Stigmata, wat is het?

We kennen het woord allemaal wel, maar velen van ons weten niet wat een “stigmata” exact is. Enige uitleg over stigmata.

Stigmata

Het woord stigmata is afkomstig uit het Grieks en wil zeggen “brandmerk”. Als eerste werd een geval in Engeland in 1222 geregistreerd. Het betrof aartsbisschop Stephen Langton. Andere bekende zijn Franciscus van Assisi en Pater Pio.

Het is nooit wetenschappelijk bewezen maar er zijn theologen die beweren dat een stigmata kan plaatsvinden voor het intense geloof wat sommige mensen hebben.

Franciscus van Assisi

Op 14 september 1224 werd Franciscus van Assisi wakker uit een visioen en ontdekte dat hij in het midden van zijn handen en voeten diepe wonden had. Eenzelfde wond zag hij ook op zijn rechterzij. Deze wonden leken wel heel erg veel op de wonden die Jezus Christus had toen deze aan het kruis stierf. De wonden van Franciscus hielden twee jaar aan waarna hij stierf.

Na Franciscus zijn er nog honderden soortgelijke gevallen geregistreerd. Het gaat hier om zeer gelovige mensen. Sommige hebben hoofdwonden of er komt bloed uit de ogen. Dit associeert weer naar de doornenkroon die Jezus Christus op had toen hij aan het kruis hing.

Pater Pio

Pater Pio werd in 1887 geboren als Francesco Forgione. Het was een Italiaanse priester die lang leed onder de stigmata. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan om vast te stellen of er geen fraude in het spel was, maar uiteindelijk heeft het Vaticaan erkend dat dit niet het geval was. In 1968 overleed Pater Pio en bij zijn overlijden verdwenen zijn wonden en er waren geen lidtekens te zien. Medici hebben het nooit kunnen verklaren. In 2002 heeft de toenmalige paus Johannes Paulus Pater Pio tot heilige verklaard.

Nep?

Sommige gevallen zijn dus niet te verklaren, maar wonden zijn wel zichtbaar. Toch er zijn ook “fraudegevallen”. Het Munchhausensyndroom heeft al voor een aantal “fraudegevallen” gezorgd (men wil op deze wijze de ziekelijke honger naar aandacht stillen). Magdalena de la Cruz (ze stierf in 1560) is zo’n dame die de stigmata wonden had, maar uiteindelijk bekende dat ze de wonden zelf had aangebracht. Niet bekend is of dit door het ziektebeeld of haar geloof veroorzaakt is.

Vaticaan

Het Vaticaan onderzoekt alle gevallen grondig en soms zelfs meer dan eens. Er zijn dan ook vele gevallen die niet echt blijken. Tot op heden zijn er 62 erkende gevallen van stigmata.

Niets wetenschappelijk bewezen en wonden verdwijnen na het overlijden. Echt of nep, wie zal het zeggen…
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heilige Padre PioSan Giovanni Rotondo, de laatste rustplaats van de in 2002 heilig verklaarde Padre Pio. Ruim 6 miljoen gelovigen van ove…
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Hoe laat je je uitschrijven uit de katholieke kerk?Hoe laat je je uitschrijven uit de katholieke kerk?Ben je van huis uit katholiek maar heb je niets met het katholieke geloof, kom je nooit in de kerk? Dan hoor je bij de g…
Literatuursuggesties over het christelijke geloofLiteratuursuggesties over het christelijke geloofHet geloof is voor veel mensen een belangrijk deel van hun leven waarin ze zichzelf verkennen en leren kennen. Onderstaa…

De encyclieken Rerum Novarum en Quadragesimo annoHet einde van de 19e eeuw werd gekenmerkt door tal van nieuwe ontwikkelingen op zowel politiek als cultureel gebied. Dez…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.