De Islam nader bekeken
De Islam is één van de wereldgodsdiensten. Het bestaat uit verschillende stromingen met elk zijn eigen weg. Twee dingen hebben ze gemeen: één God (Allah) en het heilige boek "de Koran". De interpretatie van de Koran en de manier van het eren van de profeet (Mohammed of Ali) verschilt binnen deze stromingen. Zo zijn er dus duidelijk verschillen, wat mij de aanleiding gaf dit uit te zoeken. Dit artikel gaat puur over de Islam in het algemeen, zodat het beter wordt begrepen.
Het ontstaan van de Islam
De Islam is ontstaan in de 7e eeuw na Christus. De profeet Mohammed (vzmh) heeft op 40 jarige leeftijd de openbaring van de Islam ontvangen. De boodschappen die hij in zijn levensjaren ontving zijn later opgetekend in de Koran. De boodschap van openbaring kreeg hij rechtstreeks van God via de engel Gabriël. De volgelingen van de profeet Mohammed werden moslims genoemd. De eerste 13 jaar van zijn profeetschap, had Mohammed in Mekka doorgebracht. In die tijd leefden er hoge priesters en clanleiders in de Arabische wereld, die de volgelingen van Mohammed (vzmh) mishandelden en zelfs doodden. De Moslims geloofden slechts in Eén God, trachtten onrecht en onderdrukking te bestrijden en erkenden het profeetschap van Mohammed (vzmh). De verschillende pogingen om Mohammed (vzmh) te doden zijn mislukt. In Medina, waarheen hij op Gods gebod naar toe was gevlucht, stichtte hij een Islamitische staat. Daar openbaarde God aan hem wetten voor het sociaal en maatschappelijk leven, het strafrecht, zedenwet etc. 10 jaar lang, onafgebroken, zorgde Mohammed (vzmh) in Medina voor de verspreiding van God's boodschap. Onderdrukking, onwetendheid, onrecht, racisme etc. werden door hem verfoeid en uitgebannen. Al met al heeft de openbaring van de Koran zo'n 23 jaar geduurd. De Islam bleek een zeer grote aantrekkingskracht op mensen te hebben. In korte tijd verspreidde de Islam zich door geheel Arabië tot verre daarbuiten. Nu zijn er meer dan een miljard Moslims in de wereld. Islam betekent letterlijk "Onderwerping".
De profeet Mohammed
Mohammed (vzmh) werd geboren in het jaar 571 in de stad Mekka (de hoofdstad van het Arabisch Schiereiland). Zijn vader stierf voor zijn geboorte en zijn moeder toen hij 6 jaar was. Eerst werd hij door zijn grootvader opgevoed, die hem het geloven in één God aanleerde. Later door zijn oom; een koopman. Al op jonge leeftijd viel hij op door zijn zuiver en onbesproken gedrag. Hij was goedhartig, eerlijk en een verstandig persoon. Mohammed (vzmh) begon eerst als herdersjongen. Daarna nam een rijke weduwe, Khadija, hem in dienst als koopman en stuurde ze hem als leider van een karavaan met producten naar Jeruzalem. Deze tocht bracht hem rechtstreeks in contact met allerlei christenen en joden, en maakte een diepe spirituele indruk op hem. Terug in Mekka trouwde hij met de veel oudere Khadija en ze kregen 6 kinderen (4 jongens en 2 meisjes)
De boodschappen en openbaringen besprak hij vaak alleen met zijn echtgenote Khadija en zijn neef Ali. Zij waren de eersten die in de authenticiteit ervan geloofden.
Later kreeg hij de opdracht van God om het naar iedereen te openbaren. Er waren veel geïnteresseerden, maar ook zeer veel vijanden die hem en al zijn volgelingen op allerlei manieren probeerden te doodden. Velen zijn omgekomen, maar Mohammed (vzmh) overleefde het en God hielp hem met de vlucht naar Medina, waar hij uiteindelijk de Islam waar heeft kunnen maken. (In het stukje "Het ontstaan van de Islam" is dit al uitgebreider opgeschreven)
Na de dood van Khadija trouwde hij met nog meerdere vrouwen, waarvan de meesten volwassen weduwen, hoewel hij niet met allen seksuele contacten had. Het ging meer om de sociale voorziening en levensonderhoud. Onder deze vrouwen waren er twee joods, en één christen. Mohammed (vzmh) was nederig; hij eiste geen speciale behandeling en deelde de huishoudelijke taken met zijn vrouwen en de algemene taken met zijn volgelingen.
