen beschermt, zij is beschermvrouwe van de zee, zij helpt hen die om haar hulp vragen en hoort elk gebed.

Het is een historisch feit dat Kuan Yin de Chinese versie van de mannelijke god Avalokiteshvara is. In China, begon haar verering dus als mannelijke god, maar in de tijd veranderde dit van god naar godin en in de negende eeuw was haar populariteit groter dan die van Avalokiteshvara.

Huilende wilgen

Kuan Yin wordt vaak in kunst afgeschilderd wordt terwijl zij een bladtakje vasthoudt, afkomstig van de ' huilende wilgen ' boom, bekend wegens zijn slepende bladtakken die tot op de grond neerhangen en waarlangs de regendruppels als tranen druppelen. Één van zijn distinctieve kenmerken is dat hij groen blijft gedurende het jaar, verwijzend wellicht aan het vruchtbaarheidsaspect van de godin, die in beelden altijd wordt afgebeeld met een zuigeling.

Over de eeuwen heen, hebben afbeeldingen van Kuan Yin altijd haar vloeiende lijn gehouden, heel erg zoals de wilgenboom zelf, die de capaciteit heeft om tijdens de hevigste winden om te buigen en om dan in de lente terug in vorm te komen. Wie wil er immers stijf en strak staan als de grote eik en dan tijdens en storm omwaaien? In plaats daarvan, moet men flexibel als de wilg zijn, die elke storm overleeft.

Of misschien, gebruikt Kuan Yin slechts de wilgentak om de goddelijke nectar van het leven op haar liefhebbers te bestrooien, de nectar die zij in de vaas heeft in haar andere hand.

Als u een afbeelding van Kuan Yin in uw huis heeft, brengt dit geluk en bescherming.

Boek

Er is een mooi boek over Kuan Yin, de goddelijke moederfiguur. In dit boek worden vele overeenkomsten getoond met Moeder Maria. Voor mensen die geinteresseerd zijn in Kuan Yin is dit boek zeker een aanrader.
© 2007 - 2024 Bettyhores, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ochtendmisselijkheid of reisziekte? De Sea-Band helpt!Zwangere vrouwen hebben vaak de eerste drie maanden last van (ochtend)misselijkheid. Andere mensen en kinderen hebben la…
Magnified Healing®Magnified Healing® is net als Reiki een energetische vorm van helen en behandelen. Alleen is Magnified Healing® nog niet…
Heilige Birmaan: de legendeDe Heilige Birmaan is een mysterieuze aanwezigheid, met zijn doordringende saffierblauwe ogen, zijn gouden gloed en die…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…

Islam en haar pijlersHedentendage is de Islam een veelbesproken en helaas ook veel bekritiseerde religie. Helaas, omdat het grootste deel van…
Bestaat Shangri-La echt?Bestaat Shangri-La echt?Shangri-La is geen vakantieparadijs. Het is ook geen eldorado. En het is beslist niet het equivalent van het goudland va…
Bronnen en referenties
  • http://www.amerigo.nl/ow/heiligen/9020283529.html
Bettyhores (13 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.