Handleiding bij een kloosterbezoek
Of je nu gelovig bent of niet, iedereen heeft behoefte aan momenten van stilte en rust in hun leven. De stilte en rust geven ons de kans om onze gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten en om vervolgens tot rust te komen. Eén van de meest populaire manieren om deze rust en stilte op te zoeken is door middel van het bezoek aan een klooster/abdij. Veel abdijen bieden de mogelijkheid aan mensen om als gast een aantal dagen te verblijven en de rustige en contemplatieve levensstijl van de monniken mee te maken.
Waarom een kloosterbezoek?
Of je nu een geloof hebt of niet, het idee van een klooster leven wekt wel nieuwsgierigheid op. Wel weten ze een klooster/abdij te associëren met rust, stilte, contemplatie en bidden.
Hoe is het klooster ontstaan?
Het klooster idee is ontstaan in de eerste eeuwen van het Christendom. Mensen trokken naar de woestijn om zich af te zonderen voor gebed of inspiratie uit het evangelie. Dit werden later gemeenschappen die ze de woestijnvaders noemden.
Benedictijnen
De belangrijkste persoon in het westerse monnikendom was Benedictus van Nursia die rond 480 N.C. werd geboren. Hij schreef een soort van reglement die de “regel van Benedictus” of ook wel “regel voor monniken” werd genoemd. Deze regel vormt tot op heden nog steeds de blauwdruk voor het leven van veel monastieke gemeenschappen. De Monniken die de regel van Benedictus navolgen worden dan ook de Benedictijnen genoemd. Het klooster wordt hiermee dan gezien als een “oefenschool voor de dienst van de heer” en een schutting tegen wereldse verleidingen. Later ontstonden ook andere type monastieke gemeenschappen wiens leefregel een afgeleide waren van de regel van Benedictus
Benedictijnse leefregel
De regel van Benedictus is gericht op de volgende leefregels:
- Heb aandacht voor wat er om je heen gebeurt en voor de taken die je doet. Wees je bewust van wat je aan het doen bent.
- Een duidelijke dagorde en structuur zorgt voor rust en regelmaat. Zo kun je voldoende aandacht en toewijding besteden aan datgene wat echt belangrijk is.
- Kuisheid, armoede en gehoorzaamheid horen bij het leven van een monnik, ze zorgen ervoor dat je je nog beter op je toewijding (aan God) kunt richten.
Handleiding bij een kloosterbezoek
Je hoeft geen christen te zijn of überhaupt een geloof te hebben om een klooster te kunnen bezoeken. Iedereen is welkom. Er wordt echter wel van je verwacht dat je de gehouden diensten en maaltijden bijwoont. Het programma van de dagorde wordt je bij aankomst aangereikt en vaak kun je ze zelfs op de website van een abdij vinden.
Accommodatie en kosten
Bij een kloosterbezoek zijn accommodatie en maaltijden inbegrepen. De accommodaties en maaltijden zijn eenvoudig maar goed verzorgd. Er zijn zowel éénpersoons als tweepersoons kamers. Vaak wordt ook voor beddengoed en handdoeken gezorgd, maar het is wel aangeraden om dit voor vertrek even na te vragen of kijk op de website van de abdij. De kosten verschillen tussen de 40 en 50 euro per nacht. Vaak moet een aanbetaling gedaan worden voor de helft van de totale kosten en het resterende bedrag kan op de dag van aankomst/vertrek worden betaald.
Gebedsdiensten
Er zijn op een dag meerdere gebedsdiensten en éénmaal per dag is er een eucharistieviering. Per dienst is er een boekje met de gebruikte teksten en psalmen en er is een psalmenboek dat je erbij gebruikt. De monniken nemen tijdens de diensten plaats in de kerkbanken die verticaal op het altaar staan. Het publiek zit in de horizontale kerkbanken achteraan. De monniken zijn ook degene die de psalmen zingen.
Duur van een kloosterbezoek
Hoe lang je als gast in een klooster mag verblijven is per klooster verschillend. De meesten zullen als maximale duur één of twee weken aangeven. Wanneer je voor het eerst een klooster bezoekt is het niet aangeraden om voor de langste duur te kiezen. Je weet immers niet of het bezoek en de gebruikte dagorde en diensten je zullen mee- of tegenvallen. Kies dan liever eerst voor een bezoek van 3 dagen (2 nachten). Zo kun je eerst even wennen.
Stilte
Alles binnen alsmede rondom het klooster straalt rust uit. De maaltijden dienen in stilte te worden genuttigd. Zo besteed je namelijk aandacht aan wat je zoal eet. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat je luid kletsend over de gangen loopt. Je mag wel zachtjes praten tegen elkaar maar respecteer de rust en kalmte. Mensen komen immers ook voor de stilte en om eens goed te kunnen nadenken.