Gebruiken rond sterven en dood: protestants christendom

Gebruiken rond sterven en dood: protestants christendom Gebruiken verschillen per cultuur en per religie, gebruiken rond sterven en dood verschillen dus ook. Hier wil ik de gebruiken rond sterven en dood in het protestants christendom bespreken.

Ziekte

Het lichaam is een schepping van God. Dat geeft de verplichting goed voor het lichaam te zorgen. Sommige strenge protestantse stromingen geloven in voorbeschikking. Zij wijzen daarom inentingen en/of bloedtransfusies af.

Rond het afscheid

Rond het afscheid zijn er geen vaste rituelen. Het is wel gebruikelijk om stukken uit de Bijbel te lezen of samen te bidden. Daarnaast bestaat er wel een ritueel dat een beetje lijkt op de ziekenzalving van de katholieken. Soms gebruikt men dit ritueel. Verder kan het Avondmaal samen gevierd worden.

Euthanasie

Over euthanasie zijn de meningen verdeeld, maar in het algemeen kun je stellen dat het onder voorwaarden is toegestaan.

Rituelen

Men heeft de vrije keuze tussen begraven of cremeren. Voor afleggen en opbaren zijn er geen vaste regels of rituelen. Het gebruik is dat de overledene netjes aangekleed in de kist wordt gelegd met gevouwen handen.

Na de dood

Na de dood moet men verantwoording afleggen aan God en God oordeelt dan over het geleefde leven. Strenge protestantse stromingen geloven dat de hel bestaat en dat je daar dus ook naartoe gestuurd kunt worden. Minder strenge stromingen geloven dat iedereen naar de hemel gaat.

Gebed

Protestanten hebben een persoonlijke relatie met God en Christus. Het gebed is daarom een persoonlijk contact waarin zowel vreugde als verdriet gecommuniceerd kan worden. Hierbij vouwt men de handen en sluit men de ogen. Er wordt niet geknield. Naast het persoonlijke gebed zijn er ook vaste gebeden zoals het 'Onze Vader'. Verder spelen psalmen een belangrijke rol.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kern van het ChristendomDe kern van het ChristendomEr zijn zoveel christelijke kerken en stromingen, dat je gauw verdwaalt. Ondanks de verschillen zijn we het toch wel deg…
Gebruiken rond sterven en dood: rooms-katholicismeGebruiken rond sterven en dood: rooms-katholicismeGebruiken verschillen per cultuur en per religie. Gebruiken rond sterven en dood verschillen dus ook. Hier wil ik de geb…
Het geloof christendomIedereen heeft wel levensvragen: waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe, waarom gaan mensen dood, waar gaan we naa…
Het Nieuwe Testament (Christendom)Het Nieuwe Testament is van groot belang binnen het Christendom. Het vormt het tweede deel van de Christelijke Bijbel en…
Bronnen en referenties
  • Cursus Westers gezin in vergelijkend en historisch perspectief. OU
  • Levensbeschouwelijk spel voor werkers in de zorg. Stichting Geloofsovertuiging en Levensbeschouwing.
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 09-12-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.