Mohammeds overwinning op Mekka vond plaats in het jaar 630. Terwijl zijn leer verspreidde over heel Arabië, werd hij ziek en overleed op 63 jarig leeftijd. Zijn voortreffelijk en perfect voorbeeld voor de mensheid heeft er toe geleid dat vele moslims zeer hoog eren. Voor moslims (in het algemeen) is Mohammed de ‘zegel van de profeten’, de allerlaatste, van wie de woorden alle belangrijke onderwijzingen samenvatten van alle profeten die voor hem leefden. Na het benoemen van de Profeet en ook na het schrijven van zijn naam wordt daarom altijd "Vrede zij met hem" (vzmh) geplaatst.
De verschillende stromingen binnen de Islam
De verschillende Islamitische stromingen zijn te onderscheiden naar de wijzen waarop de koran gelezen wordt. Het is dus niet een simpele kwestie van: moet de koran letterlijk worden gelezen en letterlijk worden toegepast, maar een kwestie van onderscheiden: Welk deel is gebaseerd op eeuwige en universele waarden, welk deel is context-bepaald en moet dus opnieuw worden geïnterpreteerd? De stromingen binnen de Islam vormt geen probleem onderling tussen de verschillende groeperingen. Er wordt gemeend dat er ongeveer 73 stromingen bestaan, waarvan maar één de werkelijke Islam is. Welke dat is, dat is de vraag. Maar dat heb je dus ook binnen het Christendom. Katholieken, Protestanten, Hervormden etc. noem maar op. Elke geloof denkt, wij zijn de juiste. Zo is dat ook binnen de Islam. Elke stroming denkt op zijn manier op het juiste pad te zijn.
Zo heb je bijv. Het Soennisme, die weer vier rechtsscholen kent: Hanefieten (vnl. in India, Pakistan, Afghanistan, Egypte, Turkije en West-Afrika), Hanbalieten (Vooral Midden-oosten), Malikieten (vnl Noord en West-Afrika, dus ook de Marokkanen) en de Sjafieten (Maleisië en Indonesië) Daarnaast vallen de substromingen Salafisme en Wahabisme ook onder het Soennisme.De soennieten vormen bijna de grootste groep binnen de Islam. De Hanefieten zijn hier binnen weer de grootste groep en zijn moderner en liberaler in denken. Ze zijn niet zo streng en Godslastering is niet zo strafbaar.Het geloof van de Malikieten is meer traditioneel; zij leven strikt (dat denken ze) volgens de Koran en het leven van Mohammed (vzmh). Het is maar een kleine groep (ca.15%). Zij nemen traditie en plaatselijke gewoonten hoog in het vaandel. Vandaar dat bijv. in Somalië "vrouwenbesnijdenis" voorkomt en in Turkije weer niet. Het staat namelijk niet in de Koran, het is een plaatselijke traditie. De Hanbalieten plaatsen de Koran boven alles en zijn het meest conservatief. De sjafieten leven weer heel anders. Sjiisme (waaronder de Alevieten, die de Profeet Mohammed, maar vooral de eerste opvolger Ali hoog eren), Khwarij en Soefisme zijn ook weer andere stromingen binnen de Islam.
De Koran
De Koran is het heilige boek binnen de Islam. De Koran bestaat uit soera's. Dat zijn hoofdstukken die onderverdeeld zijn in verzen (ayat). In totaal bevat de Koran 114 soera's, bestaande uit 6226 ayat's. Voor moslims is de Koran het woord van God.
De context
De verzen in de Koran bevatten boodschappen van God, die destijds aan de Profeet Mohammed (vzmh) zijn geopenbaard. Deze staan echter niet in de oorspronkelijke volgorde van openbaring. De context waarin de soenna's zijn geschreven is dus op verschillende manieren te interpreteren.
