Sint Anna – moeder van Maria en oma van Jezus
Sint Anna zou volgens de overlevering de moeder van de Heilige Maagd Maria zijn. Zij was dus de grootmoeder van Jezus Christus. Wat is de bron van dit verhaal? In de katholiek kerk wordt de Heilige Anna veelvuldig geëerd. Waarvan is Sint Anna de patrones (beschermheilige)? Welke feestdagen zijn er aan de Heilige Anna gewijd?
Legende
Anna was getrouwd met Joachim. Zij leefden zeer godsvruchtig, waren welgesteld en vrijgevig. Tot hun spijt was hun huwelijk lang kinderloos. Op een dag werd een offer geweigerd dat Joachim in de tempel wil doen. De hogepriester betoogde namelijk dat het een straf van God was, dat Joachim geen kinderen had en dat God ook geen offer van deze gestrafte persoon wenst te ontvangen. Uit schaamte hiervoor trok Joachim zonder Anna de woestijn in en durfde niet meer terug te keren naar zijn woonplaats.
Na enige tijd verscheen er in de woestijn een engel aan Joachim, met de boodschap dat zijn vrouw zwanger is. Joachim keerde terug naar Jeruzalem en ontmoette daar zijn vrouw (die ook bezoek had gekregen van een engel). Op de plek waar ze elkaar ontmoetten, de Gouden Poort, gaf Joachim haar een kus. Het kind dat zij kregen, gaven zij in opdracht van de engel de naam Maria. Later werd zij uitgehuwelijkt aan Jozef, een timmerman en weduwnaar op leeftijd.
Bron
Het levensverhaal van Sint Anna is overgeleverd via een Griekse tekst uit de tweede eeuw,getiteld 'de Geboorte van Maria'. Later is men deze tekst 'het Proto-evangelie van Jacobus' gaan noemen. Het is één van de apocriefe teksten van het Nieuwe Testament.
Verering
Rond de vijfde en zesde eeuw was de verering van Anna vooral groot in het Midden-Oosten. Wat later kwam die verering ook naar West-Europa. In de Middeleeuwen werd zij zeer populair, mede doordat er toen een grote Maria-devotie heerste.
Beschermheilige (patrones)
Sint Anna is de beschermheilige van onder meer huisvrouwen, weduwen, grootouders, moeders en (gezien haar levensverhaal) vooral van vrouwen die moeilijk zwanger kunnen raken. (Zij wordt ook vaak aangeroepen tegen onvruchtbaarheid en voor een goed huwelijk.) Ook is Anna, aangezien ze Maria leerde lezen, de patrones van de onderwijzeressen. Verder is ze onder meer ook de beschermheilige van de volgende beroepen: kleermakers, naaisters, bezembinders, timmerlieden, goudsmeden, mijnwerkers, molenaars, zeelieden en brandweerlieden.
Beschermheilige van plaatsen
Hieronder vindt u een overzicht van enkele plaatsen waarvan Sint Anna de patrones (beschermheilige) is.
Plaatsen met Anna als Patrones:
- Sint-Annaland (Nederland)
- Sint-Annaparochie (Nederland)
- Sint Anna ter Muiden (Nederland)
- Düren (Duitsland)
- Burrweiler (Duitsland)
- Sulzbach (Duitsland)
- Unterkreuzberg (Duitsland)
- Canterbury (Engeland)
- Durham (Engeland)
- Florence/Firenze (Italië)
- Napels (Italië)
- Las-Palmas (Spanje)
- Madrid (Spanje)
Bedevaartsoord: Ste-Anne-d'Auray
Een beroemd bedevaartsoord voor Sint Anna is Ste-Anne-d'Auray in Morbihan (dat ligt Bretagne, Frankrijk). Hier zou in de vroege Middeleeuwen (rond de zevend eeuw) al een kapel ter ere van haar gestaan hebben. In 1625 zou Sint Anna bij deze plaats verschenen zijn aan een boer. Op haar aanwijzingen groef de boer toen een oud houten beeld van haar op. Al snel groeide deze plek uit tot een bedevaartsplaats. Later (in de periode 1868-1872) is er een basiliek gebouwd.
Vernoemingen
Vanzelfsprekend zijn er veel kerken naar Sint Anna vernoemd. Zo staan er in Nederland onder meer Sint Anna-kerken in Yerseke, Molenschot, Rosmalen, Sint-Annaparochie, Tilburg en Amsterdam. Ook zijn er diverse verzorgingstehuizen naar Sint Anna genoemd, bijvoorbeeld in Delft en Zundert. In Nijmegen is er een verzorgingstehuis naar zowel Anna als haar man Joachim vernoemd. Er bevindt zich in Nijmegen ook een St. Annastraat, wat één van de belangrijkste verkeersaders van deze stad is.
Feestdagen
Katholieke feestdagen die aan haar zijn opgedragen, zijn 20 maart (pas sinds 1969, daarvoor was dit alleen een feestdag ter ere van haar echtgenoot Joachim), 26 juli (dit is de dag na de feestdag van Sint Jacob), 16 augustus (dit was eveneens tot 1969 alleen een feestdag ter ere van Joachim) en 9 september (de dag na de viering van de geboorte van Maria). In de Oosterse kerk zijn er ook feestdagen aan Anna gewijd, namelijk 25 juli en 9 december. Die laatste datum is in de Oosterse kerk de feestdag ter ere van Maria's Onbevlekte Ontvangenis.
Lees verder