Gebruiken rond sterven en dood: Jehovah's Getuigen

Gebruiken rond sterven en dood: Jehovah's Getuigen James Taze Russell heeft in 1875 de beweging van de Jehovah's Getuigen gesticht. Nog steeds wordt de beweging centraal vanuit de Verenigde Staten geleid.

Geloof

Jehovah's Getuigen geloven dat het belangrijk is bijtijds te bekeren, want Jezus Christus zal spoedig komen om het duizendjarig rijk te stichten. Als je je bekeert, onderwerp je je aan een strikte discipline. Je wordt verondersteld te getuigen in woord en geschrift. En er wordt van je verwacht dat je de satanische machten van kerk en staat veroordeelt, bijvoorbeeld door militaire dienst te weigeren.

Ziekte

Ziekte en dood staan niet op zichzelf, maar zijn een gevolg van Adams zonde. Ziekte kan je ook ten goede komen, door het als een beproeving te zien. Omdat de patiënt de ziekte als beproeving ziet, kan de omgeving het de patiënt gemakkelijker maken door vriendelijkheid en begrip.

Bloedtransfusies worden totaal afgewezen. Houd hier rekening mee, want iedere poging om de patiënt hierover van gedachten te laten veranderen, is niets meer of minder dan een extra belasting voor de patiënt.

Omdat het weigeren van een bloedtransfusie het weigeren van een behandeling is, wordt in ziekenhuizen vaak van de patient of van diens wettelijk vertegenwoordiger gevraagd om een verklaring te tekenen.

Dood

De dood is het einde van het leven. Dat leven zal pas op de dag van de opstanding der doden worden voortgezet, in paradijselijke vorm. Met dit vooruitzicht is het daarom niet ongewoon als een Jehovah's Getuige met een zekere blijmoedigheid sterft.

Ouderlingen

Voor een ernstig zieke of stervende is bezoek van ouderlingen erg belangrijk. Als je voor een Jehovah's Getuige zorgt en je ziet geen ouderlingen komen, dan bewijs je je patiënt een dienst door een berichtje naar de plaatselijke gemeente te sturen. Je kunt het adres hiervan vinden in het telefoonboek.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jehovah's GetuigenDe Kerkgenootschap van de Jehovah's Getuigen heet officieel de Christelijke Gemeente van Jehovah's Getuigen. Ze staan me…
Jehovah’s Getuigen in de Tweede WereldoorlogJehovah’s Getuigen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog fanatiek vervolgd. Zodra de nazi’s aan de macht kwamen, verbode…
Wie werden er vervolgd in de Tweede Wereldoorlog?Wie werden er vervolgd in de Tweede Wereldoorlog?Het is algemeen bekend dat de Joden in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden vervolgd en in concentratiekampen we…
Jehova’s Getuigen en hun congressenElk jaar in de maand juli of augustus komen duizenden Jehova’s getuigen samen tijdens een meerdaags congres in de grote…

Gebruiken rond sterven en dood: de soefi-bewegingGebruiken rond sterven en dood: de soefi-bewegingHazrat Inayat Khan leefde van 1882 tot 1927 in India. Hij heeft de soefi-beweging gesticht. Bij de soefi-beweging gaat h…
Bronnen en referenties
  • Westers gezin in vergelijkend en historisch perspectief. OU
  • Keerzijde, A.G. van Gilse
Reactie

Rob, 11-06-2012
Even iets weerleggen, J.T. Russell was niet de stichter van Jehovah's organisatie hij was een werktuig in handen van Jehovah God om Zijn wil te doen. De leider van de organisatie is géén mens maar Jezus Christus. Bij de opdracht en doop van een Jehovah's Getuige is hij/zij reeds bekeerd, tijd is niet van belang, áls het maar gebeurt. Sterfbedbekeringen zoals bij andere religies kennen wij niet. De overige inhoud van het artikel is correct weergegeven.
Dank u wel. Reactie infoteur, 11-06-2012
Bedankt voor uw aanvulling.

Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.