Eva "Evita" Perón, een legende

Evita was tegelijkertijd een door velen zeer geliefd persoon en een door anderen zeer gehaat persoon. Bij haar dood vloeiden er vele tranen, maar knalden ook de champagnekurken. Evita’s leven was er één dat grote tegenstellingen veroorzaakte. Maar wat zeker is, is dat ze tot op vandaag de harten van velen blijft beroeren.

Jeugd van Evita

Kinderjaren

“Evita” werd geboren als Maria Eva Duarte op 7 mei 1919 in Los Lobos in de provincie Buenos Aires in Argentinië. Door een dodelijk auto-ongeluk, verloor Eva al op 7-jarige leeftijd haar vader Juan Duarte die eigenlijk al jaren daarvoor zijn gezin in de steek had gelaten. De rest van het gezin blijft moedeloos achter en verhuist naar Junin. Eva wordt in armoede grootgebracht.

Actrice in Buenos Aires

Reeds op haar vijftiende vertrekt Eva naar Buenos Aires waar ze haar acteercarrière wil uitbouwen om een ster van het witte doek te worden. Ze gaat er aan het werk bij enkele theatergezelschappen en speelt enkele kleinere rollen voor tv en radio. In 1937 speelt ze voor het eerst mee in een film. Ook de jaren erna blijft ze aan de slag als actrice op het witte doek, alsook in het theater en op de radio.

Films met Eva Duarte

  • ¡Segundos afuera! (1937)
  • La Carga de los valientes (1940)
  • El Más infeliz del pueblo (1941)
  • Una Novia en apuros(1942)
  • La Cabalgata del circo, (1945)
  • La Pródiga (1945)

Eva Duarte en Juan Perón

Ontmoeting

Eva’s leven veranderde drastisch toen ze in 1944 Juan Perón ontmoette tijdens een inzamelactie voor de slachtoffers van een aardbeving in San Juan. Ze begon met hem een relatie. Perón was toen minister van 'oorlog en werk' in de militaire regering die een jaar ervoor de macht had gegrepen. Eind 1945 werd Perón echter gevangen genomen door leden van de regering. Deze wilden immers niet dat de inmiddels erg populaire Juan Perón zijn kandidatuur stelde voor het presidentschap. Eva hielp daarop met het opzetten van een massabetoging die als resultaat had dat Perón al na een tiental dagen weer vrijkwam.

Huwelijk

Vlak na zijn vrijlating treden Eva en Juan Perón in het huwelijk en in 1946 wordt Perón verkozen tot president, na een campagne waarin zijn echtgenote een actieve rol speelde, een ongezien gegeven in het toenmalige Argentinië. Ze overtuigde de arbeiders en armen ervan om zich achter Perón te scharen. Na de verkiezing van haar echtgenoot tot president, wordt Eva“first lady”, een rol die haar op het lijf is geschreven.

Evita’s groeiende populariteit

Weldoenster voor de armen

Van bij het begin van het presidentschap van Perón, laat Eva haar stem horen ten voordele van de minder bedeelden in de maatschappij. Het zal niet verbazen dat Eva’s optreden een doorn in het oog is van de elitaire klasse, de politici en het leger. Het gewone volk draagt haar echter op handen. Eva, die bij velen al gekend was via het witte doek en van televisie, slaagde erin de massa te beroeren en vocht voor hogere lonen en betere sociale omstandigheden. Ze begon ook voor het eerst zelf het gebruik van de naam "Evita", in plaats van Eva aan te moedigen. Enerzijds was Evita een trouwe, steunende echtgenote, anderzijds was ze ook een feministe die opkwam voor de rechten van de vrouw. In 1947 werd door Evita’s onophoudelijke, fervente inspanningen eindelijk stemrecht toegekend aan vrouwen.

Evita richt ook de “Eva Perón Stichting”op waarmee ze op grote schaal goede daden verrichte voor de minder begoede burgers. Zo liet ze onder andere scholen, weeshuizen en ziekenhuizen bouwen.

Evita buiten Argentinië

Ook buiten de Argentijnse grenzen trok Evita veel aandacht. Ze was een glamoureuze ambassadrice van Argentinië die op veel aandacht kon rekenen en zelfs in 1948, tijdens een bezoek aan Europa, op audiëntie bij de Paus mocht gaan.

Het einde van Evita... of toch niet?

Verzet bij de elite en militairen

In eigen land steeg de populariteit bij het gewone volk, maar daalde ze tot een dieptepunt bij de elitaire klassen die zich bedreigd voelden door Evita’s aanhoudende strijd om de situatie van de minder gegoeden te verbeteren, ten koste van de high society. Alhoewel Evita zich in 1951, naast haar man, kandidaat wou stellen als vice-president, moest ze zich uiteindelijke toch terugtrekken. Haar kandidatuur werd stevig bevochten door de militairen.

Slepende ziekte en overlijden

Evita’s gezondheid ging er tegelijkertijd sterk op achteruit. Eind 1951 werd er baarmoederkanker bij haar vastgesteld en Evita onderging een operatie die uiteindelijk niet succesvol bleek. In 1952 wordt Juan Perón herkozen als president, maar Evita is er dan al zo slecht aan toe dat ze zich niet meer zelf staande kan houden. Op 26 juli 1952 overlijdt Eva Duarte Perón op slechts drieëndertigjarige leeftijd, na een slepende ziekte. Op de elite na, die zich eindelijk van haar verlost ziet, gaat het hele land in rouw. Evita’s dood brengt een hele massa op gang die nog nooit eerder gezien was in Argentinië en sindsdien ook niet meer gezien is.

Evita leeft verder in het hart van vele mensen

Tot op vandaag geniet Evita van een soort heiligenstatus bij vele traditionalistische Peronisten van de werkende klasse. Na vele omzwervingen kreeg haar lichaam in 1974 een voorlopig laatste rustplaats op het Recoleta kerkhof in Buenos Aires (foto). Evita is zonder enige twijfel de meest invloedrijke vrouw die Argentinië ooit gekend heeft en die door haar strijd voor rechtvaardigheid een onuitwisbare stempel op de geschiedenis heeft gedrukt.

De musical en film "Evita"

Van het leven van Eva Perón werd een bekende musical gemaakt door Andrew Lloyd Weber en Tim Rice. Deze musical werd later ook herwerkt tot een film, waarin Madonna de rol van Evita vertolkt.
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De religieuze betekenis van Evita PeronDe religieuze betekenis van Evita PeronZe had geweigerd zich te laten behandelen aan kanker en was als een heilige gestorven. In een sfeer van massahysterie na…
Eva Peron was de machtigste vrouw van ArgentiniëEva Peron was de machtigste vrouw van ArgentiniëEva Perón was gedurende enige jaren de machtigste vrouw van Argentinië. Zij werd geboren als een arm meisje en ze is noo…
Evita – historisch correct? Een vergelijkingNa Evita's dood werd haar leven in verschillende films, boeken , artikelen en musicals verteld. Voorbeelden zijn The Wom…

Ernesto "Che" Guevara, reizende revolutionairErnesto "Che" Guevara is vandaag meer dan een historische figuur. Hij is een legende geworden. Zijn leven was er één van…
Evaluna (66 artikelen)
Laatste update: 25-09-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.