Het vliegend spaghettimonster

Het geloof van het vliegend spaghettimonster, of kortweg VSM is jong, ongeveer vijf jaar geleden kwam Bobby Henderson met zijn brief aan de Kansas School Board. Deze brief was het begin van de religie van het VSM. Hoewel veel mensen dit geloof omschrijven als een parodie, blijven de pastafarians, zoals de volgelingen zich noemen, bidden tot hun Noedelige Meester in hun piratenpak. Zij vinden dat de religie minstens even logisch is als christendom of enige andere religie.
Bron: Niklas Jansson, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Niklas Jansson, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Profeet

De profeet van het VSM, Bobby Henderson, begon met het verspreiden van de religie toen hij tijdens zijn natuurwetenschappenles, ook les kreeg over het christendom. Hij was het hier zo mee oneens dat hij naar de Kansas school board een brief schreef. In deze brief (Open Letter to the Kansas School Board, te lezen op de officiële site van het VSM) schreef hij niet dat ze moesten stoppen met het lesgeven van religies als zijnde wetenschappen, maar schreef hij dat hij ook les wilde krijgen over het VSM. Hiermee was de basis voor dit geloof gelegd.

Schepping

Zoals met bijna alle religies is ook hier het geval dat de god het heelal geschapen heeft. Volgens het scheppingsverhaal werd het VSM moe van het vliegen door de leegte, en creëerde hij licht. Vervolgens maakte hij water, daarna kwam het lang, met de berg. Na de bomen maakte hij dieren. En natuurlijk piraten.
Bron: Liam Vleck, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Liam Vleck, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Piraten & broeikaseffect

Profeet

Zoals de figuur laat zien, stijgt de temperatuur naarmate het aantal piraten daalt. Het gaat hierbij om ‘echte’ piraten, met ooglapjes die plunderend de zeeën bezeilen, en niet om piraterij als het illegaal downloaden van software ed. Vanwege deze link tussen piraten en de opwarming van de aarde vinden pastafarians dat iedere aanhanger van het geloof zich dient kleden in een piratenoutfit. Dat zou de enige manier zijn om het broeikaseffect tegen te werken.

Bewijs

Als bewijs voor het vliegend spaghettimonster geven pastafarians verschillende zaken op. Van de structuur van proteïne en andere (vaak organische) stoffen. Ook formaties van sterren of andere hemellichamen moeten eraan geloven.

Voordelen bekering

De pastafarians geven verschillende voordelen voor bekering, deze houden in:
 • Een alternatieve hemel, met stripperfabrieken en biervulkanen zover het oog reikt.
 • Iedere vrijdag een religieuze feestdag.
 • Geen religieuze plichten of beperkingen. De piratenoutfit is geen verplichting. Bidden mag wel, maar is niet nodig. Als een pastafarian bid dient dit gebed te worden afsloten met RAmen, in plaats van het christelijke Amen.

