Bijstandsfraude: straf & gevolgen

U ziet het regelmatig in de krant: bijstandsfraude, en gemeente die duizenden euro's terugvordert. Misschien maakt u uzelf daar schuldig aan. De straffen voor bijstandsfraude variëren van een werkstraf tot gevangenisstraf. De frauderende persoon moet de bijstandsuitkering terugbetalen, de uitkering wordt stopgezet of gekort. De ernstige gevallen verschijnen voor de rechter. Welke gevolgen heeft bijstandsfraude? Welke straf wordt opgelegd bij bijstandsfraude? Hoe kunt u bijstandsfraude melden?

Wat is bijstandsfraude?

De bijstandsuitkering is een sociaal vangnet dat bedoeld is voor mensen die zelf niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Bijstandsfraude is fraude met de bijstandsuitkering. Het verzwijgen van eigen inkomsten of vermogen is een veelvoorkomende vorm van bijstandsfraude. Ook wanneer u veranderingen in uw situatie niet tijdig doorgeeft (de informatieplicht), maakt u zich schuldig aan fraude.

Fraude bijstand melden

Als u bijstandsfraude vermoedt, dan kunt u dat melden op de website van de gemeente waar de frauderende persoon woont. Meestal kunt u anoniem melding doen van bijstandsfraude, door het invullen van een formulier. Er wordt vertrouwelijk omgegaan met uw gegevens.

Bijstandsfraude: straf & gevolgen

Fraude met een bijstandsuitkering kan zwaar worden bestraft. De onterecht ontvangen bijstand zal worden teruggevorderd. Daarnaast wordt er vaak een straf opgelegd, zoals een forse werkstraf. Het kan ook zijn dat u strafrechtelijke vervolging boven het hoofd hangt en dat u voor de rechter wordt gedaagd. In het uiterste geval kan een gevangenisstraf worden opgelegd. De strafmaat hangt samen met de hoogte van het fraudebedrag en de duur van de fraude. Als u al vaker hebt gefraudeerd, zal zwaarder zijn dan wanneer u voor de eerste keer bent veroordeeld.

Bijstandsfraude opsporen

De sociale recherche is belast met het opsporen van bijstandsfraude. Rechercheurs onderzoeken bijstandsfraude, bijvoorbeeld door uw gegevens te koppelen met de gegevens die bij de Belastingdienst of een andere overheidsinstantie bekend zijn. Ook kan bijstandsfraude door middel van sociale media worden opgespoord. Gegevens die bewust of onbewust achtergelaten zijn op websites, kunnen de sociale recherche helpen bij het opsporen van fraude.

Bijstandsuitkering terugbetalen

Als de bijstandsfraude aan het licht komt, moet u de bijstandsuitkering terugbetalen. Ook wanneer het gaat om meerdere jaren. Dat wordt “terugvorderen”genoemd. U moet bijna altijd meer terugbetalen dan wat u aan bijstand ontvangen hebt. De uitkering wordt namelijk bruto teruggevorderd, terwijl die netto is betaald.

Advocaat inschakelen bij bijstandsfraude

Als de Gemeentelijke Sociale Dienst uw bijstandsuitkering beëindigt in verband met fraude, moet u direct een advocaat inschakelen. U moet ook bezwaar maken tegen de beschikkingen die u over uw uitkering ontvangt, anders heeft dit grote gevolgen. De gemeente vordert vaak meer terug dan noodzakelijk is.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt de inkeerregeling?Hoe werkt de inkeerregeling?Via de inkeerregeling kunnen zwartspaarders een fiscale boete ontlopen als ze vrijwillig melden dat ze spaargeld voor de…
Belastingfraude & boetes belastingfraudeBelastingfraude & boetes belastingfraudeBij belastingfraude kan de fiscus hoge boetes opleggen. Wat houdt belastingfraude in en welke maatregelen kan de Belasti…
Aanvragen Bijzondere BijstandAanvragen Bijzondere BijstandHet kan iedereen voorkomen. U komt in een bijzondere situatie terecht waarin u noodzakelijke kosten niet meer kunt betal…
Hoge boetes fraude en misbruik toeslagen, uitkeringsfraudeHoge boetes fraude en misbruik toeslagen, uitkeringsfraudeDe Belastingdienst intensiveert ook in 2019 en 2020 de opsporing van fraude en misbruik van toeslagen en uitkeringsfraud…

Geluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlast is het als hinderlijk ervaren van geluid: ook wel lawaai genoemd. De meeste mensen hebb…
Voltijd, deeltijd of duaal studerenVoltijd, deeltijd of duaal studerenEr zijn drie vormen van studeren: voltijd, deeltijd en duaal. Een deeltijdopleiding duurt langer dan een voltijdopleidin…
Bronnen en referenties
  • Gemeentelijke sociale dienst
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.