Wil je de Koran lezen dan zul je context moeten analyseren. Is het de periode in Mekka, waarin de (nieuwe) moslims een minderheid waren? Dan is er meer aanwijzing voor de relatie van de mens tot God. Of is het de periode waarin de profeet mijn zijn volgelingen woonde in Medina? Hier zijn meer aanwijzingen voor het maatschappelijk leven.
Wie heeft de Koran geschreven?
De openbaringen waren oorspronkelijk mondeling doorgegeven aan de profeet Mohammed (vzmh). De Koran is niet geschreven door deze profeet, want Mohammed (vzmh) kon zelf niet schrijven. Pas veel later zijn de openbaringen opgeschreven en gebundeld.
Oude bronnen vermelden dat de volgelingen van Mohammed (vzmh) de openbaringen uit het hoofd hadden geleerd en fragmentarisch opgeschreven hebben op stukken perkament, hout en bot. Doordat verschillende schrijvers de woorden van Mohammed noteerden, ontstonden er al snel verschillende tekstversies. Na de dood van de profeet bestonden er dus tekststukken, maar de mondelijke overleveringen waren ook uiterst belangrijk. Zo waren er maar enkele moslims die de hele openbaring in hun hoofd hadden. De mondelijke en schriftelijke overleveringen bevatten veel begrippen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Dit is dan ook waarom er verschillende interpretaties bestaan van kwesties die nu actueel zijn.
De taal en interpretatie.
De Koran is geschreven in de Arabische taal. Vroeger waren er onenigheden bij vertalingen. De woorden van God zouden dan niet meer kloppen. De teksten in de Koran zijn zeer moeilijk geschreven. Zelfs de mensen die Arabisch spreken hebben moeilijkheden met het begrijpen en interpreteren van de Koran. Tegenwoordig is de Koran vertaald naar verschillende talen. Ook in Nederland bestaan er verschillende vertalingen van de Koran. Het is moeilijk te achterhalen wat bepaalde woorden destijds hebben betekend en door de vertaling komt er nog een extra moeilijkheid bij.
Koran recitatie
De Koran wordt gereciteerd in het Arabisch. Er wordt hier veel waarde aan gehecht. Recitatie in het Arabisch is een belangrijk onderdeel van de godsdienst. Het maakt ook deel uit van de verplichte gebeden. Daarnaast bestaat de "Tafsir", hierin worden de verzen uitgelegd (Exegese).
De Koran met respect behandelen.
De Koran mag volgens de moslims niet zomaar in de handen genomen worden of zomaar ergens neergelegd worden. Vóór het gebruik vindt een rituele wassing plaats. Verder moet de Koran op een hoge plek weggelegd worden en nooit op de grond. Heel veel moslims vinden dat je zonder een rituele wassing niet de Koran mag aanraken, oppakken of uit lezen. Het wordt met respect behandeld.
De Koran tegenover andere heilige boeken
In de Koran wordt met respect gesproken over de Thora (Tavrat), die volgens de Islam is geopenbaard aan Mozes (Musa).
De Psalmen (Zabur) die geopenbaard is aan David (Davud) en de Bijbel (Indjil) die geopenbaard is aan Jezus (Isa). De profeten en geschriften van de Tenach worden niet afzonderlijk genoemd en ook niet het de brieven v.d. Bijbel.
Hadith
Naast de Koran, wat schriftelijk is vastgelegd, vormen de Hadith's aanvulling op de Koran. Hadith betekent de wijze waarop de profeet Mohammed (vzmh) heeft geleefd. Het zijn islamitische overleveringen over het doen en laten en de uitspraken van de profeet Mohammed. De Islamitische wetgeleerden en Theologen hebben 3 eeuwen lang moesten discussiëren over de overgeleverde tradities (die elkaar soms tegenspraken) welke authentiek en welke later verzonnen zijn. Uiteindelijk zijn door moslims de auteurs Al-Boechari en Muslim als meest betrouwbare aangewezen. Zij stelden zeer kritische maatstaven aan voor het optekenen van de Hadith's. Van de 700.000 overleveringen van Mohammed, hebben zij er 7000 in hun verzameling opgenomen. Moslims geloven dat deze Hadith's het meest authentiek zijn. De Hadith's zijn vastgelegd in meerdere boeken.
