Lughnasadh: Sabbat van de oogst

Lughnasadh, tegenwoordig misschien beter bekend als Lammas, wordt gehouden op 1 augustus. Dit is het feest van de eerste oogst en de na-zomer. In oude tradities is dit het moment waarop de zonnegod sterft ten behoeve van de oogst. Wat is de geschiedenis van deze sabbat, hoe wordt er in deze moderne tijd invulling aan gegeven, en hoe kan ik het feest als solitaire heks vieren?

Geschiedenis van Lughnasadh

Lughnasadh was de voorbode van de herfst. De eerste oogst werd gevierd en daarbij werd ook het hoogtepunt en het einde van de zomer ingeluid. De naam (die je uitspreekt als ‘loenasa’) betekend het treuren of herinneren van Lugh. Dit was de Ierse zonnegod. Tijdens het feest werd de oogst gevierd en de Aarde bedankt voor wat ze de mensen gaf. Daarnaast representeerde het feest de dood van Lugh. Het werd weer minder lang licht, en dat is omdat Lugh zich opofferde om de cyclus van leven, dood en wedergeboorte door te laten gaan. Aan hem was de oogst te danken. Tijdens deze sabbat werden er graanpoppen van graanstengels geweven. Graan was voor de Kelten een representatie van het zonlicht en werd daarom bij dit feest veel gebruikt voor decoratie. De nu veel gebruikte naam Lammas betekend brood en is een Saksische naam. Het is de eerste van de drie oogstsabbats; hierna volgen Mabon en Samhain.

Moderne viering

Deze sabbat draait om verandering, het is een tijd van transformatie. Er is geoogst en er moet vooruit gekeken worden naar de winter en het zaaien voor het komende jaar. Ook is het een tijd van dankbaarheid. De dagen worden weer korter en er wordt teruggedacht aan de afgelopen zomer. De Aarde wordt bedankt voor wat ze in deze tijd heeft gegeven. Het is een tijd van evalueren en stil staan bij wat je bereikt hebt.Er worden vuren gemaakt, brood gebakken, samen gegeten en rituelen gedaan om dankbaarheid te tonen. Ook is Lughnasadh een geliefde tijd voor handfastingen en naamgevingsrituelen.

Lughnasadh vieren als solitaire heks

Versier je altaar met graan, fruit, brood en noten. Maak een pop van graanhalmen, brood, of koek en deel deze met geliefden. Denk terug aan de zomer die nu achter je ligt en doe een ritueel om daarbij stil te staan. Verzamel zaden en plant deze na afloop van je viering in de grond.

Simpel recept voor brood

Ingrediënten
  • 350 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 360 milliliter lauwwarm water

Roer in een kom alle ingrediënten goed door elkaar. Het deeg zal vrij nat zijn. Bedek de kom en laat het vier uur rusten in een warme omgeving (bij een verwarming, in de huiskamer, etc.). Besmeer een werkblad met olie en leg hier het deeg op. Bedek dit met plasticfolie en laat dit een half uur rusten.

Verwarm nu gelijk de oven voor op 220 graden. Gebruik een keramische pan of schaal met een inhoud van ongeveer 7 liter, en warm deze op in de oven. Als het deeg klaar is haal je de pan uit de oven en leg je voorzichtig het deeg hierin. Zorg dat het deeg een beetje gelijkmatig verdeeld is over de pan. Bedenk de pan met een deksel en bak het brood zo 30 minuten in de oven. Haal dan de deksel van de pan en bak nog een kwartier tot halfuur tot de bovenkant mooi bruin is en haal het daarna uit de oven.

Voor het bakken van brood kan je ook een bakmix gebruiken. Je kan noten of gedroogde vruchten aan het brood toevoegen om het nog meer aan te laten sluiten bij de sabbat.

Kenmerken en symbolen van Lughnasadh

SymbolenGraanpop, graan
KleurenGoud, geel, oranje, rood, groen en brons
Kruiden en plantenGraan, zonnebloem, lavendel, mais, gele bloemen en rijst
Eten en drinkenMais, noten, zelfgeplukt fruit, brood, honing, appels, appelcider en rijst
StenenCitrien, amber, tijgeroog en sardonyx
DierenKalf, haan en geit
AltaarversieringenGraanpoppetjes, noten, fruit en graan
© 2015 - 2024 Neoma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heksensabbat in verre verleden en Belgisch hedenHeksensabbat in verre verleden en Belgisch hedenEen heksensabbat is een bijeenkomst van heksen die in de nacht plaatsvindt. Sabbat, als onderdeel van de naam heksensabb…
Wat is een heksOp school hebben we allemaal geleerd over de heksenvervolgingen in Europa en met name Nederland. Dit hebben we allemaal…
Wicca: heksen soortenWicca: heksen soortenZo als bij ieder geloof zijn er ook in de wikka veel verschillende stromingen. Hieronder staan de grootste beschreven. D…
Petronilla van Meath, op de brandstapel voor hekserijPetronilla van Meath (1300 - 1324) was de eerste Ierse vrouw die tot de brandstapel werd veroordeeld wegens ketterij. Ze…

Beltane: Sabbat van de vruchtbaarheidBeltane, ookwel meiavond, begint op de vooravond van 1 mei. Het van oorsprong Keltisch vruchtbaarheidsfeest is de tegenh…
Bezetenheid, bezeten door demonen, duivel of geestBezetenheid, bezeten door demonen, duivel of geestBezetenheid is een toestand waarbij iemands lichaam in bezit is genomen door een demon, de duivel, een kwaadaardige gees…
Bronnen en referenties
  • http://www.thespiritofthegoddessis.nl/
Neoma (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.