Bijbelstudie voor diaconale jongerenreis

Bijbelstudie voor diaconale jongerenreis De basis van een diaconale jongerenreis is het evangelie van Jezus Christus uitdragen in woorden en werken. Tijdens ontmoetingen en gesprekken met mensen in een andere cultuur kun je je verschillende keren echt een ‘apostel ‘ voelen. De mensen waarmee alles begonnen is. Tijdens zo´n reis kan het goed zijn om de Alpha cursus als basis van een Bijbelstudie te gebruiken.

Het begin: Terug naar de basis

De naam van de Alpha cursus zegt het al: het begin. De Alpha is de eerste letter van het Griekse alfabet. ‘Ik ben de Alpha en de Omega, het begin en het Einde’ zegt Jezus. (Openbaring 1: 8, 21: 6) De Omega is de laatste letter van het Griekse alfabet.
Een diaconale reis kan ook een begin zijn. Een begin van wat? Ja, wie weet waar het naar toe mag leiden. Hopelijk dichter bij God. De Alphacursus is vooral een eenvoudig begin. De cursus is al voor vele mensen over de gehele wereld tot zegen geweest . De reden om met de Alphacursus bezig willen te zijn is tweeledig:
  • Vanuit de basis naar diepgang en groei. De meeste vragen die je als (beginnend) gelovige kunt hebben worden in de cursus behandeld.
  • Gemotiveerd en enthousiast worden om ‘straks’ zelf de Alphacursus aan anderen te geven. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn!

Verdieping

We zeiden het al. Naast de basiskennis die de Alphacursus ons aanreikt kun je vooral ‘diepgaan’. Hoe kun je dat doen? Je kant bijvoorbeeld Grieks gaan leren! Grieks is de taal waarin het Nieuwe Testament is geschreven. Het kan een boeiend avontuur worden om je te verplaatsen in de taal van Jezus, Petrus, Paulus, Stefanus en al die andere fascinerende mensen die aan de basis stonden van een geweldige boodschap!

Hoe?

Allereerst is het leren van het Griekse alfabet natuurlijk aan de orde. Vrees niet, het is te doen. Bijna een makkie. Binnen enkele dagen kun je bijvoorbeeld een gedeelte uit het Griekse Johannes-evangelie lezen.

Je spreekt meer Grieks dan je denkt!

In onze Nederlandse taal zijn meer Griekse woorden ingeslopen dan je denkt: Basis, Stadion, Delta, Diploma, Dogma, Drama, Climax, Crisis, Schema, Karakter, Krater, Bibliotheek, Catalogus, probleem, Komeet, Marathon.

Waarom Grieks leren?

Grieks is de grondtaal van het Nieuwe Testament. Sommige betekenissen van Griekse woorden kunnen in een Nederlandse bijbelvertaling niet altijd goed weergegeven worden. In het Grieks schenkt de spreker of schrijver op een andere wijze aandacht aan een handeling of gebeurtenis. Door de basiskennis aan te leren heb je een ’gereedschap’ in huis waarmee je op een eenvoudige wijze een boeiende en diepgaande bijbelstudie kunt opzetten. Tenslotte is het de moeite waard om jezelf het Grieks verder eigen te maken want het is helaas niet zo dat je binnen enkele weken alle in’s and out’s van het Grieks kent. Tijdens de bespreking van een les uit het Alpha-boekje kun je steeds één bijbeltekst centraal stellen. Deze tekst kun je aan de hand van de Griekse basiskennis gaan ‘uitpellen’.

Structuur van een ui

Een bijbeltekst is als het ware opgebouwd net als de structuur van een ui. Het scheelt weinig of je krijgt er ook nog tranen van in je ogen. Door gebruikmaking van de uimethode ontdek je ‘geheimen’ in de tekst die normaal verborgen blijven. Je pelt als het ware de tekst ´open´.

Benodigdheden

  • Iemand die Grieks kan. (het gaat om de basis!)
  • Bijbel
  • Alphacursus werkboekje
  • Flinke dosis enthousiasme in combinatie met humor
  • Open hart voor God
© 2010 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alphacursus en bijbelstudie vanuit het GrieksAlphacursus en bijbelstudie vanuit het GrieksDe Alphacursus is een toegankelijke cursus voor mensen die meer van het evangelie van Jezus Christus willen weten. De cu…
Het Grieks alfabet. Ontdek het van Alfa tot OmegaHet Grieks alfabet. Ontdek het van Alfa tot OmegaHet Griekse alfabet is de basis van ons alfabet. Wij hebben ons alfabet gebaseerd op het Latijnse dat gebruikt werd door…
Waarom Grieks te kiezen op een gymnasiumWaarom Grieks te kiezen op een gymnasiumNaast de Romeinse grootmacht bestond er voor de geboorte van Jezus Christus nog een zeer ontwikkeld volk: de Grieken. He…
Het gymnasium in NederlandHet gymnasium in NederlandIn Nederland kennen we binnen het voortgezet onderwijs verschillende opleidingsniveaus. De opleiding met het hoogste niv…

Het getal '7' in het boek OpenbaringHet getal '7' in het boek OpenbaringHet laatse boek van de Bijbel plaatst de lezer uit de 21e eeuw vaak voor grote raadsels. De manier van schrijven en de g…
Messiasbelijdende Joden: wat zijn Messiaanse Joden?Messiasbelijdende Joden: wat zijn Messiaanse Joden?Messiasbelijdende Joden of Messiaanse Joden maken deel uit van een wereldwijde beweging van Joodse mensen die geloven da…
Bronnen en referenties
  • Bijbel
  • Bijbels Grieks woordenboek
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.