Ongeluksdag vrijdag de 13e

Vrijdag de dertiende staat bekent als een ongeluksdag. Maar wist je dat er uit onderzoek blijkt dat er op vrijdag de dertiende juist minder verkeersongelukken en branden gebeuren dan gemiddeld op andere dagen. Maar daar staat dan wel weer tegenover dat er meer ongelukjes gebeuren binnens en buitens huis.

Ontstaan vrijdag de 13e

Sinds de vierde eeuw is in het Westen de vrijdag een ongeluksdag. Het getal 13 is voor christenen en joden een ongeluksgetal. Dit verwijst waarschijnlijk weer naar de Judas, de dertiende gast aan het Laatste Avondmaal, die Jezus verried. De combinatie hiervan maakt vrijdag de dertiende tot een ongeluksdag, een dag voor doem en ongeluk, een dag om te vermijden.

Houtafkloppen

Op kaal hout afkloppen in een bekent fenomeen. Als iemand wat heeft gezegd of een opmerking heeft gemaakt die een ongeluk kan brengen, word er op een stukje ongeschilderd hout afgeklopt. Dit is een gewoonte die voortkomt uit een oude Keltische traditie van bomenverering.

Symbolen van het bijgeloof

Kaars

Een brandende kaars staat voor licht en leven. De uitvinders van de kaars op de verjaardagstaart zijn de oude Grieken. De wraakzuchtige godin van de jacht, Artemis, die het vooral op kinderen had voorzien, vond dat tijdens de viering van het feest de kaarsen in een adem moesten worden uitgeblazen. Lukte je dat, dan zou de godin haar je genade schenken. Tot en met je veertiende levensjaar kreeg je kaarsen op je taart, daarna was het ongeluksgetal 13 gepasseerd.

Boom

Een boom staat voor vruchtbaarheid en levenskracht. Door op (ingeschilderd) hout af te kloppen na een zonder bij na te denken uitspraak, word nog steeds veelvuldig gedaan.

Kat
De kat bezit bovennatuurlijke krachten. Maar de kleur zwart, staat voor kwaad en dood en is bijna altijd negatief. Een zwarte kat die je tegenkomt of van je weg loopt brengt daarom ongeluk.

Geeuwen

Een hand voor je mond houden tijden het geeuwen, voorkomt dat er geesten via je mond binnen komen.

Eerste melktandje

Het eerste melktandje werd bewaard om bij overlijden het mee te kunnen geven in de kist. De levensloop vormt zo een ononderbroken cirkel.

Halloween

Halloween is het feest van de duisternis. Het feest van de winter die nadert. De pompoenen en heksen zijn voor de commercie er bij gedaan.

Paasei

Het paasfeest is een lente en vruchtbaarheidsfeest. Het ei is het sterkste symbool voor levenskracht. Vandaar de naam paasei.

Het getal drie

Het getal drie staat vooral bekent om de Heilige Drievuldigheid: de Vader, de Zoon, de Heilige Geest. De moderne Drievuldigheid staat voor: Drie hoera's voor de jarige, je mag drie maal raden, je mag je pincode drie keer uitproberen voordat je bankpas wordt geblokkeerd.

Het getal zeven

Het getal zeven verwijst naar de kosmos. Het verwijst namelijk naar de zeven zonden, de zeven vette jaren, en de huwelijkscrisis. Beter bekent als: the 7 year-itch. En dan te bedenken dat veel mensen juist het getal zeven juist hun geluksgetal is.

Een spelletje

Voor de meest van ons is bijgeloof maar een spelletje. Maar er zijn ook mensen die hier bloedserieus in zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan pokeraars, die altijd dezelfde (ongewassen) onderbroek aan hebben tijdens het pokeren. Of topatleten en sporters die eerst een bepaald ritueel volgen voor de wedstrijd voor wat geluk. Maar voor onze voorouders was bijgeloof vaak een zaak van leven of dood. Vroeger had een gezin had vaak maar een koe. Als je daar voor niet eerst alle rituelen in acht nam, was niet verzekerd van de bescherming van de goden. Met de gevolgen dat de koe gestolen werd of dood ging.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijdag de 13e de ongeluksdag?Voor vele mensen een dag waar ze toch wel even bij stilstaan. Zou er wellicht iets goed fout gaan vandaag ? Waar komt di…
Vrijdag de 13e in het verkeerVrijdag de 13e in het verkeerOp vrijdag de 13e gaan veel bijgelovige mensen weer met knikkende knieën de deur uit. Wat het verkeer betreft, is die an…
Ongeluksgetal dertien en vrijdag de dertiendeOngeluksgetal dertien en vrijdag de dertiendeWij Nederlanders en mensen van andere landen denken toch even na bij het getal dertien of bij vrijdag de dertiende. In C…
Waarom brengt vrijdag de 13e ongeluk?Waarom brengt vrijdag de 13e ongeluk?De angst voor vrijdag de dertiende en de angst voor het getal dertien. Dertien wordt gezien als het ongeluksgetal en sam…
De godsdienstvrijheid in de Nederlandse GrondwetMede naar aanleiding van de discussie in 2009-2010 over het al of niet schrappen van het artikel in de Grondwet dat over…
Bronnen en referenties
  • Noord-Hollands dagblad editie West-Friesland
Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.