Sharia
De Sharia is de Islamitische wetgeving. Deze is vastgesteld op basis van de Koran en de Hadith's. De Sharia is meer een plichtenleer. Het overgrote deel is niet in strijd met de wetten in Nederland. Toch heeft het ook ook plichten die niet samengaan met de Westerse maatstaven. In sommige Islamitische landen geldt de Sharia. De Sharia verschilt per Islamitische stroming en ook nog eens per land. En bovendien is er geen één land waar de zuivere Sharia toegepast wordt. Er zijn namelijk hele strenge eisen aan vastgesteld, waaraan geen land zich strikt houdt. Zware lijfstraffen (zoals bijv. stenigen of amputeren van ledematen) op bijv. diefstal en prostitutie is volgens de Koran alleen toegestaan wanneer er sprake is van een rechtvaardige samenleving, zonder armoede die mensen kan drijven tot stelen of in eigen onderhoud te voorzien door seksuele diensten aan te bieden. Zo'n rechtvaardige samenleving bestaat nergens!
Over de kledingdracht gesproken zien we vrouwen met hoofddoekjes, sluiers of burka's. Er gelden eigenlijk niet hele strenge kledingsvoorschriften. Het enige wat wel de plicht is van een vrouw is zich zó te kleden dat het blijk geeft van zedigheid en bescheidenheid. In Turkije volstaat men met een hoofddoekje, maar in het midden-oosten zie je vrouwen met zwarte sluiers en in Somalië bijv. weer burka's, waarbij ook het hele gezicht wordt bedekt.
Moslims gaan ervan uit dat men voor zijn doen en laten op de Dag des oordeels rekenschap voor God aflegt en door God beloond ofwel bestraft wordt.
Jihad
De letterlijke betekenis van Jihad is "strijd". Over het woord "Jihad" zijn er veel misverstanden. Zo wordt het begrip al gelijk met "de heilige oorlog" verklaard. Het is een complex begrip dat sinds de aanslagen van 11 september enorme discussies heeft opgewekt in de westerse wereld. Door gebrek aan de ware betekenis van het woord Jihad, wordt in niet-moslim landen, "de Islam en zijn Koran", onterecht als "gevaarlijk" bestempeld. De Koran is echter tégen geweld! Hoewel de soms op geweld lijkende teksten verkeerd geïnterpreteerd worden, zoals al eerder genoemd. Het begrip "heilige oorlog" komt niet eens voor in de Islamitische wetgeving; de Sharia!
Er bestaan twee vormen van Jihad: De innerlijke en uiterlijke Jihad:
Innerlijke Jihad of grote Jihad
De innerlijke Jihad wordt ook wel de grote Jihad genoemd. Dit is niets meer dan een innerlijke strijd (dus van binnen) tegen verleidingen van buitenaf of tegen het ego. Neem als voorbeeld de vastenmaand "Ramadan". De moslim moet zich houden aan de regels die hiervoor gelden. Of denk aan het 5 keer bidden op een dag en dan ook nog op tijd. Dit zijn enorme strijden, want hoeveel dingen om je heen kunnen wel niet zorgen voor een verleiding het niet te doen. Ook je eigen gedachten kunnen je verleiden. Deze vorm van Jihad vormt het hoofdingrediënt kun je als het ware zeggen.
Uiterlijke Jihad of kleine Jihad
De uiterlijke Jihad wordt ook de kleine Jihad genoemd. Deze vorm van Jihad geldt alleen voor Islamitische landen. Het wordt weliswaar beschouwd als een verplichting, maar deze moet dan wel gebeuren onder de verantwoordelijkheid van Islamitische heersers. Wanneer een Islamitische staat aangevallen of bedreigd wordt, moet hun land verdedigd worden door mobilisatie van voldoende mankracht ter bescherming. Veel extreme moslims zien dit begrip als heilige oorlog en denken zich te moeten verdedigen d.m.v. geweld. Dit doen ze ook in niet-Islamitische landen en daar zitten ze dan al fout met de gedachten.
Door de historische gebeurtenissen, zoals bijv. de Kruistocht, én ook bijv. de beweging "Hamas heeft eigenlijk alleen de uiterlijke Jihad bekendheid gekregen in het westen.
