Eva Peron was de machtigste vrouw van Argentinië

Eva Peron was de machtigste vrouw van Argentinië Eva Perón was gedurende enige jaren de machtigste vrouw van Argentinië. Zij werd geboren als een arm meisje en ze is nooit wettelijk erkend door haar vader. Zij trouwde met Kolonel Juan Domingo Perón. Ondanks dat zij geen politieke functie bekleedde heeft ze veel kunnen doen voor de armen in haar land en ze heeft het kiesrecht voor vrouwen geïntroduceerd. Na haar dood heeft haar lichaam bizarre omzwervingen gemaakt maar tenslotte ligt ze toch begraven in Buenos Aires.

Argentinië aan het begin van 1900

Argentinië kende aan het begin van 1900 grote bloei. Het land werd graan- en vlees leverancier voor Europa. Per jaar emigreerden zeker 100.000 mensen naar Argentinië omdat daar goede kansen lagen voor de toekomst. Buenos Aires werd een stad van pracht en praal wat men ook heden nog kan bewonderen. In die tijd is de eerste strijd ontstaan tussen de rijke grootgrondbezitters op het platteland en de armen die zowel op het platteland als ook de stad werkzaam waren.Het was een strijd om de opbrengsten van het land. In 1943 kende Argentinië een militaire regering waarbij Kolonel Juan Domingo Perón werkzaam was als minister van arbeid. Hij kreeg grip op de vakcentrale CGT en was de leider van een groep van nationalistische en anti- democratische legerofficieren. Zonder dit hardop uit te spreken was er toch wel affiniteit met Hitler en Franco.

De jeugd van Eva Peron

Eva Perón werd geboren met de namen Eva Maria Ibarguren op 7 mei 1919. Haar volledige namen zijn Eva Maria Duarte de Perón. De geboorteplaats van haar was Los Toldos wat gelegen is in de provincie Buenos Aires. Zij was het vijfde kind in het gezin. Haar moeder heette Juana Ibarguren en haar vader Juan Duarte. De ouders van Eva waren niet getrouwd. Vier kinderen zijn door de vader wel erkend maar Eva is nooit erkend noch gewettigd. Wel heeft ze zelf later de naam van haar vader aangenomen. De moeder van Eva was werkzaam als kokkin en zij was erg arm. Toen Eva zeven jaar oud was kwam haar vader om het leven bij een auto ongeluk. Moeder bleef achter met haar vijf kinderen en het gezin leefde in armoede. Ze verhuisden naar Junín, een klein dorp wat gelegen is op honderd kilometer van Buenos Aires. Het is duidelijk dat Eva een moeilijke jeugd heeft gehad waarbij armoede en vernedering haar visie op de samenleving hebben bepaald. Het feit dat ze een onecht kind was speelde hierbij een rol. Toen Eva vijftien jaar oud was is ze verhuisd naar Buenos Aires. Er doen verschillende verhalen de ronde over het "waarom"van deze verhuizing. Ze had geen diploma's en geen relaties in de stad.

Het succes van Eva Perón en strijd voor kiesrecht

Eva kreeg het voor elkaar dat ze mocht optreden als radio- en filmactrice. Ze was hierbij zo succesvol dat ze zelfs aandelen van de radio maatschappij kreeg. Eva heeft ook de rol gespeeld van Koningin Elisabeth 1 van Engeland. Na haar huwelijk in 1945 werden alle films waarin Eva een rol speelde uit de bioscopen gehaald. Eva Perón had een charisma waarmee ze mensen sterk aan zich wist te binden. Eva Péron streed voor het kiesrecht voor vrouwen.

Eva Duarte met Juan Perón

Eva Duarte werkte mee aan een inzamelingsactie voor slachtoffers van een aardbeving. Bij deze gelegenheid heeft ze Kolonel Juan Perón voor het eerst ontmoet. Perón werd echter gearresteerd in oktober 1945 en werd al snel weer vrijgelaten omdat Eva via de radio de aanhangers van Perón had opgeroepen tot straatprotesten. Meteen daarna op 21 oktober 1945 zijn Eva Duarte en Juan Perón in het huwelijk getreden. Hij had toen veel aanhangers onder de armen en de arbeiders van geheel Argentinië. Eva was op dat moment nog helemaal niet belangrijk in de politiek. Ieder jaar worden er op 17 oktober grote demonstraties gehouden. Men noemt dit de dia de la Lealtad ofwel de dag van de loyaliteit. De vakcentrale CGT werd het bolwerk van het Peronisme. De partij van Perón werd genoemd justicialisme ofwel de beweging voor de rechtvaardigheid. Men was anti-Amerika en anti-Brits, anti-semitisch, anti- communistisch maar vooral vóór het volk. Uit de agrarische export kwamen gelden binnen die werden gebruikt om nationale industrie op te zetten, maar ook een grotere overheidsdiensten en een grotere welvaart.

