Het christendom, een wereldgodsdienst

Het christendom, een wereldgodsdienst Het christendom is de grootste godsdienst van Nederland. Maar wat geloven christenen eigenlijk en wat zijn hun leefregels?

Ontstaan

2000 jaar geleden is het christendom ontstaan in Israël. Het christendom verspreidde zich toen erg snel over het Romeinse Rijk. Tegenwoordig zijn er ruim twee miljard christenen.

Het geloof

Christenen geloven in God. Als ze goed leven komen ze in de Hemel. Ze geloven ook dat de aarde door God is gemaakt. Christenen proberen zoals als Jezus te leven. Ze vinden het vooral belangrijk om je naaste lief te hebben en Gods woord te verspreiden.

Bijbel

Het belangrijkste boek voor de Christenen is de Bijbel. Christenen geloven dat God de Bijbel aan de mensen heeft gegeven. De Bijbel bestaat uit het Oude en het Nieuwe testament. In het Oude Testament staat de schepping tot de geboorte van Christus, het oude testament lijkt erg op het Joodse boek de Thora. Het Nieuwe testament komt na het Oude Testament. In het Nieuwe Testament praat God via Jezus met de mensen. In het Nieuwe Testament vind je vier evangeliën, daarnaast staan er ook brieven van de apostelen in en het laatste boek openbaringen. De Bijbel bestaat in totaal uit 66 boeken die door verschillende mensen zijn geschreven.

Belangrijke christelijke feesten

 • Met kerstmis wordt de geboorte van Jezus gevierd.
 • Palmzondag was de dag waarop Christus op een ezel Jeruzalem binnen kwam, hij werd toegejuicht door mensen met zwaaiende palmtaken.
 • Op Witte Donderdag wordt de laatste avond die Jezus met zijn twaalf apostelen had herdacht. Daarna werd Jezus namelijk gevangengenomen door de Romeinse overheid en de tempelpolitie.
 • Op Goede Vrijdag werd Jezus opgepakt en aan het kruis opgehangen, Jezus stierf toen. Op deze dag herdenken de christenen het lijden van Jezus aan het kruis.
 • Op Stille Zaterdag werd er gerouwd om de dood van Jezus.
 • Met Pasen wordt gevierd dat Jezus uit de dood opstond, dit is een erg belangrijk feest in het christendom.
 • Met Hemelvaartsdag ging Jezus terug naar de Hemel. Hemelvaartsdag valt altijd op de donderdag veertig dagen na Pasen.
 • Pinkesteren wordt vijftig dagen na Pasen gevierd. Er wordt dan herdacht de Heilige Geest over de apostelen neerdaalde.

Bidden

Bidden is praten met God, het is een van de belangrijkste activiteiten van een christen. Christenen bidden samen in de kerk maar ook gewoon thuis. Ze doen dat meestal voor en na het eten en als ze naar bed gaan. In een gebed loven en prijzen ze God, ze bedanken hem ergens voor, ze vragen vergeving of ze vragen hulp aan hem. Christenen kennen geen regels voor bidden.

Samenkomst

Christenen komen meestal op zondag bij elkaar in de kerk. Een kerk kun je herkennen aan het kruis dat erop staat. In Nederland zijn vooral protestante en katholieke kerken. Een katholieke kerk is meer versierd dan een protestante kerk. In de kerk gaan de christenen samen bidden, zingen en luisteren naar verhalen en preken.

De tien geboden

De tien geboden zijn de leefregels van de christenen, deze regels heeft God aan de mensen gegeven. De tien geboden zijn:
 1. Gij zult geen afgoden vereren, maar Mij alleen aanbidden en boven alles beminnen.
 2. Gij zult de Naam van de Heer, uw God, niet zonder eerbied gebruiken.
 3. Wees gedachtig, dat gij de dag des Heren heiligt.
 4. Eer uw vader en uw moeder.
 5. Gij zult niet doden.
 6. Gij zult geen onkuisheid doen.
 7. Gij zult niet stelen.
 8. Gij zult tegen uw naaste niet vals getuigen.
 9. Gij zult geen onkuisheid begeren.
 10. Gij zult niet onrechtvaardig begeren, wat uw naaste toebehoort.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Hemelvaart (Ascensionis Domini)Een echt Christelijk feest, waarin de terugkeer van de zoon Jezus naar God de Vader wordt gevierd. De verbeeldingskracht…
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…
Europese regeling verplichte vrije dagenEuropese regeling verplichte vrije dagenIn ieder land zijn er feestdagen waarop werknemers verplicht vrij zijn. Dit zijn niet in ieder land in Europa dezelfde d…

Occult symboliek: rechtopstaand en omgekeerd pentagramOccult symboliek: rechtopstaand en omgekeerd pentagramHet pentagram, of ook wel pentakel genoemd is één van de oudste symbolen die er bestaat en wordt vooral gebruikt in vers…
Nasrani - Christelijke organisaties samen solidair met IrakNasrani - Christelijke organisaties samen solidair met IrakAcht christelijke organisaties roepen christenen in Nederland op zich solidair te verklaren met christenen in Irak en Sy…
Bronnen en referenties
 • http://www.katholiek.nl/tien-geboden
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.