Het Bijbelboek Ezechiël

‘Ik profeteerde zoals hij mij gezegd had, en de lichamen werden met adem gevuld. Ze kwamen tot leven en gingen op hun voeten staan: een onafzienbare menigte’. Een citaat uit het Bijbelboek Ezechiël (37:10). In dit gedeelte ziet de profeet beenderen tot leven komen. Wat zegt dit boek en wat is de plaats ervan in het verhaal van de Bijbel?

Plaats in de geschiedenis

Het boek Ezechiël is te vinden in het Oude Testament (OT), de eerste helft van de Bijbel. Het OT beschrijft de geschiedenis voor de komst van Jezus. Na vijf boeken van Mozes, geschiedenis en poëzie is het werk van profeten te lezen. Een profeet is iemand die woorden van God doorgeeft aan de mensen. Een van deze profeten is Ezechiël. Ezechiël is werkzaam in 593-571 voor Christus. Na de verwoesting van Jeruzalem werd het volk van Juda als ballingen meegenomen naar Babel. De profeet is deze periode werkzaam onder de ballingen.

Inhoud

Het boek is verhalend en in de ik-vorm geschreven. Het bevat vooral profetieën en visioenen. In alles word Gods bovenaardse verhevenheid beschreven. Dit is al te lezen in het eerste visioen met beelden en goddelijke figuren.
Ezechiel profeteert over de straf van God voor zonden van het volk, zoals verering van andere goden. Ook bevat het boek een belofte en de terugkeer naar Jeruzalem. De meeste boodschappen worden duidelijk gemaakt aan de hand van symbolische handelingen. Zo wordt Ezechiël bijvoorbeeld naar een bepaalde plaats gebracht voordat God tot hem spreekt.
Het doel van het boek is het volk de boodschap door te geven die hen bij God zou brengen. Juda en Israel waren het contact met God verloren. Daarom gaf God Ezechiël de opdracht om de boodschap van oordeel en herstel te brengen. Het land zou herrijzen als een dood lichaam (zie visioen van de dode beenderen). Er komt een nieuwe tijd waarin God laat zien wie Hij is.

De persoon Ezechiël

De naam Ezechiël staat voor ‘sterk is God’ of ‘hij zal door God gesterkt worden’. Ezechiël had moed en was vastberaden, hij volgde waar God hem wilde en zei wat God wilde dat hij sprak. Hij raakte niet ontmoedigd door afwijzende reacties van mensen om hem heen. Ezechiël was een man met veel voorstellingsvermogen. Hij had de gave om Jeruzalem gedetailleerd te zien, hoewel hij er 1600 kilometer van verwijderd was.

Opbouw

Het boek is als volgt opgebouwd:
  • Hoofdstuk 1-5: Ezechiël krijgt door middel van een visioen opdracht als profeet op te treden
  • Hoofdstuk 6-24: Profetieën en symbolen over schuld en ondergang van Juda en Israel
  • Hoofdstuk 25-32: Ondergang van volken rondom Israel
  • Hoofdstuk 33-39: Beloftes en herstel van Juda en Israel
  • Hoofdstuk 40 -48: Gedetailleerde visioen over de nieuwe tempel in Jeruzalem, offers en de indeling van het land
© 2009 - 2024 Inis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Oude Testament (Christendom)Het Oude Testament speelt een belangrijke rol binnen het Christendom. Het Oude Testament is het eerste gedeelte van de C…

Nikolaus Ludwig Graaf von Zinzendorf (1700-1760)Graaf N. von Zinzendorf studeerde rechten, maar hield zich na zijn studie al spoedig vooral bezig met theologie en de pr…
Birkat Hachama, één maal in de 28 jaar de zon lof aan zeggenBirkat Hachama is een Joodse gebedsritueel dat maar één keer in de 28 jaar gedaan wordt. Birkat Hachama wordt ook wel de…
Bronnen en referenties
  • De Nieuwe Bijbelvertaling, © Nederlands Bijbelgenootschap 2004 Gids bij de Bijbel; Elwel, Walter A; Voorhoeve Kampen; 1992
Inis (15 artikelen)
Laatste update: 20-03-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.