De religieuze betekenis van Evita Peron

De religieuze betekenis van Evita Peron Ze had geweigerd zich te laten behandelen aan kanker en was als een heilige gestorven. In een sfeer van massahysterie nam het volk afscheid van Evita. In het gedrang van de honderdduizenden die langs haar opgebaarde lichaam trokken, werden mensen verdrukt. De mythe van Evita leeft in de harten van vele Argentijnen tot op de dag van vandaag voort.

De armen vereren Eva Perón in Argentinië

Ter nagedachtenis aan de weldoenster werd in het hoofdkwartier van de Eva Perón Stichting een eeuwige vlam brandende gehouden. De regering eiste dat het Vaticaan Eva heilig zou verklaren als de ‘Madonna van Amerika’. Zover wilde de paus niet gaan. De beeltenis van Evita verscheen op postzegels en haar autobiografie, ‘De zin van mijn leven’ (La Razón de mi Vida), werd verplichte literatuur op school. In dat boek zei ze zelf dit over de kerk:

“Ik weet dat het geloof de ziel is van de volken; en dat de volken in hun leger graag de stuwende kracht van hun jonge mannen zien als waarborg voor hun vrijheid en als uitdrukking van de grootsheid van hun vaderland. Maar ik weet ook dat het volk afkerig is van de nederigheid en de armoede van Christus niet verenigt met de weelderige hoogmoed van de kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders die zichzelf het absolute monopolie van het geloof toeschrijven. Het vaderland is van het volk, net als het geloof. Ik ben niet antiklerikaal in de zin zoals mijn vijanden me willen doen voorkomen. Dat weten de eenvoudige priesters van het volk die me ook begrijpen, enkele door de oligarchie omgeven en verblinden hoogwaardigheidsbekleders van de clerus ten spijt. Degenen die me niet willen begrijpen zijn de tot militaire opgeleide mannen van het volk. Ik heb alleen bij uitzondering bij de kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders grootmoedigheid en liefde gezien zoals van hen verwacht wordt volgens de leer van Christus, waar ook de leer van Perón door is geïnspireerd. Ik heb in hen slechts bekrompen en egoïstische belangen en jacht op voorrechten gezien. Ik klaag hen aan vanuit mijn verontwaardiging teneinde het kwade tot het goede te doen keren. Ik verwijt hen de veronachtzaming van de armen; de eenvoudige mensen, de descamisados, de zieken…. En daartegenover hun zucht naar roem en eerbewijzen van de oligarchie. Ik verwijt hen het verraad van Christus die medelijden had met de arme massa, en ik verwijt hen al het mogelijke te hebben gedaan om de naam en de figuur van Christus te verbergen achter het rookgordijn waarmee ze hem bewieroken.”

Vele verwijten

Dat is nog lang niet haar volledige betoog. Ze verwijten de kerk heel veel, en het belangrijkste daarin is dat ze de kerk de corruptie verwijten, en lust naar macht en de samenhang met de oligarchie. In feite was zij zelf een soort priesteres, door hoe zij met het volk omging. Ze liet een christelijke manier van vrijgevigheid en liefde zien. Alles wat zij in haar dagelijks werk deed hing samen met liefde. En ondanks haar afkeer van de kerk als organisatie, was zij wel christen. Zij gaf de mensen een alternatief voor het kapitalistische systeem van de regeringen en de kerken die hen hadden uitgebuit.

Toen Evita ziek werd, hadden veel mensen er vertrouwen in dat God haar zou genezen, omdat zij de vrouwelijke variant van Jezus Christus was. Het ging echt zo ver dat mensen geloofden dat zij zo uit de hemel was neer komen dalen om het volk te helpen. Het volk vond dan de bevestiging in de verwijzingen die Evita in haar toespraken maakte naar de christelijke beginselen van gelijkheid, saamhorigheid en naastenliefde.

Toen Evita ziek werd, begonnen mensen kaarsjes te branden bij hun eigen altaartje, de plaatjes van de maagd Maria vervangend door die van hun Santa Evita. Mensen begonnen absurde recordpogingen om de aandacht van God te vragen. In Evita’s laatste dagen verzamelden zich iedere dag duizenden mensen voor haar residentie om te bidden. Kinderen knielden neer met stukken karton, met daarop de beeltenis van Evita naast die van Jezus Christus. Het volk was zo overweldigt daar de goedheid en het doorzettingsvermogen dat ze geen andere verklaring hadden dan dat Evita een heilige was. Dat de kerk zich hevig verzette tegen deze opvattingen had geen invloed.

Het ging zelfs zover dat toen iedereen wist dat Evita in coma lag en niet lang meer zou leven, er mensen zelfmoord hebben gepleegd omdat ze dachten dat haar dood het einde van de wereld zou betekenen. Een aantal mensen hebben ook geprobeerd hun polsen door te snijden toen ze langs haar gebalsemde lichaam liepen in het gebouw van de vakbond CGT.

Conclusie

Conclusie is dus dat Evita een grote religieuze betekenis had voor haar volk, en naarmate haar dood dichterbij kwam werd die betekenis alleen maar groter. Die religieuze betekenis bestaat nog steeds, maar natuurlijk wel in mindere maten. Er zijn nog steeds trouwe peronisten die kaarsjes voor haar branden, en belangrijke peronistische gebeurtenissen herdenken in de kerk. Dus zij kante zich fel tegen de kerk, en het volk plaatste haar boven de kerk.
© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eva "Evita" Perón, een legendeEvita was tegelijkertijd een door velen zeer geliefd persoon en een door anderen zeer gehaat persoon. Bij haar dood vloe…
Evita – historisch correct? Een vergelijkingNa Evita's dood werd haar leven in verschillende films, boeken , artikelen en musicals verteld. Voorbeelden zijn The Wom…
Filmrecensie: EvitarecensieFilmrecensie: EvitaSpeelfilm/musical Evita is de versie met Madonna. Bekender en beter is de musicalversie in het theater. Er wordt dan ook…
Eva Peron was de machtigste vrouw van ArgentiniëEva Peron was de machtigste vrouw van ArgentiniëEva Perón was gedurende enige jaren de machtigste vrouw van Argentinië. Zij werd geboren als een arm meisje en ze is noo…
Het boek JesajaHet boek JesajaJesaja is één van de grotere profeten uit het Oude Testament. Zijn boek is maar liefst 66 hoofdstukken dik. De vraag is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wengen, Pixabay
  • Eva Perón, La Razón de mi Vida
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.