Het verhaal achter ISIS
Vandaag de dag horen wij op het nieuws, of lezen wij in de kranten steeds meer over het Midden-Oosten. De laatste tijd is de ISIS oftewel de Islamitische Staat Irak en Syrië veel in het nieuws. Maar wie is ISIS en wat willen zij? Het lijkt wel alsof ISIS plotseling tevoorschijn is gekomen maar is dat ook zo? ISIS is een op Al Qaida geïnspireerde jihadistische beweging die momenteel meerdere steden in Irak en Syrië heeft veroverd. Het doel van de ISIS is het oprichten van een Islamitische kalifaat waar de wet is gebaseerd op de Sharia wetgeving. Volgens de schattingen zijn er tien tot twaalfduizend strijders bij ISIS aangesloten.
Waar komt IS vandaan
ISI zoals de organisatie toentertijd bekend stond is in 2003 ontstaan doordat aan Al Qaida verbonden jihadistische organisaties zich verenigden. Het doel van de ISI was om de soennitische Irakezen te beschermen. Nadat de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbrak zag ISI zijn kans schoon en brak ook door in Syrië, hierna heette de organisatie ISIS. In 2014 hernoemde de organisatie zich tot IS oftewel Islamitische Staat. Ondanks het feit dat IS is ontstaan uit Al Qaida wilde de Al Qaida leider Ayman al-Zawahiri niet met IS te maken hebben. De reden hiervoor was dat ondanks dat IS vocht tegen de legers van Irak, Syrië en de Verenigde Staten zij ook veel onschuldige mensen zoals sjiieten en alevieten doodden. In Syrië vocht IS zelfs tegen de aan Al Qaida verbonden organisaties. In juni 2014 sloten de beide organisaties een voorzichtige vrede.
Acties IS
In 2013 is IS begonnen met een voorzichtige opmars en heeft in die tijd delen van Irak overgenomen. In juni 2014 begon de IS met zijn offensief tegen het Iraakse leger. Vanuit het noorden werden de steden Mosul (1.800.000 inwoners), Tikrit (28.900 inwoners), Saadiya, Jalawla en Bajij veroverd. Hierna zijn de steden Falluja en Ramadi ook onder het IS bewind gekomen. Hiermee kwam het grootste deel van het westen en midden Irak onder IS bewind. Uiteindelijk is het offensief van de IS gestopt bij de heilige Sjiitische stad Samarra. Samarra ligt 110 km van de hoofdstad van Irak. Hierna heeft IS in Irak nog de stad Tel Afar (170.000 inwoners) en de dorpen om Bagdad heen veroverd. Het soenitische deel van Irak heeft IS makkelijk kunnen veroveren dankzij de steun van het Naqshbandi soefi leger. Dit leger staat onder leiding van de oud leden van de Ba’ath partij van Saddam Hoessein. De IS en de Naqshbandi soefi hebben echter wel verschillende opvattingen. De Naqshbandi soefi willen een seculiere staat terwijl de IS juist het tegenovergestelde wilt. Hierom heeft IS geëist dat de Naqshbandi soefi leger volledig ontwapend zou worden en loyaliteit zou zweren. De Naqshbandi soefi ging hier echter niet mee akkoord. Dit heeft op sommige plekken tot gevechten geleid
Na de verovering van de steden Al-Walid en Turabil nabij Syrie en Jordanië liep het offensief in Irak vast. Hierna breidde IS zich uit richting Syrië. Vanwege de wapens die IS buit had gemaakt in Irak verliep de Syrische oorlog redelijk soepel. IS verdreef de rebellen uit de provincie Deir-Ez-Zor en consolideerde zijn macht daar.
IS en terreur
Het feit dat een terroristische organisatie als Al Qaida niets met IS te maken wilde hebben omdat deze te gewelddadig is zegt eigenlijk al veel. IS houdt kleine kinderen en burgers van allerlei geloven onder extreem slechte omstandigheden vast. In Irak worden momenteel door alle partijen massa executies en martelingen uitgevoerd echter IS doet dit op een veel grotere schaal dan de rest. In de stad Mosul, het Sinjar gebergte en de Ninevevlakte voerde IS een etnische zuivering uit onder de christenen, sjiieten en de yezidi’s. Deze mensen moesten zich of bekeren of zouden geëxecuteerd worden. Ook soennieten die zich niet als voorstander uitspraken werden geëxecuteerd. IS heeft eind juli 2014 tientallen Syrische soldaten onthoofd en de hoofden op palen gespietst en in het centrum van de stad geplaatst. Meerdere kerken en moskeeën zijn bewust vernietigd. Jonge meisjes van 14 en 15 jaar zijn in het oorlogsgebied terecht gekomen waarbij de strijders het recht kregen om in een schijnhuwelijk van één nacht te treden en daardoor geslachtsgemeenschap konden hebben. Onder vluchtelingen zijn meisjes van 10 tot 14 jaar als seksslaaf verkocht aan pedofielen en rijken. Zelfs de leider van IS Al Baghdadi zou een eigen jonge slavin hebben.
En verder
Op 29 juni 2014 werd bekend gemaakt dat de kalifaat werd opgericht en dat Abu Bakr al-Baghdadi de nieuwe kalief was geworden. De IS is nog steeds actief bezig om zijn grondgebied te vergroten. Nu de Amerikanen met bombardementen en wapenleveranties zijn begonnen zal de opmars van IS misschien wat worden vertraagd. Meerdere Europese landen waaronder Nederland hebben ook al hulp toegezegd.
© 2014 - 2024 Serrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IS, de Islamitische StaatBegin van 2014 lijkt de wereld in brand te staan met een geweldsexplosie in het Midden Oosten, geflankeerd door diverse…
Amerikaanse terreurlijstNa de aanslag op 9/11 werd er door de Amerikaanse een lijst opgesteld met terroristische organisaties die door Amerika g…
Bronnen en referenties