De valse messiah: Antichrist, Armilus en Dajjal

De valse messiah: Antichrist, Armilus en Dajjal De drie Abrahamitische religies stellen dat er een eindtijd zal komen. In deze einde der tijden, zal er een valse messiah verschijnen. Hij zal verderf zaaien en de gelovigen proberen te misleiden. De christenen zullen hem kennen als de Antichrist. De moslims kennen hem als Masih ad-Dajjal. In de Jodendom staat hij bekend als Armilus. Hij is de valse messiah. Echter, wat zeggen de geloven precies over hem?

Armilus

Rabbi Saadia Gaon is de oudste en betrouwbaarste bron die spreekt over de anti-messiah figuur Armilus. Niet veel is bekend over deze mystieke figuur. Er zijn sommigen die geloven dat Armilus een valse messias is. Een Joodse equivalent van de Antichrist en de Dajjal. Echter, anderen geloven dat Armilus de laatste machtige antisemitische koning zal zijn. In het boek van Zerubabel staat dat Armilius de koning van Rome zal zijn. Hij zal heersen over de gehele wereld. De koning Armilius zal de stad Jeruzalem veroveren en de Joden systematisch vervolgen en onderdrukken. Hierdoor zullen de Joden de woestijn moeten invluchten. Ze zullen het zeer zwaar hebben tijdens de eindtijd. Echter, Armilus zal uiteindelijk worden vernietigd door de Joodse Messiah. Er zijn diverse legendes over Armilus en hoe hij precies ten einde zal komen. Er zijn legendes bijvoorbeeld die zeggen dat Armilus de zoon van Satan zal zijn. Dus er is niet veel concreet bekend over deze interessante figuur in het Jodendom.

De Antichrist

Door de eeuwen heen zijn er diverse mensen als de Antichrist bestempeld. Denk hierbij aan de Romeinse keizer Nero, de paus, Hitler of zelfs de Amerikaanse president Obama. De term de Antichrist komt meerdere malen voor in de Bijbel. Dit kan men vinden in de brieven van Johannes. Er zijn geleerden die menen dat "Het beest uit de zee” een andere term is voor de Antichrist. De Antichrist zal de christenen en het volk van Israël vervolgen en onderdrukken. De hoer van Babylon en de valse profeet zullen de Antichrist in de eindtijd hierbij helpen.

Er zijn sommigen die geloven dat de Antichrist (messias) samen met de duivel (de vaderfiguur) en de valse profeet (de heilige geest) een antichristelijke equivalent van de drie-eenheid vormen. In de eindtijd zal de Antichrist als een God vereerd willen worden en zich zelfs als God voordoen. Zijn aanhangers zullen de merkteken 666 op de rechterhand of het voorhoofd krijgen. Een voordeel hiervan is dat de gelovigen hierdoor de aanhangers van de Antichrist makkelijk kunnen herkennen.

De christenen geloven dat de messias Jezus Christus zal terugkeren op aarde. Hij zal met zijn leger deelnemen aan de strijd tegen de Antichrist en zijn aanhangers op de plaats Megiddo. Megiddo was vroeger een stad in het noorden van Israël. De ruïnes van Megiddo liggen in de buurt van de stad Haifa. De christenen zullen uiteindelijk zegevieren en de duivel zal voor een periode van 1000 jaar worden opgesloten. Er zal vrede op aarde heersen.

De Dajjal

De Antichrist wordt in de islam Dajjal genoemd. Moslims geloven dat zijn komst een van de grote tekenen van het aanbreken van de eindtijd zal zijn. De ware gelovigen zullen het zeer zwaar hebben in deze tijden. In de islam wordt de Dajjal gezien als de grootste beproeving die de mensheid zal ervaren. Volgens de Haadiths zal de Dajjal voor het eerst verschijnen tussen Syrië en Irak. Hij zal vervolgens veertig dagen verblijven op aarde. Een dag zal als een jaar zijn, een dag als een maand, een dag als een week en de overige dagen zullen net als normale dagen zijn.

Hij zal elke plek op aarde bezoeken met uitzondering van Mekka en Medina. Hij zal de mensen proberen te misleiden. Dit doet hij o.a. door het verrichten van valse wonderen. Hij zal zich voordoen als de echte messias. Uiteindelijk zou hij als een God vereerd willen worden en zich zelfs als God voordoen. Gelukkig is het wel mogelijk om de Dajjal te herkennen. Hij zal namelijk blind zijn aan zijn rechteroog. Ook zal hij het woord "kafir" (ongelovige) op zijn voorhoofd hebben. Iedere gelovige zal in staat zijn om dit te lezen. De moslims geloven dat Jezus Christus zal terugkeren op aarde. Hij zal vervolgens de Dajjal verslaan.
© 2015 - 2024 Fenrir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het einde van de wereld?Het einde van de wereld?Aardbevingen en tsunamis, vulkaanuitbarstingen, overstromingen en de eindigende Maya-kalender in 2012. Alleen maar rampe…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?

De wijsheid van Yunus Emre, Turkse soefi-dichter en mysticusDe wijsheid van Yunus Emre, Turkse soefi-dichter en mysticusYunus Emre is een soefi-dichter en mysticus die leefde van 1240 tot 1321. Hij werd ergens in Anatolië in Turkije geboren…
Wat is salafisme?Wat is salafisme?Na de aanslagen, begin januari 2015, in Frankrijk op de redactie van Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt in Parijs, w…
Bronnen en referenties
  • http://www.jewishencyclopedia.com/articles/1789-armilus
  • http://www.franklinterhorst.nl/Antichrist.htm
Fenrir (46 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.