Het evangelie van het vliegend spaghettimonster

Het evangelie van het vliegend spaghettimonster Het geloof in het vliegend spaghettimonster is een legitieme religie in verschillende landen. Volgens het evangelie van het vliegend spaghettimonster zijn de oorspronkelijke pastafari’s (gelovigen) piraten. De eerste piraat was kapitein Mosey. Hij ontving de levensadviezen van het vliegend spaghettimonster op tien stenen tabletten. Helaas verloor hij twee van de tien stenen tabletten op weg naar beneden, zodat er maar acht adviezen bekend zijn.

Het ontstaan van dit geloof

In 2005 schreef de 25-jarige Bobby Henderson na zijn afstuderen een open brief aan de Kansas School Board als reactie op het besluit om evenveel tijd te besteden aan lesgeven in religieuze argumentatie voor het bestaan van God als in de evolutietheorie. In deze open brief werd beargumenteert waarom het vliegend spaghettimonster als godheid zou bestaan. Deze brief ging viraal, leidde tot het geloof in het vliegend spaghettimonster en bekeerde mensen tot pastafari’s. Deze massale bekering staat bekend als de ‘Grote revalatie’. Bobby Henderson heeft later ook een boek geschreven, het heilig boek van de religie 'The Gospel of the Flying Spaghetti monster'.

Het heilig boek

Net zoals christenen de Bijbel hebben, moslims de Koran en Joden de Thora hebben de pastafari's een heilig boek, namelijk 'The Gospel of the Flying Spaghetti monster'. Niet alle pastafari's zien dit boek als het heilig boek. Ook het boek 'The God Delusion', geschreven door zijn profeet Dawkins, gaat rond onder de aanhangers. Eigenlijk is dit laatste boek een betoog tegen het geloof in goden, waarbij gebruik wordt gemaakt van wetenschappelijke gronden.

Het hiernamaals

Volgens dit geloof bestaan er een hemel en een hel. In de hemel vind je biervulkanen en een stripperfabriek. Deze zijn ook te vinden in de hel, maar daar is het bier bedorven en hebben alle strippers een geslachtsziekte.

Wie zijn de pastafari’s?

Sommige pastafari’s zijn oprechte gelovigen, maar een flink deel van de pastafari’s zien dit geloof als satire. Veel van hun meningen kan je ook niet anders zien dan satire. Bijvoorbeeld de mening dat het leven al begint voor de conceptie en dat sperma dezelfde bescherming verdient als foetussen en volgroeide mensen. Hierdoor worden de dragers van strak ondergoed en degenen die vaak in een jacuzzi met te warm water gaan schuldig aan moord.

Het vergiet

Pastafari's dragen een vergiet op het hoofd en de Nederlandse aartsbisschop van het vliegendspaghettimonstergeloof heeft nog steeds geen toestemming om in Nederland op zijn paspoort een foto te gebruiken waarop hij te zien is met een vergiet op zijn hoofd. In Oostenrijk en in Tsechië hebben mensen na een rechtszaak toestemming gekregen om op hun paspoort een foto waarop ze staat afgebeeld met een vergiet op zijn hoofd te gebruiken.

FSM in Nederland

Het geloof in het vliegend spaghettimonster wordt afgekort als FSM. Op 3 augustus 2016 deed de rechtbank in Groningen een uitspraak, waarbij FSM werd aangeduid als een levensovertuiging, maar waarbij werd vastgesteld dat een foto op een ID-kaart met een vergiet op het hoofd in Nederland niet mag. Het officiële kostuum van de pastafari’s is namelijk een piratenpak met een vergiet op het hoofd. Sinds januari 2016 is er in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ‘De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster’ officieel ingeschreven als Kerkgenootschap. Tijdens de diensten die ze organiseren wordt kort over het geloof gesproken, pasta gegeten en een borrel gedronken.

De acht adviezen

De acht adviezen die Mosey, de eerste piraat, ontving beginnen allemaal met: ‘ik heb echt liever niet dat je…’
 1. Ik heb echt liever niet dat je doet alsof je heiliger bent dan iemand anders wanneer je mijn noedelige goddelijkheid beschrijft.
 2. Ik heb echt liever niet dat je mijn bestaan gebruikt om mensen te onderdrukken, straffen, veroordelen of je slecht te gedragen tegenover anderen. Ik heb geen offers nodig en het begrip ‘zuiver’ is bedoeld voor bronwater, niet voor mensen.
 3. Ik heb echt liever niet dat je mensen beoordeelt op hoe ze eruitzien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen. Wees gewoon vriendelijk, oké?
 4. Ik heb echt liever niet dat je je gedraagt op een manier die aanstoot kan geven aan jezelf of je gewillige partner met de wettige leeftijd en geestelijke volwassenheid.
 5. Ik heb echt liever niet dat je discussieert met gehersenspoelde, vooringenomen, akelige mensen op een lege maag. Eet eerst en maak dan gehakt van ze.
 6. Ik heb echt liever niet dat je kerken/moskeeën/tempels bouwt van vele miljoenen euro’s voor mijn noedelige goedheid, wanneer het geld beter kan worden besteed aan de bestrijding van armoede, ziekte, vrede, liefhebben met passie en het goedkoper maken van breedbandkabel.
 7. Ik heb echt liever niet dat je rondbazuint tegen anderen dat ik met je praat.
 8. Ik heb echt liever niet dat je bij een ander dingen doet die je met jezelf wil laten geschieden, als je in bent voor dingen die te maken hebben met veel glijmiddel, leer of vaseline. Als de andere persoon het wil (zie punt 4) ga ervoor, maak foto’s en in Mike’s naam, gebruik een condoom!
© 2018 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het vliegend spaghettimonsterHet geloof van het vliegend spaghettimonster, of kortweg VSM is jong, ongeveer vijf jaar geleden kwam Bobby Henderson me…
Het Vliegend Spaghettimonster (VSM): een mislukte parodiemijn kijk opHet Vliegend Spaghettimonster (VSM): een mislukte parodieHet Vliegend Spaghettimonster (VSM, oorspronkelijk: Flying Spaghetti Monster, afgekort als FSM) is de god van het pastaf…
Godsdienst van de Onzichtbare Roze EenhoornGodsdienst van de Onzichtbare Roze EenhoornOm diverse hardnekkige redenaties van strengen gelovigen onderuit te halen, zijn er in de loop der tijd diverse satirisc…

Tibetaanse vlaggen – Lung ta- en darchor-gebedsvlaggenTibetaanse vlaggen – Lung ta- en darchor-gebedsvlaggenTibetaanse gebedsvlaggen zijn vlaggetjes met betekenis die in Tibet, India en Nepal in de wind wapperen. De versieringen…
Wat houdt de spirituele beweging 'new age' in?Wat houdt de spirituele beweging 'new age' in?Met enige regelmaat wordt er iets geschreven of gedaan met als overkoepelend thema ‘new age’. 'New age' is een inmiddels…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.venganza.org/
 • https://www.kerkvanhetvliegendspaghettimonster.nl/
 • https://nos.nl/op3/artikel/2122606-pastafarians-mogen-nog-niet-met-vergiet-op-id-kaart.html
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.