Jehovah's Getuigen

De Kerkgenootschap van de Jehovah's Getuigen heet officieel de Christelijke Gemeente van Jehovah's Getuigen. Ze staan meest bekend om hun deur-aan-deur bezoeken en geloven dat wij in onze laatste dagen leven. In het nu volgende artikel kunt u wat meer te weten komen over hoe de Jehovah's Getuigen denken en leven.

Geschiedenis

De Jehovah’s Getuigen is een geloofsovertuiging die werd opgericht in de USA rond het einde van de negentiende eeuw. Dit gebeurde onder leiding van Charles Taze Russell en het hoofdkantoor bevindt zich in New York. Over de hele wereld zijn er ongeveer 6,9 miljoen actieve Jehovah’s Getuigen in 235 landen. Hiervan zijn er 1 miljoen in de Verenigde Staten en 130.000 in Engeland.

Overtuiging

Jehovah’s Getuigen geloven in de Almachtige God Jehovah en dat de bijbel het Woord van God is, ze baseren hun geloof op de tekst van de bijbel. Ze wijzen de zonden van de wereld af en scheiden zich af van de niet-gelovigen. Ze zijn ‘in de wereld’, maar niet ‘van de wereld.’ Jehovah’s Getuigen vieren geen Kerstmis, Pasen of verjaardagen, omdat ze geloven dat deze feesten gebaseerd zijn door heidense gewoonten. Ook zeggen ze dat Jezus zijn volgelingen niet vraagt om hun verjaardag te vieren. Jehovah’s Getuigen geloven dat ze God op de juiste wijze moeten aanbidden. Ze moeten eerlijk, waarheidsgetrouw en sober leven. Hun kerk is er van overtuigd dat we in onze laatste dagen leven en de niet gelovende mensheid binnenkort zal worden vernietigd. Dan zal de uiteindelijke strijd tussen goed en kwaad geleverd zijn. Ze proberen hun medemens daarvan te overtuigen door ze aan huis op te zoeken of op straat aan te spreken.

Heilig

Jehovah’s Getuigen houden zich aan bepaalde punten vast. Zo is het leven heilig voor hun en voorkomen dan ook het onnodig nemen van risico’s. Ze zijn tegen gewelddadige sporten waarbij andere mensen opzettelijk pijn wordt gedaan. Abortus is in hun ogen verkeerd, evenals het doden van dieren voor sport. Tenslotte zijn ze het niet eens met draagmoederschap of andere procedures om gedoneerde zaadcellen te verkrijgen. Liegen gokken en diefstal wordt afgekeurd.

Seksueel gedrag

Jehovah’s getuigen hebben ook uitgesproken ideeën op het gebied van seksualiteit. Zo keuren ze masturbatie, seks buiten het huwelijk, orale seks, onnatuurlijke seks binnen het huwelijk, teveel openbare uitingen van genegenheid en homoseksualiteit af. Echtscheiding is soms niet te voorkomen, maar hertrouwen is niet toegestaan, tenzij er sprake was van overspel.

Rassenhaat

Jehovah’s Getuigen vinden dat alle rassen en etnische groepen in de ogen van God gelijk zijn. Ze verzetten zich dan ook tegen elke beweging die wordt ingegeven door rassen- of etnische haat.

Medisch

Jehovah’s Getuigen weigeren bloedtransfusies en het vrijwillig en zonder spijt accepteren daarvan is in hun ogen een zonde. Degene die dit gedaan heeft zal dan ook niet langer worden beschouwd als een Jehovah’s Getuige. Veel leden dragen dan ook een ondertekende wilsverklaring bij zich waarin staat dat ze bloed weigeren en dat artsen worden gevrijwaard van alle aansprakelijkheid die voortvloeit uit deze weigering. Er zijn echter gevallen bekend waarin artsen naar de rechter zijn gestapt om toestemming te krijgen bloed te geven aan kinderen tegen de wil van hun ouders.
© 2012 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebruiken rond sterven en dood: Jehovah's GetuigenGebruiken rond sterven en dood: Jehovah's GetuigenJames Taze Russell heeft in 1875 de beweging van de Jehovah's Getuigen gesticht. Nog steeds wordt de beweging centraal v…
Jehovah’s Getuigen in de Tweede WereldoorlogJehovah’s Getuigen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog fanatiek vervolgd. Zodra de nazi’s aan de macht kwamen, verbode…
Jehova’s Getuigen en hun congressenElk jaar in de maand juli of augustus komen duizenden Jehova’s getuigen samen tijdens een meerdaags congres in de grote…
Wie werden er vervolgd in de Tweede Wereldoorlog?Wie werden er vervolgd in de Tweede Wereldoorlog?Het is algemeen bekend dat de Joden in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden vervolgd en in concentratiekampen we…

Piëtisme in de provincie GroningenProfessor J. Lindeboom stelt in zijn artikel over het piëtisme in de Groningse Volksalmanak 1945 ( p. 53-79), dat er ges…
Tehilliem: Psalm 40 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 40 – een Joodse uitlegDe psalmdichter spreekt over de talloze wonderen die G'd het Joodse volk bracht door zich af te vragen: “Wie kan Zijn ma…
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.