Verschillen tussen de boeken Koningen en Kronieken

Verschillen tussen de boeken Koningen en Kronieken Er zijn veel verschillen tussen de boeken Koningen en Kronieken. Het boek Kronieken dingen weg, voegt toe, verandert feiten, of geeft een nieuwe (theologische) interpretatie aan gebeurtenissen. De schrijver bedrijft propaganda. Dit had er bijna voor gezorgd dat schriftgeleerden het boek weg wilden houden uit de Bijbelse canon. Dit is echter niet gebeurd. Maar wel interessant is de vraag daardoor deze verschillen zijn ontstaan. Dit artikel geeft een eerste verkenning. Het bijbelboek Kronieken is special geschreven met het doel om een ander beeld te geven van David en zijn koningshuis. Dit is zowel het geval met betrekking tot de feitelijke geschiedenis als de achterliggende theologie of interpretatie. Daarom heeft de schrijver(s) van Kronieken veel geredigeerd en herschreven, onder andere aan de hand van het boek Koningen.

Thema's

Beide boeken behandelen veel van dezelfde thema’s en zijn in een gelijksoortige stijl geschreven. Ook komen vaak dezelfde gebeurtenissen aan bod. De verschillen zitten hem in een aantal dingen. Ten eerste behandelt het boek Kronieken alleen de geschiedenis van de koningen van het zuidelijke rijk Israel. In Koningen gaat de schrijver ook uitgebreid in op de geschiedenis van het Noordrijk, van het ontstaan tot de val in 722 voor Christus.

Historische feiten

Een tweede categorie van verschillen zijn de veranderingen van als te boek gestelde historische feiten of gebeurtenissen. Een voorbeeld daarvan is dat in 2 Samuel 10:18 David zevenhonderd Armeense strijders in strijdwagens dood. In 1 Kronieken 19:18 zijn dat er intussen zevenduizend geworden. In het boek Koningen heeft Salomo veertigduizend paarden, in het boek Kronieken zijn dat er inmiddels nog maar vierduizend.

Theologische veranderingen

De derde groep verschillen heeft een overlap met de tweede groep, maar in dat geval gaat het meer om verandering van de theologische uitleg van de gebeurtenissen. Het bekendste voorbeeld daarvan is dat David in een volkstelling houdt. Dit heeft God verboden en als reactie daarom sterft de zoon van David. In Koningen is het nog God die David aanzette tot de volkstelling, in Kronieken is God intussen veranderd in Satan.

Verklaring verschillen

Het is niet heel moeilijk om de verschillen te verklaren. Het boek Samuel en de boeken van Koningen zijn waarschijnlijk geschreven – mogelijk op basis van oudere teksten - in de ballingschap. Toen lag de herinnering aan de Hebreeuwse koninkrijken nog vers in het geheugen. Ook de fouten die waren gemaakt door onder andere de leiders waren bij iedereen – of althans de meeste mensen – bekend. Daarom wordt daar met veel meer openheid over geschreven.

Boek Kronieken

Het boek Kronieken daarentegen is hoogstwaarschijnlijk geschreven na de ballingschap. Er was niemand die het bestaan van beide koninkrijken had meegemaakt, en de herinnering aan de fouten die werden gemaakt vervaagde. In deze tijden had het Joodse volk, dat bijna voortdurend leefde onder bezetting, sterk de behoefte naar onafhankelijk. Het onafhankelijke Zuidrijk en het koningshuis van David werd daardoor steeds meer genostalgiseerd. Dit zien we dus ook terug in het boek Kronieken. De meeste slechte eigenschappen van David worden weggelaten en feiten worden aangepast om hem zo goed mogelijk uit de verf te laten komen.

Focus

Zo is het boek Kronieken niets te leven over het feit dat Salomo altaren bouwt voor de afgoden van zijn (bij)vrouwen. Maar wel is bijvoorbeeld te lezen dat hij tot twee keer toe gezalfd is. Dit feit komt in het boek Kronieken niet naar voren. De centrale focus ligt op de dynastie van David en probeert een perfect beeld te geven van de hem en zijn nakomelingen. Zijn huis symboliseert namelijk unieke betekenis en rol van het volk Israel en haar toewijding aan de Torah. Er is ook speciale aandacht voor het huis van Zadok en de bouw van de tempel die toentertijd respectievelijk werden gevormd en gebouwd.

Huis van David

Veel van het boek is daarom alleen dit licht te begrijpen. De stambomen die worden aangehaald hebben allemaal als doel om de glorie van het huis van David te onderbouwen. Ook veel van getallen- en getallensymboliek hebben een symbolische betekenis. Wanneer deze symboliek overigens niet bekend is zijn ze nog steeds lastig te begrijpen.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bijbel: Richteren, Ruth, Samuël en KoningenDe bijbel: Richteren, Ruth, Samuël en KoningenDe bijbel is helemaal geen gemakkelijk boek om zo maar te lezen. Interessant en de moeite waard is het zeker wel. Wat te…
Bijbelverhalen: (Koning) DavidBijbelverhalen: (Koning) DavidDavid en de Bijbel. Bij veel mensen gaat er misschien wel een lichtje branden. Er zijn weinig personen in de Bijbel waar…
Uria, Batseba en David in stamboom van Jezus volgens MatteüsUria, Batseba en David in stamboom van Jezus volgens MatteüsTwee evangelisten in de Bijbel hebben een geslachtsregister van Jezus opgenomen in hun evangelie, Matteüs en Lucas. Matt…

Bijbelstudie: Paulus over het Griekse woord 'hetoimos'mijn kijk opBijbelstudie: Paulus over het Griekse woord 'hetoimos'Bereid zijn we allemaal wel eens. Bijvoorbeeld iemand een keer helpen bij een verhuizing. Maar zijn we ook bereid om een…
Bijbel: Het boek AmosBijbel: Het boek AmosAmosi is een van de zogeheten kleine profeten uit het Oude Testament. Ter gelijkertijd is het hoogstwaarschijnlijk de ee…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 13-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.