Lughnasadh: Sabbat van de oogst
Lughnasadh, tegenwoordig misschien beter bekend als Lammas, wordt gehouden op 1 augustus. Dit is het feest van de eerste oogst en de na-zomer. In oude tradities is dit het moment waarop de zonnegod sterft ten behoeve van de oogst. Wat is de geschiedenis van deze sabbat, hoe wordt er in deze moderne tijd invulling aan gegeven, en hoe kan ik het feest als solitaire heks vieren?
Geschiedenis van Lughnasadh
Lughnasadh was de voorbode van de herfst. De eerste oogst werd gevierd en daarbij werd ook het hoogtepunt en het einde van de zomer ingeluid. De naam (die je uitspreekt als ‘loenasa’) betekend het treuren of herinneren van Lugh. Dit was de Ierse zonnegod. Tijdens het feest werd de oogst gevierd en de Aarde bedankt voor wat ze de mensen gaf. Daarnaast representeerde het feest de dood van Lugh. Het werd weer minder lang licht, en dat is omdat Lugh zich opofferde om de cyclus van leven, dood en wedergeboorte door te laten gaan. Aan hem was de oogst te danken. Tijdens deze sabbat werden er graanpoppen van graanstengels geweven. Graan was voor de Kelten een representatie van het zonlicht en werd daarom bij dit feest veel gebruikt voor decoratie. De nu veel gebruikte naam Lammas betekend brood en is een Saksische naam. Het is de eerste van de drie oogstsabbats; hierna volgen Mabon en Samhain.
Moderne viering
Deze sabbat draait om verandering, het is een tijd van transformatie. Er is geoogst en er moet vooruit gekeken worden naar de winter en het zaaien voor het komende jaar. Ook is het een tijd van dankbaarheid. De dagen worden weer korter en er wordt teruggedacht aan de afgelopen zomer. De Aarde wordt bedankt voor wat ze in deze tijd heeft gegeven. Het is een tijd van evalueren en stil staan bij wat je bereikt hebt.Er worden vuren gemaakt, brood gebakken, samen gegeten en rituelen gedaan om dankbaarheid te tonen. Ook is Lughnasadh een geliefde tijd voor handfastingen en naamgevingsrituelen.
Lughnasadh vieren als solitaire heks
Versier je altaar met graan, fruit, brood en noten. Maak een pop van graanhalmen, brood, of koek en deel deze met geliefden. Denk terug aan de zomer die nu achter je ligt en doe een ritueel om daarbij stil te staan. Verzamel zaden en plant deze na afloop van je viering in de grond.
Simpel recept voor brood
Ingrediënten
- 350 gram tarwebloem
- 7 gram droge gist
- 1 theelepel zout
- 360 milliliter lauwwarm water
Roer in een kom alle ingrediënten goed door elkaar. Het deeg zal vrij nat zijn. Bedek de kom en laat het vier uur rusten in een warme omgeving (bij een verwarming, in de huiskamer, etc.). Besmeer een werkblad met olie en leg hier het deeg op. Bedek dit met plasticfolie en laat dit een half uur rusten.
Verwarm nu gelijk de oven voor op 220 graden. Gebruik een keramische pan of schaal met een inhoud van ongeveer 7 liter, en warm deze op in de oven. Als het deeg klaar is haal je de pan uit de oven en leg je voorzichtig het deeg hierin. Zorg dat het deeg een beetje gelijkmatig verdeeld is over de pan. Bedenk de pan met een deksel en bak het brood zo 30 minuten in de oven. Haal dan de deksel van de pan en bak nog een kwartier tot halfuur tot de bovenkant mooi bruin is en haal het daarna uit de oven.
Voor het bakken van brood kan je ook een bakmix gebruiken. Je kan noten of gedroogde vruchten aan het brood toevoegen om het nog meer aan te laten sluiten bij de sabbat.
Kenmerken en symbolen van Lughnasadh
Symbolen | Graanpop, graan |
Kleuren | Goud, geel, oranje, rood, groen en brons |
Kruiden en planten | Graan, zonnebloem, lavendel, mais, gele bloemen en rijst |
Eten en drinken | Mais, noten, zelfgeplukt fruit, brood, honing, appels, appelcider en rijst |
Stenen | Citrien, amber, tijgeroog en sardonyx |
Dieren | Kalf, haan en geit |
Altaarversieringen | Graanpoppetjes, noten, fruit en graan |