Gospel

Alle informatie over het VSM staat opgeslagen in ‘the gospel of the flying spaghettimonster’. In deze gospel staat ook de pastafarische variant van de tien geboden, de acht liever-nieten. Deze luiden:
 • Ik heb echt liever niet dat je je gedraagt alsof je heiliger bent dan iedereen anders wanneer je mijn noedelige geweldigheid beschrijft. Als sommige mensen niet in mij geloven is dat oké. Echt, ik ben niet zo ijdel. Trouwens, dit gaat niet over hen dus verander niet van onderwerp!
 • Ik heb echt liever niet dat je mijn bestaan gebruikt al een excuus om andere te onderdrukken, onderwerpen, straffen, van hun ingewanden te ontdoen, en/of gemeen tegen te zijn. Ik heb geen offers nodig en het woord ‘zuiverheid’ is om bronwater te omschrijven, niet voor mensen.
 • Ik heb echt liever niet dat je mensen beoordeeld op hun uiterlijk, hun kleding of hun manier van praten. Gewoon aardig zijn, goed? O, en trouwens, onthoud dit eens: vrouw = mens. Man = mens. Samey = Samey. Het ene is niet beter dan het andere, tenzij we over mode praten en het spijt me, maar ik gaf dat aan vrouwen en sommige mannen die het verschil tussen roze en paars kennen.
 • Ik heb echt liever niet dat je je gedraagt op een manier die aanstoot kan geven aan jezelf of je willige partner met de wettige leeftijd EN geestelijke volwassenheid. Voor wie daar problemen mee heeft: ik geloof dat de uitdrukking is: "Doe 't effe lekker met jezelf", tenzij je daar aanstoot aan neemt; in dat geval moet je maar eens de TV uitzetten en voor de verandering een ommetje maken.
 • Ik heb echt liever niet dat je discuteert met onverdraagzame, hatende mensen op een lege maag. Eet eerst.
 • Ik heb echt liever niet dat je voor miljoenen dollars kerken/tempels/moskeen/heiligdammen bouwt om mijn noedelige geweldigheid te eren terwijl je dat geld beter kunt besteden aan (kies er maar een uit):
  • a. Armoede beëindigen
  • b. Ziekten genezen
  • c. In vrede leven, met passie liefhebben en de kosten van kabeltelevisie omlaag brengen. Ik mag dan een complex en alom aanwezig wezen zijn, maar ik geniet van de simpele dingen in het leven. Ik kan het weten, ik BEN de schepper.
 • Ik heb echt liever niet dat je tegen mensen zegt dat ik tegen je praat. Je bent niet zo interessant. Word volwassen! En ik zei je dat je je naasten lief moet hebben, kun je die hint niet begrijpen?
 • Ik heb echt liever niet dat je met andere dingen doet je alleen zou willen dat ze met jou doen als je fan bent van leer/glijmiddel. Als de andere persoon het ook goed vindt, daarentegen, mag het (zie ook # 4), neem foto’s en in Mike’s naam, draag een condoom! Het is een stukje rubber. Als ik niet had gewild dat het goed voelde, had ik wel stekels toegevoegd of zoiets.

Toekomst

Op het moment wordt er gewerkt aan het bouwen van een groot piratenschip. De bedoeling is dat dit schip op een dag de wereldzeeën bevaart, als een drijvende kerk, zodat mensen meer te weten kunnen komen over het VSM. En wat er dan gebeurd? Wie weet lopen over een aantal jaar alleen nog maar pastafarians over de wereld. Of misschien sterft de vriendelijke internetreligie een stille dood. Tijd zal het uitwijzen.
© 2008 - 2024 Lisa-het_genie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het evangelie van het vliegend spaghettimonsterHet evangelie van het vliegend spaghettimonsterHet geloof in het vliegend spaghettimonster is een legitieme religie in verschillende landen. Volgens het evangelie van…
Het Vliegend Spaghettimonster (VSM): een mislukte parodiemijn kijk opHet Vliegend Spaghettimonster (VSM): een mislukte parodieHet Vliegend Spaghettimonster (VSM, oorspronkelijk: Flying Spaghetti Monster, afgekort als FSM) is de god van het pastaf…
Godsdienst van de Onzichtbare Roze EenhoornGodsdienst van de Onzichtbare Roze EenhoornOm diverse hardnekkige redenaties van strengen gelovigen onderuit te halen, zijn er in de loop der tijd diverse satirisc…
Christelijke rockSommige christenen vinden alle harde muziek van de duivel, sommige rockfans denken dat een christen nooit naar goede muz…
Bronnen en referenties
Reactie

Anne, 10-09-2009
Eigenlijk zou het vliegend spaghetti monster geloof een eigen gebouw krijgen, net als de kerk. En het moet officieel als religie erkend worden. Kijken hoelang het duurt tot de pinkstergemeente christenen staan te protesteren, en dat bewijst dan alleen maar dat ze gelijk hebben. Reactie infoteur, 11-09-2009
Wat denk je van een piratenschip? Dat lijkt mij het meest toepasselijk.

Lisa-het_genie (24 artikelen)
Laatste update: 09-10-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.