De presidentsverkiezingen van 1946

Alhoewel Eva geen echte politieke rol had is het toch bekend dat zij campagne voerde voor haar man. Hierbij gebruikte zij een radioprogramma wat grote bekendheid had in Argentinië. Eva wilde een vrouw van het volk blijven en probeerde solidariteit te tonen met de arbeidersklasse. Heden ten dage is het normaal dat de echtgenote van een bewindspersoon een grote rol vervult bij een verkiezingscampagne maar dat was in de veertiger jaren beslist niet het geval. Samen met Juan bezocht Eva veel plaatsen in Argentinië waar ze campagne voerden. Het volk bewonderde haar maar de élite, het leger en de overige politici zagen het succes met lede ogen aan. Ook is toen de naam Evita voor het eerst verschenen.

Als echtgenote van de president

Als echtgenote van de president genoot Eva veel aanzien in binnen- en buitenland. Ze kende één uitzondering en dat was het militaire regime. Daar bemoeide zij zich dan ook absoluut niet mee. Haar verering voor Juan Perón kende geen grenzen. Alleen de Peronisten waren de echte Argentijnen zo was Eva van mening. In 1947 maakte zij een rondreis door Europa en zij bezocht daarbij Spanje, Italië en Frankrijk. In Spanje heeft zij Generaal Franco ontmoet die aan de macht is geweest van 1892 tot 1975. Spanje kreeg op dat moment voedselhulp van Argentinië. In 1951 heeft Eva zich onder druk van de bevolking beschikbaar gesteld voor de functie van vice president. Er was ten gunste van haar een massabijeenkomst georganiseerd waar twee miljoen mensen aan hebben deelgenomen. Toch heeft Eva ingezien dat haar plaats alléén naast haar echtgenoot was en niet als politica. In 1952 werd Perón opnieuw gekozen als president en voor het eerst mochten ook vrouwen hun stem uitbrengen.Dit kunnen we zien als een mijlpaal in de geschiedenis van dit land.

Eva Perón Stichting

Eva heeft een stichting opgericht om ziekenhuizen en weeshuizen van financiële hulp te kunnen voorzien. In die jaren was Argentinië een land waar veel geld verdiend werd in de voedselketen. Er werd veel graan en vlees naar Europa verscheept omdat Europa na de tweede wereldoorlog in opbouw was. Eva begon zich anders te kleden en ging haar haren opgestoken dragen, waarbij zij veel sobere mantelpakjes droeg. Men kan stellen dat Eva in 1949 de machtigste vrouw van Argentinië was. Zij was razend populair in het land en er werden zelfs steden naar haar genoemd. De middenklasse en de maatschappelijke elite wilden niks weten van de visie van Eva Perón. Dit was niet zo verwonderlijk omdat zij haar hart verpand had aan de allerarmsten en de arbeidersklasse. Er waren in die tijd veel grootgrondbezitters die erg veel te verliezen hadden en de angst voor Eva was dan ook sterk aanwezig.

Einde van de carrière van Eva

Eva werd ernstig ziek in 1951. Er werd bij haar baarmoederhalskanker vastgesteld en er volgde een operatie die vier uur duurde. Het mocht niet baten want de kanker had zich uitgezaaid. Toch heeft Eva nog geprobeerd om deel te nemen aan een manifestatie die gehouden werd nadat Perón opnieuw was gekozen tot president. Maar op 26 juli 1952 overleed Eva. Ze was slechts 33 jaar oud geworden. Argentinië verkeerde in diepe rouw. Er zijn dan ook meer dan één miljoen mensen die langs haar baar zijn gelopen. Haar doodskist werd door de straten van Buenos Aires gedragen en bij deze gelegenheid vielen meerdere doden en gewonden die elkaar verdrukten om de baar te kunnen zien en aanraken. Er werd zelfs bij het Vaticaan een verzoek ingediend om Eva heilig te laten verklaren.

