Het getal '7' in het boek Openbaring
Het laatse boek van de Bijbel plaatst de lezer uit de 21e eeuw vaak voor grote raadsels. De manier van schrijven en de gebruikte beelden staan ver van ons af. Ook de gebruikte getallen en hun achterliggende betekenis zijn niet direct helder. Een van de getallen die regelmatig voorkomt in het boek Openbaring is het het getal '7'. Wat is de betekenis van dit getal?
In het Nieuwe Testament komt het getal '7' in totaal 88 keer voor, waarvan maar liefst 56 keer in het boek Openbaring. Daarmee is wel duidelijk dat '7' in dit boek een bijzondere functie heeft. Er zijn 7 gouden kandelaars, de 7 sterren, 7 boodschappen aan 7 gemeenten, 7 zegels, het lam heeft 7 horens en 7 ogen, 7 engelen, 7 bazuinen, 7 schalen met plagen, 7 geesten die voor de troon zijn, etc.
Maar er zijn ook nog vele verborgen series van zeven. De uitdrukking ‘De Here God, Almachtige’ komt exact zeven keer voor (1:8, 4:8, 11:17, 15:3, 16:7, 19:6, 21:22). De precieze uitdrukking ‘Hem, die op de troon gezeten is’ komt ook exact zeven keer voor (4:9, 5:1, 7, 13, 6:16, 7:15, 21:5), terwijl varianten vaker voorkomen (4:2, 3, 7:10, 19:4, cf. 20:11). Zeven keer zegt Christus van zichzelf dat Hij komt (2:5, 16, 3:11, 16:15, 22:6, 12, 20). De titel Christus komt 7 maal voor, terwijl de naam Jezus 14 keer maal genoemd wordt (2 maal 7). Het woord ‘Lam’ komt in totaal 28 keer voor (4 maal 7). Zo zijn er nog veel meer aanwijzingen te vinden voor het gebruik van het getal zeven of een veelvoud daarvan.
Wat wil dat getal zeven nu eigenlijk zeggen? We zullen de exacte betekenis natuurlijk altijd uit de directe context moeten halen, maar we kunnen wel in het algemeen wat zeggen. Velen zullen kunnen vertellen dat het getal zeven heeft te maken met volheid, totaliteit, compleetheid of het maximale. In die betekenis is het niet alleen beperkt tot het Oude Israël, maar in geheel het Oude Midden-Oosten had dit getal deze betekenis. Wat is de oorsprong? De geleerden zijn het er over eens dat het alles te maken heeft met de maancyclus van 4 maal 7 dagen. Door de waarneming van de 4 fasen van de maan, kwam men er al snel toe de tijdspanne van zeven dagen te beschouwen als een ‘volle’ of ‘complete’ periode.
In een later stadium ging men het getal ook opvatten als het getal van het universum. Dat had alles te maken met het feit dat 7 bestond uit de som van 3 en 4. In het toenmalige wereldbeeld werd datgene wat zich onder het hemelgewelf bevindt, verdeel in drie verticaal ten opzicht van elkaar liggende delen: hemel, aarde en onderwereld. De wereld zelf bestond uit 4 windstreken, die de horizontale dimensies vertegenwoordigen. De combinatie van 3 als het getal van de hemelse totaliteit, en 4 als het getal van de gehele aarde, ging daarom de volmaakte volheid aanduidden.
Zo heeft het getal 7 dus haar specifieke waarde gekregen, als het getal dat volheid en compleetheid uitdrukt. Als het dus gaat over de zeven gemeenten, dan gaat het ook over de complete wereldkerk. Als het gaat over de zeven plagen, dan gaat het over het complete eindoordeel van God. Als God 7 keer als de almachtige wordt aangeduid, dan wil dat dus zeggen dat Hem alle macht en alle eer in z’n totaliteit toekomt.