Godsdienst van de Onzichtbare Roze Eenhoorn

Godsdienst van de Onzichtbare Roze Eenhoorn Om diverse hardnekkige redenaties van strengen gelovigen onderuit te halen, zijn er in de loop der tijd diverse satirische godsdiensten opgestart, met als enige doel om de redenatie fouten expliciet te maken. De godsdienst van de Onzichtbare Roze Eenhoorn, ook wel bekend onder Invisible Pink Unicorn of IPU, is een van de bekendere satirische godsdiensten

De inhoud van het geloof

De godsdienst is naar alle waarschijnlijkheid online ontstaan, in de eerste Usenet discussiegroepen. De eerste gedocumenteerde verschijning stamt uit 1990, maar waarschijnlijk wordt de Onzichtbare Roze Eenhoon al langer als beeldspraak bij godsdienst gebruikt. De eerste “heilige” documentatie stamt uit 1995, wanneer het manifest van Eley wordt opgesteld door een aantal studenten. Hierin wordt de contradictio in terminis in de naam van de godin uitgelegd:

"Invisible Pink Unicorns are beings of great spiritual power. We know this because they are capable of being invisible and pink at the same time. Like all religions, the Faith of the Invisible Pink Unicorns is based upon both logic and faith. We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them."

Uiteindelijk volgen na het manifest nog diverse andere documenten en discussies waaruit een aantal eigenschappen van de godin naar voren komen. Zo houdt de Onzichtbare Roze Eenhoorn van krentenbrood, maar vooral ook van pizza met ham en ananas, en heeft zij een hekel aan peperoni. Deze voorliefde voor deze specifieke soort pizza is tevens de oorzaak geweest van het ontstaan van een aartsvijand en tegenpool van IPU; de purperen oester. Deze houdt namelijk van meer van peperoni en champignon. Straffen van ongelovigen doet de Onzichtbare Roze Eenhoorn ook; dit is te voelen in de vorm van een muggenprik; maar in feite is dit de hoorn van de IPU die de ongelovige steekt. De aanwezigheid van de mug bij het voelen van de prik wordt verklaard doordat muggen zich aangetrokken voelen door de IPU, waardoor deze dus nu foutief in verband worden gebracht met de prik.

Deze godsdienst biedt ook een verklaring voor alledaagse problemen; zoals het verdwijnen van sokken uit de wasmachine. Deze kunnen natuurlijk niet zomaar weg zijn en worden dus door het geloof ook verklaard als zijnde meegenomen door de Onzichtbare Roze Eenhoorn. Dit doet zij echter alleen als de betrokkene in de gunst is gevallen bij haar. Overigens wordt al het leven in het evenbeeld van de Onzichtbare Roze Eenhoorn geschapen; vandaar dat DNA een spiraalvorm heeft, net als de hoorn van een eenhoorn.

De religie van de Onzichtbare Roze Eenhoorn komt ook weer terug bij het geloof van HORES, als een van de twee godinnen die uit HORES (de zon) voortkwamen toen deze in tweeën werd gebroken door PTAH (de oergod).

Gebruik

Het geloof van de Onzichtbare Roze Eenhoorn wordt in al haar humoristische belachelijkheid gebruikt om diverse wereldreligie's te ontdoen van argumenten. Zo wordt bijvoorbeeld het idee dat het bestaan van god niet tegen te spreken valt door de wetenschap, onderuit gehaald door hier de Onzichtbare Roze Eenhoorn tegenover te stellen; ook het bestaan van deze valt niet te ontkennen, daar ze onzichtbaar is. Hierdoor is de Onzichtbare Roze Eenhoorn dus even waarschijnlijk als het bestaan van een onbewijsbare god. Overigens wordt hier ook wel eens Russels theepot voor gebruikt, hiervoor is het alleen nodig om in alle religieuze redenaties of teksten het woord god door theepot te vervangen.

Het geloof van het vliegende Spaghettimonster wordt ook gebruikt voor hetzelfde doeleinde als het geloof van de Onzichtbare Roze Eenhoorn. Het vliegende Spaghettimonster is echter ook al eens gebruikt in een rechtszaak, waarin de bevoorrechtte positie van gelovigen aan de kaak gesteld werd door middel van het vliegende Spaghettimonster. Ook in het beroemde boek "God als Misvatting" (The God Delusion) van Richard Dawkins wordt het geloof van de Onzichtbare Roze Eenhoorn genoemd in verband met enkele hardnekkig foute redeneervormen in de argumenten van fanatieke gelovigen.
© 2011 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…
Eenhoorn – Mythisch wezen in heraldiekEenhoorn – Mythisch wezen in heraldiekBovenop de koepel van de Amelander vuurtoren staat een eenhoorn, een mythisch figuur in de vorm van een paard met een ge…
De fabelachtige EenhoornDe fabelachtige EenhoornIedereen heeft wel eens van de eenhoorn gehoord of er een afbeelding van gezien. Velen beschouwen de eenhoorn als een ed…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Johannes 8:44: zijn Joden kinderen van de duivel?Johannes 8:44: zijn Joden kinderen van de duivel?Johannes 8:44, zijn Joden kinderen van de duivel? In Johannes 8:44 staan de volgende woorden van Jezus opgetekend: "Uw v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: The Invisible Pink Unicorn Movement
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.