Wat gebeurde er met het lichaam van Eva Perón?

Het lichaam van Eva werd gebalsemd en men wilde een monument oprichten om haar te gedenken. Maar voordat dit kon worden gerealiseerd werd het régime van Perón door een militaire coup weggevaagd. Perón moest in allerijl het land verlaten. Omdat het militaire regime bang was dat het lichaam van Eva een symbool zou worden van de tijd van Perón werd het gekidnapt. Daarbij werd het lichaam twee jaar lang van de ene geheime plaats naar de andere gebracht en in 1957 werd het naar Milaan gebracht per schip.Hier werd ze onder een valse naam Maria Maggi begraven. Vervolgens werd het lichaam in 1971 weer aan Perón teruggegeven die op dat moment in Spanje in ballingschap zat. In 1973 werd Perón opnieuw president van Argentinië. Hij was inmiddels hertrouwd met Isabel die na de dood van Perón in 1974 het lichaam heeft laten terugkeren. Samen met Juan Perón werd Eva alsnog opgebaard in Argentinië in het paleis van de president. Daarna werden ze apart begraven.

Het régime van Jorge Videla

In de jaren vijftig was Argentinië bankroet. Perón werd afgezet in 1955 en hij vluchtte naar Spanje. In 1973 werd Perón opnieuw gekozen tot president van Argentinië maar er volgden bloedige taferelen. Na de dood van Perón in 1975 volgde Isabel hem op. In 1976 volgde de staatsgreep door Jorge Videla. We weten allemaal dat in deze smerige oorlog veel slachtoffers zijn gevallen. Vanaf november 1977 liepen de dwaze moeders iedere donderdag hun rondgang langs het Plaza de Mayo. Zij droegen een foto van hun verdwenen zoon of partner. In deze tijd kreeg Eva geen rust in haar graf en men wilde het lichaam alsnog verplaatsen. Het lichaam werd daarom in beslag genomen maar reeds na 6 maanden weer teruggegeven aan de familie. Er is een stichting opgericht die graag de lichamen van Juan Perón en Eva samen in één grafmonument wil begraven. Hier zijn de familieleden van Eva echter op tegen. Thans is Eva Perón begraven in de wijk La Recoleta. Het grafmonument is gemakkelijk terug te vinden op het kerkhof. In Zuidelijke landen en ook in Zuid Amerika is het de gewoonte om een kist met daarin het lichaam de van de overledene bij te zetten in een familiegraf. Men heeft hiervoor dan één of meerdere nissen beschikbaar. In het geval van Eva Perón heeft men gekozen om het lichaam zes meter diep te begraven zodat het niet snel kan worden opgegraven.

Over het leven van Evita werd zowel een film als een musical geproduceerd. Vooral de musical werd in veel landen opgevoerd en was in 2012 weer opnieuw op Broadway in een nieuwe versie te zien. Tom Rice is de toneelschrijver en de regie lag in handen van Andrew Lloyd Webber. In Nederland ging de musical voor de eerste keer in première in 2007. In 2018 kwam er weer een nieuwe versie met Evita de Musical die uitverkochte zalen trekt.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eva "Evita" Perón, een legendeEvita was tegelijkertijd een door velen zeer geliefd persoon en een door anderen zeer gehaat persoon. Bij haar dood vloe…
Evita – historisch correct? Een vergelijkingNa Evita's dood werd haar leven in verschillende films, boeken , artikelen en musicals verteld. Voorbeelden zijn The Wom…
De religieuze betekenis van Evita PeronDe religieuze betekenis van Evita PeronZe had geweigerd zich te laten behandelen aan kanker en was als een heilige gestorven. In een sfeer van massahysterie na…
Argentinië, Zuid-AmerikaArgentinië, een groot ver land gelegen in Zuid-Amerika. Een land met een prachtige natuur, mooie bezienswaardigheden, en…

Strategisch kiezen is dat verstandig?Strategisch kiezen is dat verstandig?Binnen een democratie heeft de kiezer het voor het zeggen en leidt de uitslag tot een representatieve afvaardiging in de…
Hoe wordt de Tweede Kamer gekozen?Om de vier jaar wordt de Tweede Kamer opnieuw gekozen. Het is voor een kabinet de uitdaging om herkozen te worden en dus…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia Evita Perón
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 16-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.