Het geloof
Er zijn een aantal basisplichten voor een moslim. Wanneer een moslim zich hier aan houdt, is hij/zij in ieder geval op de goede weg en zal hij/zij hiervoor beloond worden op de dag des oordeels.
De 5 zuilen van de Islam:
- De Geloofsovertuiging (=Shahada): Het uitspreken van de Shahada: "Er is geen God dan God en Mohammed is de boodschapper van God"
- Het Gebed: 5 maal per dag bidden in de richting van Mekka, met vooraf een rituele wassing.
- Het Vasten: één maand lang tijdens de Ramadan
- De Hadj (=Islamitische bedevaart): één maal in het leven, indien mogelijk)
- De Armenbelasting (=Zakat): Jaarlijkse donatie aan armen betalen, afhankelijk van je vermogen
Lang niet alle moslims voldoen aan alle plichten. Toch voelen zij zich moslim. Niet elke moslim heeft de mogelijkheid om 5 keer op een dag te bidden. Zij werken of studeren en hebben daarom niet die vrije mogelijkheid. Het vasten is verplicht, maar mensen die het niet kunnen wegens ziekte, handicap of ouderdom zijn vrijgesteld. Echter zij moeten hier voor in de plaats geld geven aan de armen, zodat zij lekker en gezond kunnen eten tijdens de ramadanmaand. Ook de Hadj is niet voor iedereen haalbaar. Mensen die ziek zijn, een handicap hebben, bejaard zijn of geen geld er voor hebben, hebben deze plicht niet. De armenbelasting kan ook alleen maar gegeven worden als men genoeg geld voor zichzelf heeft. Dan blijft er maar ééntje over en dat is de geloofsovertuiging uitspreken. Dit "moet" elke moslim doen.(velen doen het meerdere malen per dag) Ook een niet-moslim die zich gaat bekeren tot de Islam moet de Shahada kunnen uitspreken, om moslim te kunnen worden.
Verder gelden er nog 6 belangrijke geloofsovertuigingen:
- Geloven in één God (Allah). Allah is Groot, Onsterfelijk en de allermachtigste. Hij is de Schepper en Voorziener.
- Geloven in de Engelen
- Geloven in de Boodschappers en Profeten van God
- Geloven in de Dag des Oordeels
- Geloven in alle geopenbaarde Boeken (de Koran, Thora, Psalmen en Bijbel)
- Geloven in Lotsbestemming (geloven dat zowel het goede als het kwade van God komt.)
Het is een zonde voor een moslim om zelfs één v.d. genoemde geloofsovertuigingen te ontkennen.
Islamitische Jaartelling.
De emigratie van Mekka naar Medina (in het jaar 622) van de Profeet Mohammed (vzmh) wordt de Hidjra genoemd. Dit is het begin van de Islamitische jaartelling. De Islamitische Jaartelling gaat volgens de maancyclus. Daardoor is het Islamitische jaar korter dan de jaartelling die we hier in Nederland kennen (dus de Christelijke jaartelling).
Islamitische feestdagen
Islamitische feestdagen verschuiven binnen de Christelijke kalender steeds 11 dagen naar voren.
- Muharram: Islamitisch Nieuwjaar
- Ashura: 10de dag van de eerste maand
- Geboortedag van de Profeet: 12de dag van de derde maand (in het turks heet het Mevlid Kandili)
- Nacht v.d. Wonderen: eeste nacht van donderdag op vrijdag van de zevende maand. (in het turks heet het Regaib Kandili)
- Hemelvaart: nachtreis van Mekka naar Jeruzalem en daaropvolgende reis naar de Hemel. 27ste van de maand Rajab (in het turks heet het Mirac Kandili)
- Nacht van de Lotsbezegeling: 14de nacht van de maand Sjaban. (in het turks heet het Berat kandili)
- Ramadan (vastenmaand): dit is de negende maand.
- Nacht van de beslissing: dit is de 27ste van de maand Ramadan en tevens de allerheiligste nacht.
- Suikerfeest: 1ste dag van de tiende maand. Dit is het einde van de Ramadan en wordt uitbundig gevierd. Het duurt 3 dagen.
- Offerfeest: 10de dag v.d. twaalfde maand. Dit is een zeer belangrijk feest binnen de Islam. Het duurt 3 dagen.